ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ : Η Μεγάλη Επανάσταση του 1821
Του Θεόδωρου Ν. Σαρτζετάκη *
Το 1838 που καθιερώθηκε στο διηνεκές τη 25η Μαρτίου, ως επίσημος εθνικοθρησκευτικός εορτασμός της ενάρξεως του Αγώνος, ώστε να συνδυάζεται το άγγελμα της λυτρώσεως του ανθρώπου από την αμαρτίαν, με αυτό της λυτρώσεως του Ελληνισμού από τα δεσμά της δουλείας, γράφονται και εκφωνούνται πανηγυρικοί λόγοι και οι Έλληνες δεν αυτοκουράζονται να τους δέχονται, αφού το ΄21 είναι μέγα γεγονός της νεώτερας ιστορίας μας, αλλά και μια των ωραιότερων σελίδων της παγκόσμιας ιστορίας.
Κατ΄έτος στις εθνικές επετείους αναδιφούμε τις σελίδες της ιστορίας μας, την ιστορίαν που κατά τον Ρωμαίο ρήτορα Κικέρωνα είναι δασκάλα της ζωής και ζωή της μνήμης. Λαός δε και μάλιστα η νεολαία του, χωρίς ιστορική μνήμη είναι λαός εις παρακμήν, χωρίς συνείδηση του παρόντος, μακράν από κάθε εγρήγορση και ευθύνη. Ακόμη χωρίς μνήμην λαός «άγεται και φέρεται ως κάρφος και αιτία διηνεκούς δυστυχίας.
Η ληστεία η πειρατεία, η αρπαγή αιχμαλώτων, ερημώνουν κατά περιόδους νησιά ολόκληρα και ανθούσες πολιτείες, το ανθρώπνο δυναμικό γεμίζει τα κάτεργα, η διοχετεύεται στα σκλαβοπάζαρα της Αιγύπτου και του κόσμου.
Οι Τούρκοι όχι σπανίως χρησιμοποιούν τους Χριστιανούς ως σκοπόσημα για άσκηση στην βολήν.
Ατιμώσεις, βιασμοί, αρπαγές παρθένων, τα όργια στους πύργους και τα κονάκια υπερβαίνουν τα όρια της πιο νοσηράς φαντασίας. Έφθασαν να συλλαμβάνουν παιδιά για σεξουαλική συνεύρεση και να παίρνουν βρέφη για περιτομή.
Όλα αυτά συνέβαλαν στην επικίνδυνη συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού. Το γένος διέτρεξε έσχατον κίνδυνον να αφανισθεί, από την σκηνήν της ιστορίας.
Και ερωτάται μετά την φθοράν των αιώνων αυτών πως επέζησε το Έθος;
Το Έθνος επεβίωσε γιατί δεν απέβαλε την θρησκείαν, τη γλώσσαν και γραφήν, διότι αντέστη όπως επί κοσμοκρατίας των Ρωμαίων, οι οποίοι ομολόγησαν ότι εκπολιτίσθηκαν από τους ιδίους τους κατακτητές Έλληνες. Τα κρυφά σχολεία, τα ολίγα γράμματα του Παππά, τα κλέφτικα τραγούδια, οι θούριοι του Ρήγα, του Κοραή «οι φυλλάδες», αυτά ημπόδισαν το θάνατον της ελληνικής ψυχής και διατήρησαν το Έθνος επί 4 αιώνες εις απατηλήν νεκροφάνειαν και η νεκροφάνεια δεν είναι θάνατος.
Η φυλή μας αψήφησε τον αιώνιον νόμον της φθοράς, πιστοποίησις της εθνικής μας αντοχής υπήρξε η Επανάστασις του ‘ 21.
Μετά την δυστυχίαν των δύο πρώτων αιώνων της σκλαβιάς, από τον ΙΖ΄ παρατηρείται σημαντική πληθυσμιακή, οικονομική και πολιτιστική πρόοδος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και ενισχύονται οι συντελεστές της Επαναστάσεως.
Η επί τι διάστημα Βενετοκρατία (1684-1718) και τα Ορλωφικά δηλαδή η επανάσταση του 1770 με την ελπίδα ρωσικής υποστηρίξεως ενδυνάμωσαν την εθνικήν αφύπνιση.
Μερικοί από τους προδρομικούς συντελεστές και παράγοντες του ‘ 21, που διετήρησαν άσβεστη σπίθα, κρυμμένη στην στάκτη της ελληνικής ιστορικής πίστεως υπήρξαν: Η Εθναρχούσα Εκκλησία, η στρατιωτική δύναμις (Αρματολοί και Κλέφτες), το Ελληνικό Ναυτικό (οι Ναμάχοι του Αιγαίου), η Φιλική Εταιρία, ο κοινοτισμός. Ο Ελληνισμός της διασποράς, η εδραία πεποίθησις της ενότητος του Ελληνισμού, η πίστις ότι ο αγώνας είναι εθνικός και όχι ταξικός και τελευταία Όχι ελάχιστος, ο Φιλελληνισμός.
Με αυτήν την προετοιμασίαν και τις προϋποθέσεις επετεύχθη η Παλλιγενεσία της Πατρίδος μας.
Αλλά και σήμερα ο τουρκικός Δούρειος Ίππος, εάν δεν είναι εντός των τειχών ευρίσκεται προ των πυλών αυτών. Και δεν απαιτούνται προφητικές ικανότητες να προβλέψουμε το βάρβαρον και αγριάνθρωπο πλήθος που μπορεί να εξέλθει του κύτους του αλόγου.
* Ο κ. Θεόδωρος Ν. Σαρτζετάκης, είναι Ανώτερος Αξ/κός ε.α. των Ειδικών Δυνάμεων Καταδρομών
Αλεξιπτωτιστών, διαμένων στην Αθήνα.
Αφήστε ένα σχόλιο