Header Ads

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ κ. ΑΝΘΙΜΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ, 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018, ΣΤΗΝ «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» ΑΙΘΟΥΣΑ


Με την συμμετοχή πυκνού ακροατη­ρίου και εξαιρετική επιτυχία πραγμα­τοποιήθηκε την Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018, η καθιερωμένη εσπερινή σύ­ναξη πνευματικής οικοδομής της Ιε­ράς Μητροπόλεως Κορίνθου με τον γενικό τίτλο: «Εις οικοδομήν του Σώ­ματος του Χριστού». Προσκεκλημέ­νος του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ο Σεβασμιώτατος Μητρο­πολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθι­μος, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η νε­οφιλελεύθερη πολιτική και η Ορθό­δοξη Θεολογία». 
Ο Σεβασμιώτατος κ. Άνθιμος με την εξαιρετική ευφράδεια του, με τον πληθωρικό και χειμαρώδη λόγο του και τον μεστό Θεολογικό και Φι­λοσοφικά Κοινωνιολογικό του λόγο, κατάφερε, χωρίς πολιτικές αποκλί­σεις, να αναλύσει με επιστημοσύνη και βιβλιογραφική έρευνα το μοντέ­λο του «νεοφιλελευθερισμού» και να δώσει στο ακροατήριο να εννοήσουν «όρους», τους οποίους ακούουν πλέ­ον καθημερινά, εμβαθύνοντας και στα αίτια της δημιουργίας του, που δεν είναι παρά ο Προτεσταντισμός. Ο «νεοφιλελευθερισμός» όμως, υ­πό το φώς της Ορθοδόξου Θεολογί­ας, δεν είναι εύκολος στην εφαρμο­γή του σε χώρες όπως η Πατρίδα μας, η οποία έχει διαμορφώσει στην πο­ρεία της των 2000 χρόνων μ. Χ. μια «παράδοση» που στηρίζεται στο Άγι­ον Ευαγγέλιον και στην σωστική ερ­μηνεία Του από τους Πατέρες της Εκ­κλησίας. Και ως προς τα «καλά» του «νεοφιλελευθερισμού» κανείς δεν α­ντιλέγει, η Ορθόδοξη Θεολογία όμως θα μπορούσε δημιουργικά να βοη­θήσει στην εφαρμογή του, ώστε το «κουστούμι» να μας χωρέσει και να μας ταιριάζει. 
Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύ­σιος, ευχαρίστησε με θερμούς λό­γους τον ακρίτα Ιεράρχη της Αλεξαν­δρούπολης και το επίλεκτο μέλος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελ­λάδος, για την εμπεριστατωμένη ει­σήγηση του και για τις τεκμηριωμέ­νες απαντήσεις στον διάλογο που α­κολούθησε της εισηγήσεως του, ε­νώ δεν παρέλειψε να συμπληρώσει, κλείνοντας την πνευματική αυτή σύ­ναξη, ότι πρέπει να επιμείνουμε στην Ορθόδοξη διαφορετικότητα μας ένα­ντι των λαών της Ευρώπης και αξιο­λογώντας το αγαθό της ελευθερίας, μέσω του κριτικού αισθητηρίου μας, χρειάζεται να ελέγχουμε, αν αυτά που πρεσβεύουν και εισηγούνται οι πολιτικοί αναλυτές και οι εκπρόσω­ποι του νομοθετικού σώματος, συ­μπορεύονται με την Ορθόδοξη Πίστη και την ζωή μας. 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια