Header Ads

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ : Αν η Ελλάδα δεν ανακαλύψει τη στρατηγική, θα πάψει να υπάρχει, ανακαλύψτε τη στρατηγική!

Του Σάββα Καλεντερίδη *

Μαρτίου 3, 2018 :  Οι Ο­θωμανοί, εκτός από τα φο­ρολογικά κατάστιχα, που ή­ταν η «ραχοκοκαλιά» της γρα­φειοκρατίας της Αυτοκρατο­ρίας της Κωνσταντινούπο­λης, υιοθέτησαν και την υψη­λή στρατηγική της, την οποί­α ενίσχυσαν με ένα σημαντι­κό στοιχείο, αυτό της στρατι­ωτικής ισχύος, ιδιαίτερο χαρα­κτηριστικό των τουρκομανι­κών φύλων που είχαν εισβά­λει στην Ανατολία στις αρχές της 2ης χιλιετίας. Αυτή την υ­ψηλή στρατηγική κληρονόμη­σε η Τουρκία, μετά την ίδρυ­σή της το 1923, από την οποί­α εμφορείται η τουρκική κρα­τική, διπλωματική, πολιτική και στρατιωτική γραφειοκρα­τία, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. 
Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, η Ελλάδα ως κράτος αποτελεί ένα φαινό­μενο ιδιαίτερης πολυεξάρτη­σης από εξωτερικά και εσω­τερικά συμφέροντα με έντο­να χαρακτηριστικά εσωστρέ­φειας, που δεν της επιτρέ­πουν να «σηκώσει το κεφά­λι» και να αντικρίσει τον ορί­ζοντα, να δει τις επερχόμε­νες εξελίξεις και με βάση αυ­τές να χαράξει μια στρατηγική αν όχι των επομένων δεκαε­τιών, τουλάχιστον των επομέ­νων ετών. Χωρίς υπερβολή, οι κυβερνώντες άγονται και φέ­ρονται από τις κρυφές κυλιό­μενες δημοσκοπήσεις και χα­ράσσουν πολιτική (αν μπο­ρεί να το ονομάσει κανείς έ­τσι αυτό το πράγμα) για τις ε­πόμενες μέρες και βδομάδες, άντε μήνες. 
Η μόνη στρατηγική που χαράσσουν είναι αυτή που θα τους επιτρέψει αν κερδίσουν τις επόμενες εκλογές – όπως επιβάλλει δηλαδή η εξουσιο­μανία, που είναι η χειρότερη ασθένεια της πατρίδας μας. Η Τουρκία, λοιπόν, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας α­πέκτησε ένα στρατηγικό σχέ­διο με τίτλο «2023 – Η στρατη­γική αποστολή της Τουρκίας», το οποίο συντάχθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών Τουρκίας-Ασίας» (TASAM), που λειτουργεί με την υποστήριξη της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας. 
Πριν καν δημοσιοποιηθεί, το συγκεκριμένο σχέδιο «έπε­σε» στα χέρια μου και το με­λέτησα, ζητώντας να το με­λετήσουν και να παρακολου­θούν την εξέλιξή του αρμόδι­οι φορείς του ελληνικού κρά­τους. Το σχέδιο αυτό παρου­σιάστηκε επίσημα το 2009 και δημιουργήθηκε ειδική γραμ­ματεία για την παρακολού­θηση της υλοποίησής του, ε­νώ ιδρύθηκαν και γραμματείς σε κάθε έναν από τους 81 νο­μούς της Τουρκίας, για τον συντονισμό με τις διάφορες υπηρεσίες και την παρακο­λούθηση της πορείας της υ­λοποίησής του. Ο πρόεδρος του TASAM Σουλεϊμάν Σενσόι είχε δηλώσει τότε: «Η Τουρκί­α θα πρέπει να κάνει ορισμέ­να σημαντικά άλματα τα επό­μενα δεκαπέντε χρόνια. Πρέ­πει να πιάσει στόχους που έ­χουν καθοριστεί στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της εσωτερικής πολιτικής, της οι­κονομίας, της τεχνολογίας, της κοινωνίας και του πολιτι­σμού. 
Όμως αυτό θα καταστεί δυνατό αν επεξεργαστούμε επιμέρους στρατηγικές που θα καθοριστούν με βάση την αποστολή και τους στόχους, και όλες οι υπηρεσίες του κράτους αλλά και οι φορείς της κοινωνίας επικεντρωθούν στις στρατηγικές αυτές και τις εφαρμόσουν σε απόλυτο συ­ντονισμό, ξεπερνώντας τα υ­φιστάμενα προβλήματα». 
Συνεχίζοντας, ο Τούρκος στρατηγιστής, ο συνάδελφος του Καρανίκα, ο οποίος ση­μειωτέον είναι βασική επιλο­γή του Έλληνα πρωθυπουρ­γού Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι το πρόγραμμα «2023 – Η στρα­τηγική αποστολή της Τουρκί­ας» σχεδιάστηκε με βάση τις στρατηγικές εκτιμήσεις για την πορεία των διεθνών σχέ­σεων και προβλέπεται να υ­λοποιηθεί παράλληλα με τις παγκόσμιες εξελίξεις, στις ο­ποίες η Τουρκία θα διεκδική­σει πρωταγωνιστικό ρόλο. Εί­πε συγκεκριμένα: «η στρατη­γική αυτή έχει ως στόχο να δημιουργήσει τις κατάλλη­λες συνθήκες για να λάβει η Τουρκία τη θέση που της αξί­ζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι το 2023, που είναι η επέτει­ος των 100 χρόνων από την ί­δρυση της Τουρκικής Δημο­κρατίας». 
Αντίστοιχο στρατηγικό σχέ­διο για την ανάπτυξη του εξα­γωγικού εμπορίου της Τουρ­κίας 500 σελίδων είχα μελε­τήσει και μεταφράσει στις αρ­χές του 21ου αιώνα, προτεί­νοντας στο ελληνικό κράτος να το μελετήσει. 
Το τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια το βλέπουμε σε επίπε­δο αριθμών. 
Η Τουρκία κινείται με βάση στρατηγικό σχέδιο και σε κά­ποιον βαθμό πετυχαίνει τους στόχους που θέτει. Και αν δεν είχε να ασχολείται και να κα­ταναλώνει τεράστιο οικονο­μικό, πολιτικό και διπλωματι­κό κεφάλαιο για να «διαχειρι­στεί» το Κουρδικό, η κατάστα­ση θα ήταν εφιαλτική όχι μό­νο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις γειτονικές χώρες και όχι μόνο. Στον αντίποδα, η Ελλάδα αυτά τα δέκα χρόνια που η Τουρκία κινείται με βά­ση το «2023 – Η στρατηγική α­ποστολή της Τουρκίας», κινεί­ται με βάση ένα στρατηγικό σχέδιο, αυτό της καταστρο­φής της πατρίδας μας. 
Οι πολιτικοί της, δύο φο­ρές, με αφορμή την εκλο­γή Προέδρου της Δημοκρατί­ας, αντί να συνεννοηθούν για να αντιμετωπίσουμε ενωμέ­νοι την κρίση, έκαναν πολιτι­κά πραξικοπήματα και ο ένας με το «λεφτά υπάρχουν» και ο άλλος με το «θα καταργήσω τα μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο» οδήγησαν την Ελ­λάδα στην καταστροφή. 
Δεν δίνουμε κανένα συγ­χωροχάρτι στους προηγούμε­νους, όμως τέτοια εξουσιο­μανία και τόσος αμοραλισμός δεν εμφανίστηκε ποτέ στη νεότερη πολιτική ιστορία της πατρίδας μας. 
Ας ελπίσουμε κάποιοι υ­πεύθυνοι Έλληνες να διαβά­σουν αυτό το άρθρο, γιατί μό­νο μέσα από μια νέα νοοτρο­πία μπορούμε να σώσουμε τη χώρα. Αλλιώς θα χαθούμε. 

* Ο κ. Σάββας Καλεντερί­δης, είναι Ανώτ. Αξ/κός ε.α. και αρθρογράφος στη «δ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια