Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ : Συνέντευξη του Χρίστου Δήμα για τα ελληνοτουρκικά


 Απόσπασμα συνέντευξης του βουλευτή Κορινθίας και Α­ναπληρωτή Τομεάρχη Οικο­νομίας και Ανάπτυξης της Νέ­ας Δημοκρατίας, Χρίστου Δή­μα στον Παναγιώτη Μίχο για το attikinews. 

Την περασμένη εβδομάδα, ένα τουρκικό πλοίο επιχείρησε να βυθίσει ένα ελληνικό. Γενικό­τερα, η Τουρκία αυξάνει τις προ­κλήσεις της. Που οφείλεται αυ­τή η προϊούσα κλιμάκωση;
Πρόκειται για ένα πολύ ση­μαντικό ζήτημα, που οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με την πρέ­πουσα σοβαρότητα και υπευ­θυνότητα. Πρέπει να είμαστε ε­νωμένοι, πολιτικές δυνάμεις και πολίτες, και να έχουμε μια ενι­αία και ξεκάθαρη στάση. Και το λέω αυτό, διότι, ενώ συνέβη έ­να τόσο κρίσιμο περιστατικό ό­πως ο διεμβολισμός του ελλη­νικού πλοίου, δυστυχώς συζη­τάμε για σκάνδαλα. Σημαντικό ζήτημα, όμως τώρα έχουμε ένα σημαντικότερο θέμα, στο οποίο πρέπει να είμαστε ενωμένοι.
Πρέπει να υπάρξει ένα ξε­κάθαρο μήνυμα από το σύνο­λο της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας ότι δεν θα ανεχθούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Και φυσικά, να υπάρξει από τη διεθνή κοινότητα ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα. Φυσι­κά, οφείλουμε να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και επιχειρησια­κά, διότι δεν αποκλείεται να υ­πάρχουν προκλητικές συμπερι­φορές και στο αμέσως επόμενο μέλλον. Αυτό που συνέβη είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και δεν πρέπει να το υποτιμήσουμε, αλ­λά αντιθέτως να βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα.
Ο υπουργός των Εξωτερικών, κος Νίκος Κοτζιάς, διεμήνυσε προς τους γείτονες πως «την ε­πόμενη φορά η αντίδρασή μας δεν θα είναι ίδια». Δηλαδή, τι α­κριβώς θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα, μια και τα μεγέθη των δύο χωρών (οικονομικά, στρα­τιωτικά, πληθυσμιακά) είναι δυ­σανάλογα, σε βάρος μας;
Γι αυτό είπα ότι το βασικό ζη­τούμενο είναι να έχουμε ενιαί­α στάση αντιμετώπισης ως χώρα και πως είναι απολύτως απαραί­τητο να υπάρχει πλήρης ενημέ­ρωση, συνεννόηση και συνερ­γασία με τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ, με την ΕΕ, με τις ΗΠΑ, ώ­στε το θέμα να μην πάει μόνο σε διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελ­λάδας και Τουρκίας, αλλά σε έ­να ευρύτερο διεθνές πλαίσιο.
Τελευταία, γίνεται διαρκώς λόγος για το αν και κατά πό­σο θα μπορούσε να μας βοηθή­σει το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η βορει­οατλαντική συμμαχία δεν ανα­φέρει κάτι για διενέξεις μεταξύ των μελών της. Άρα, τι θα μπο­ρούσαμε να «περιμένουμε» από το ΝΑΤΟ;
Αυτό είναι το πρόβλημα. Kαι τα δύο κράτη είναι μέλη του ΝΑ­ΤΟ, συνεπώς είναι δύσκολο για πολλές από τις χώρες και για έ­ναν τόσο σημαντικό οργανισμό να πάρει θέση υπέρ κάποιας χώ­ρας. Από την άλλη οφείλουμε, και το έχουμε κάνει συστηματι­κά τα τελευταία χρόνια, να ενη­μερώνουμε πλήρως και για τις παραβιάσεις, τόσο του εναερίου χώρου όσο και για των εθνικών υδάτων, αλλά και για όλα τα πε­ριστατικά. Υπήρξε μάλιστα και έ­να βίντεο από τον διεμβολισμό. Οφείλουμε να ενημερώνου­με και να κάνουμε κάθε κίνηση που θα βοηθούσε να αποτραπεί οποιαδήποτε τέτοια μελλοντι­κή κίνηση. Πρέπει να κινηθούμε με ψυχραιμία, σύνεση, αλλά και με αποφασιστικότητα διότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε μια κα­τάσταση που επιχειρεί να αλλά­ξει το status quo στο Αιγαίο.
Ο Χρίστος Δήμας για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο του 
ΟΑΣΕ
Το μεταναστευτικό πρόβλη­μα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπι­σή του ήταν το βασικό ζήτη­μα που έθεσε ο βουλευτής Χρί­στος Δήμας στην Χειμερινή Σύ­νοδο της Κοινοβουλευτικής Συ­νέλευσης του ΟΑΣΕ, στη Βιέννη. Ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας έδωσε το παρών ως εκ­πρόσωπος του Ελληνικού Κοι­νοβουλίου.
Στην ομιλία του ο Χρίστος Δήμας εξήγησε πως η Ελλάδα είναι η κεντρική πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή ήπειρο με απο­τελεσμα να πέφτει δυσανάλογο βάρος στην χώρα μας. Μίλησε για την ανάγκη να γίνει πιο απο­τελεσματική η φύλαξη των θα­λάσσιων συνόρων και η Ευρω­παϊκή πολιτική επιστροφής και επανεισδοχής των μεταναστών. Επίσης υπογράμμισε την σημα­σία δημιουργίας κοινού συστή­ματος ασύλου που να εστιάζει στην δίκαιη και αναλογική κατα­νομή των αιτούντων άσυλο, διό­τι σημερα η Ελλάδα έχει τον με­γαλύτερο αριθμό αιτούντων για άσυλο αναλογικά με τον πληθυ­σμό της, άρα μας πέφτει δυσα­νάλογη ευθύνη.
Ένα δεύτερο θέμα για το ο­ποίο έκανε εισήγηση ο Χρίστος Δήμας, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΑΣΕ, αφορούσε τη διακίνη­ση ψεύτικων ειδήσεων στο δια­δίκτυο. Ο Χρίστος τόνισε την α­νάγκη η διεθνής κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των «ψευδών ει­δήσεων» αλλα και την στενότε­ρη συνεργασία με τα μέσα κοι­νωνικής δικτύωσης ώστε να υ­πάρχει κάποιου είδους διεθνής, διαφανής, αξιόπιστος και ταχύς μηχανισμός «επιβεβαίωσης γε­γονότων» αλλα και κυρώσεων σε όσους επανειλημμένα διο­χετεύουν ψευδείς ειδήσεις ή α­κόμα και σε όσους τις ανέχονται διαρκώς στις ηλεκτρονικές τους πλατφόρμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια