Header Ads

Η Κύπρος καταγγέλλει στον ΟΗΕ την Τουρκία για παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου

 Με επιστολή ημερομηνίας 6.2.2018, προς τον γενικό γραμ­ματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκου­τέρες, ο μόνιμος αντιπρόσω­πος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορ­νηλίου, καταγγέλλει τις παραβι­άσεις του εναέριου και θαλάσσι­ου χώρου της Κυπριακής Δημο­κρατίας από την Τουρκία, που έ­λαβαν χώρα τον Δεκέμβριο, κα­θώς και τη συστηματική χρησι­μοποίηση του παράνομου αε­ροδρομίου της κατεχόμενης Τύ­μπου από τουρκικά εμπορικά α­εροσκάφη. 
Η επιστολή, σύμφωνα με τον α­νταποκριτή του ΡΙΚ στην Νέα Υ­όρκη, Απόστολο Ζουπανιώτη, κυκλοφόρησε σήμερα ως επί­σημο έγγραφο της Γενικής Συ­νέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχοντας συνημμένο αναλυτικό κατάλο­γο όλων των τουρκικών παρα­βιάσεων από θαλάσσης και αέ­ρος. Παράλληλα, με την επιστο­λή ενημερώνεται ο γ.γ. του ΟΗΕ, για την παράνομη έκδοση εκ μέ­ρους του κατοχικού καθεστώτος δύο οδηγιών προς αεροναυτιλο­μένους, αναφορικά με ασκήσεις τις οποίες διεξήγαγε τον Δεκέμ­βριο η τουρκική πολεμική αερο­πορία. 
O Κύπριος πρέσβης τονίζει ότι «η πολιτική της Τουρκίας να παρα­βιάζει επίμονα το διεθνές δίκαι­ο και να αδιαφορεί για τους διε­θνείς κανόνες και κανονισμούς, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλει­α της διεθνούς πολιτικής αερο­πορίας, έχει αρνητικό αντίκτυ­πο στη σταθερότητα της περι­οχής και προκαλεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο»... 

Δεν υπάρχουν σχόλια