Header Ads

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ

Μάρτιος 2018

Ήταν ένας πιστός και φλογερός πατριώτης στον 18ο αιώνα. Μεταφραστής ποιημάτων και ξένων κειμένων. Ξεσήκωσε στους σκλαβωμένους Έλληνες να δώσουν όρκο στον Βασιλέα Κύριο και Θεό μας για να λάμψει η αλήθεια. Γεννήθηκε στα 1757 στο Βελεστίνο της Μαγνησίας. Σύμφωνα με θεωρίες το πραγματικό όνομα του Ρήγα ήταν Αντώνιος Κυριαζής ή Κυριτζής κάτι όμως που δεν είναι πλήρως επιβεβαιωμένο. Ο ίδιος προτιμούσε να χρησιμοποιεί το όνομα Ρήγας Βελεστινλής ή Ρήγας Θεσσαλός και όχι Φεραίος, επίθετο που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες διανοούμενοι που ζούσαν στην εξορία, επειδή στην αρχαιότητα το Βελεστίνο ονομάζονταν Φερές.
Κυκλοφόρησε χιλιάδες έντυπα της σκλαβωμένης Ελληνικής γης για να διαβάσουν όλοι περί Πίστεως, Πατρίδος και Ελευθερίας. Κι έλεγε για μια Πίστη, μια Πατρίδα και μια εις το Θεό ελπίδα της Ελλάδος.
Ο Ρήγας είχε δημιουργήσει επαναστατική σημαία. Ήταν τρίχρωμη. Κόκκινο-άσπρο -μαύρο σε τρεις οριζόντιες ζώνες, με το ρόπαλο του Ηρακλή-σύμβολο της αρχαίας Ελληνικής πνευματικής δύναμης- και τρεις σταυρούς. Το κόκκινο σημαίνει την αυτεξουσιότητα του Ελληνικού λαού, το άσπρο τον δίκαιο αγώνα και το μαύρο την υπεράσπιση της ελευθερίας μέχρι τον θάνατο.
Συνελήφθη στις 8 Δεκεμβρίου του 1797 από τους Αυστριακούς στην Τεργέστη και παραδόθηκε στους Τούρκους. Μαρτύρησε στη φυλακή, βασανίστηκε και θανατώθηκε με στραγγαλισμό στις 12 Ιουνίου του 1798 στο Βελιγράδι.
Ο επαναστατικός παιάνας «ΘΟΥΡΙΟΣ» είναι ίσως το γνωστότερο ποίημα του, γραμμένος σε απλή γλώσσα για να είναι κατανοητός από όλους.
Παραθέτω ίσως τους πιο γνωστούς στίχους :

Ως πότε παλικάρια, θα ζούμε στα στενά,
μονάχοι σα λιοντάρια, στις ράχες στα βουνά;
Σπηλιές να κατοικούμε, να βλέπουμε κλαδιά,
να φεύγωμ’ απ’ τον κόσμον, για την πικρή σκλαβιά;
Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
Παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή

Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες οργανώνοντας με φλόγα και Πίστη την ψυχή και το μυαλό των σκλαβωμένων Ελλήνων, δημιουργώντας το πνευματικό υπόβαθρο για τον επερχόμενο ένοπλο αγώνα.
Φίλοι μου, για το Ρήγα και τόσους και τόσους άλλους Έλληνες που ανά τους αιώνες καταδεικνύουν την απαράμιλλη ελληνική ψυχή, μην τους ξεχνάτε. Μην αφήνετε να τους αλλοιώσουν στο μυαλό και στην ψυχή σας, γιατί είναι αυτοί που κρατούν ψηλά την Ελλάδα για όλους μας. Κόντρα σε κάθε λογής εχθρούς. Τότε και σήμερα και πάντα.
Ευγενία Γ.Μαρσέλη

Αρχαία Φενεός Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια