Header Ads

Η διαδικασία υπαγωγής των ελευθέρων επαγγελματιών στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού

ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΛΥΜΠΕΡΙΟΥ*

Σε λειτουργία έχει τεθεί από 5 Φεβρουαρίου 2018, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) για την υποβολή αίτησης ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις, των ελευθέρων επαγγελματιών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού και σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης με αριθ. οικ. 62134/4100 (ΦΕΚ Β΄ 4640/29-12-2017). Η αίτηση υποβάλλεται, μέσω της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ (http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link/), στην εφαρμογή για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, που υπενθυμίζεται ότι λειτουργεί από τις 3 Αυγούστου 2018 για τις επιχειρήσεις και όσους έχουν πτωχευτική ικανότητα. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.
Ωστόσο η διαδικασία παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις παρά τους χρονικούς περιορισμούς. Παράλληλα τη στιγμή που είναι κοινά αποδεκτό ότι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας στο «επιχειρείν» και γενικότερα στη δημόσια διοίκηση θα έπρεπε να αποτελεί βασικό ζήτημα απαιτείται πλήθος δικαιολογητικών που πρέπει να κατατεθούν από πλευράς των αιτούντων τη ρύθμιση. Σημειώνουμε επίσης ότι ο όρος της μιας κερδοφόρας χρήσης τα τελευταία τρία έτη, σε μια οικονομία με πολυετή κρίση και ύφεση αποκλείει από την υπαγωγή στη ρύθμιση την συντριπτική πλειοψηφία ελεύθερων επαγγελματιών.
Τα τέσσερα βασικά βήματα, που πρέπει να ακολουθηθούν για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών τα οποία πρόσφατα παρουσίασε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος είναι τα εξής:
Α) Δικαιούχοι της ρύθμισης:
*Φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα
*Ελεύθεροι επαγγελματίες
*Αγρότες.
Β) Προϋποθέσεις:
Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών
Να έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα
Να έχουν θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση σε μία από τις 3 τελευταίες οικονομικές χρήσεις
Να μην έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για φορολογικές υποθέσεις, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπεξαίρεση, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, δωροληψία, λαθρεμπορία, καταδολίευση δανειστών, χρεοκοπία ή απάτη, σε βαθμό κακουργήματος.
Γ) Η ρύθμιση:
1. Οφειλές ως 50.000 ευρώ σε κάθε πιστωτή (Ασφαλιστικούς φορείς ή /και Δημόσιο)
2. Διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων
3. Ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ
4. Μέγιστος αριθμός δόσεων οι 120.
Δ) Η διαδικασία:
Ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα www.keyd.gov.gr (μία αίτηση για όλους τους πιστωτές)
Επισύναψη όλων των δικαιολογητικών
ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ υποβάλουν 2 χωριστές προτάσεις
Ο οφειλέτης συμφωνεί και με τις δυο / με τη μια /με καμία από τις προτάσεις
Αν ο οφειλέτης συμφωνήσει πρώτη καταβολή δόσης εντός 5 εργάσιμων ημερών απο την ημερομηνία αποδοχής της πρότασης
Υποβολή αίτησης οφειλέτη μια μόνο φορά
Τα φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα που έχουν κάνει διακοπή εργασιών μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές που έχουν προέλθει από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας καθώς και το σύνολο των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τους Φ.Κ.Α. (ύψους έως € 50.000 ανά πιστωτή) με την παρούσα ρύθμιση μόνο εάν: i. υποβάλουν εκ νέου δήλωση έναρξης εργασιών (φυσικών προσώπων) πριν από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, ii. έχουν σε μία από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης: θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, για οφειλέτες που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, ή θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση, για οφειλέτες που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα και iii. πληρούν και τις παραπάνω προϋποθέσεις (Βήμα Β)
Ο οφειλέτης – φυσικό πρόσωπο χωρίς πτωχευτική ικανότητα για να ρυθμίσει της οφειλές του με την παρούσα ρύθμιση δεν είναι απαραίτητο να αποκτά εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα. Αρκεί ένα μέρος του εισοδήματός του να προέρχεται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ώστε να ρυθμίσει το σύνολο των οφειλών του προς Δημόσιο και Φ.Κ.Α. (ανεξαρτήτου πηγής προέλευσης αυτών). Ο οφειλέτης – φυσικό πρόσωπο χωρίς πτωχευτική ικανότητα που αποκτά εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία δεν εντάσσεται στην παρούσα ρύθμιση. Περισσότερα στις ερωτήσεις-απαντήσεις στο παρακάτω σύνδεσμο: http://www.keyd.gov.gr/#Solutions
Τα παραπάνω αποτελούν γενικές κατευθύνσεις και οδηγίες σύμφωνα και με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
 Ωστόσο κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και χρήσιμο θα ήταν οι ενδιαφερόμενοι να συμβουλεύονται τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών για πληροφορίες και υποστήριξη στα τηλέφωνα για ραντεβού ΚΕΥΔ: 213.212.57.30 και στο email στο: ocw-info@keyd.gov.gr


*Ο κ. Αναστάσιος Λυμπερίου είναι Οικονομολόγος, Λογιστής-Φοροτεχνικός Α’ Τάξης. Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας (tasoslimp@yahoo.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια