Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ : Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων





Σε ρυθμούς δ’ αξιολόγησης η κυβέρνηση
με ορίζοντα το Eurogroup του Ιουνίου

Με το βλέμμα στην ταχεία ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά το τυπικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο χθεσινό Eurogroup και την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου η ελληνική πλευρά επιδιώκει συμφωνία σε τρία μέτωπα: ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης, μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους και πλαίσιο της εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. Τα 88 προαπαιτούμενα που απομένουν έχουν ήδη τεθεί επί τάπητος ενώ εντολή του πρωθυπουργού είναι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί να επισπεύσουν την ολοκλήρωσή τους δίχως καθυστερήσεις. Σημειώνεται πως μέχρι τον Ιούνιο η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει» τις ιδιωτικοποιήσεις ώστε να επιτύχει το στόχο του 1 δισ. για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Αναπτυξιακό σχέδιο

Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο πολυετές αναπτυξιακό σχέδιο για την εποχή μετά το πρόγραμμα. Από την κυβέρνηση επισημαίνεται πως το σχέδιο «είναι δική μας ιδιοκτησίας και ένα είδος συμφώνου κατανόησης» και θα έχει τρεις αποδέκτες: τους θεσμούς, τις αγορές και το εσωτερικό της χώρας. Το αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και των δημοσιονομικών επιδιώξεων, αλλά και δέσμη προγραμματισμένων μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα. Παράλληλα, προωθείται για να συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό σχέδιο, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Πληροφορίες, αναφέρουν ότι θα είναι στα πρότυπα του «πορτογαλικού μοντέλου» και θα υλοποιηθεί σταδιακά.






Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 10 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία

Ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται με 10 μονάδες. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 34%, έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην Εφημερίδα των Συντακτών. Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που είχε γίνει τον Ιανουάριο είχε καταγράψει διαφορά της τάξης των 8 μονάδων.
Τρίτο είναι το ΚΚΕ με 13% (μια μονάδα πάνω σε σχέση με τον προηγούμενο Σφυγμό), στο 13% καταγράφεται και το Κίνημα Αλλαγής, αλλά υποχωρεί κατά 1%, η Χρυσή Αυγή που παραμένει σταθερή στο 10%. Αμέσως μετά βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων και η Εθνική Ενότητα (Καρατζαφέρης- Μπαλτάκος) με 6% και οι ΑΝΕΛ με 6% και τέλος οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Ελληνική Λύση με δυνητική επιρροή 5%.

Τα ποσοστά της δυνητικής εκλογικής επιρροής των υπολοίπων κομμάτων: ΚΚΕ: 13% μια μονάδα πάνω σε σχέση με τον προηγούμενο Σφυγμό) Κίνημα Αλλαγής: 13% (αλλά υποχωρεί κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση) Χρυσή Αυγή: 10% Ένωση Κεντρώων: 6% Εθνική Ενότητα (Καρατζαφέρης- Μπαλτάκος) 6% ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 5% Πλεύση Ελευθερίας: 5% Ελληνική Λύση: 5%. Μεγάλη σημασία αποδίδει η κοινωνία στη διαφάνεια στο δημόσιο βίο.






Μέρκελ προς Τσίπρα : Μπράβο Αλέξη, που δεν κάνεις τίποτα για τις τουρκικές προκλήσεις!

Για άλλη μία φορά ο Τσίπρας δέχεται τα συγχαρητήρια της Μέρκελ για την ενδοτικότητά του και την παθητική στάση που κρατά σε όλα τα μείζονα ζητήματα. Συγκεκριμένα, η γερμανίδα Καγκελάριος, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του τα εξής: «Χαίρομαι πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρα πολλές επαφές με την Τουρκία, ακόμη και αν είναι φορτισμένες με ένταση».
Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σύριζα τυγχάνει των συγχαρητηρίων από την Μέρκελ ή και την γερμανική κυβέρνηση γενικότερα. Συγκεκριμένα θυμόμαστε τα συγχαρητήρια για την αμείλικτη εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στο θέμα των πλειστηριασμών, αλλά και τα αντίστοιχα συγχαρητήρια στον Μητσοτάκη επειδή δεν αντιπολιτεύεται την πολιτική Τσίπρα στο λεγόμενο «προσφυγικό».

Αυτή τη φορά τα «συγχαρητήρια» της Μέρκελ δείχνουν πόσο μακριά κείται το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της Γερμανίας, από τα ελληνικά συμφέροντα και την Εθνική μας Αξιοπρέπεια. Το γεγονός ότι μία κυβέρνηση λαμβάνει συγχαρητήρια από την Μέρκελ, ας το σκεφτούν και ας το αξιολογήσουν οι ψηφοφόροι της.





Οι εικόνες των κουμπουροφόρων παραπέμπουν σε μαφιόζικες πρακτικές

Το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε τον πλήρη έλεγχο των νόμων και των κανονισμών στο ποδόσφαιρο, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και οδήγησαν στην επ’ αόριστον διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος. «Είναι γνωστή η διαχρονικά νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Όμως η αυθαιρεσία, οι πολιτικές παρεμβάσεις, και η βία έχουν γίνει πλέον καθεστώς», αναφέρεται σε ανακοίνωση στην οποία επικρίνεται η κυβέρνηση για «τις εξαγγελίες περί εξυγίανσης και καταπολέμησης της βίας, οι οποίες ήταν απλώς το πρόσχημα, για να εξυπηρετηθούν για μια ακόμη φορά διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο του ποδοσφαίρου».

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι «οι εικόνες των κουμπουροφόρων, παραγόντων, εκθέτουν την χώρα διεθνώς και παραπέμπουν σε μαφιόζικες πρακτικές», ενώ υπογραμμίζει ότι «είναι ώρα επί τέλους να εφαρμοστούν με απόλυτο τρόπο οι νόμοι του κράτους και οι σχετικοί κανονισμοί. Χωρίς καμία έκπτωση, συμψηφισμό ή κυβερνητική παρέμβαση στην Δικαιοσύνη». Επίσης, σημειώνει τη ψύχραιμη στάση των οπαδών του ΠΑΟΚ και των αθλητών και των δύο ομάδων. «Αυτοί πολύ σωστά δεν ταυτίστηκαν με τις εξαλλοσύνες και την υποκίνηση βία», καταλήγει η ανακοίνωση.






ΚΚΕ για Τούμπα:

Οι εικόνες είναι καθρέφτης της σήψης του ποδοσφαίρου των μεγαλοεπιχειρηματιών

Ανακοίνωση σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ εξέδωσε το ΚΚΕ, τονίζοντας πως «οι χθεσινές εικόνες στο γήπεδο του ΠΑΟΚ αποτελούν τον καθρέφτη της σήψης του ποδοσφαίρου των μεγαλοεπιχειρηματιών». «Τι κι αν αυστηροποιήθηκαν οι νόμοι, τι κι αν ήρθαν ξένοι επιτηρητές της UEFA, τι κι αν άλλαξε η ΕΠΟ, τι κι αν ήρθαν τακτικοί δικαστές;», σημειώνει το κόμμα και διαπιστώνει: «Παραμένει το ποδόσφαιρο των μεγαλοεπιχειρηματιών που, με την ανοχή και στήριξη όλων των κυβερνήσεων – και της σημερινής – παίζουν τα δικά τους πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια στις πλάτες των ομάδων και των φιλάθλων. Γι’ αυτό και η κατάσταση, όχι μόνο δεν εξυγιαίνεται, αλλά πάει από το κακό στο χειρότερο». Στην ίδια ανακοίνωση το ΚΚΕ τονίζει πως «η διακοπή του πρωταθλήματος, από μόνη της, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται και πλέον περισσότερος φίλαθλος κόσμος αντιλαμβάνεται, είναι η κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο και συνολικά στον αθλητισμό».





Βασίλης Λεβέντης:

Πιθανότατα να βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές

«Οι ώρες τις οποίες διανύουμε είναι κρίσιμες και πιθανότατα να βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές». Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας απόψε σε πολιτική εκδήλωση του κόμματός του που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας. Όπως πρόσθεσε, «η κυβέρνηση κρέμεται από μία κλωστή, διότι έχει χαθεί η συνάφεια μεταξύ των κομμάτων, που την απαρτίζουν και πιέζεται να λάβει αποφάσεις, που αφορούν το Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά» . Επίσης, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση όσον αφορά στα οικονομικά και ως εκ τούτου οι εκλογές είναι η λύση, όταν έχουμε μία κυβέρνηση αδρανή, η οποία έχει χάσει όλο της το νεύρο»
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και την υπόθεση των δύο στρατιωτικών, ο Βασίλης Λεβέντης ανέφερε ότι «έχει χαθεί η υπερηφάνεια μας, είμαστε σε πολύ κακή φάση, γιατί δεν έχουμε τη δύναμη να αντιδράσουμε και δεν ξέρουμε τι άλλο θα συμβεί», ενώ στην συνέχεια κατηγόρησε, τόσο την σημερινή κυβέρνηση, όσο και τις προηγούμενες, ότι «έχουν αφήσει ανεξόπλιστες τις ένοπλες δυνάμεις, αφού τα τελευταία επτά χρόνια δεν έχει αγοραστεί ούτε μία βίδα και δεν έχουμε κανένα εκσυγχρονισμό στους εξοπλισμούς».

Αναφερόμενος στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «όποια κυβέρνηση προσφέρει τον όρο Μακεδονία στα Σκόπια, θα φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις περιπέτειες στις οποίες εισέρχεται η χώρα και για αυτό η Ένωση Κεντρώων θα αντισταθεί μέχρι τέλους».





Παναγιώτης Καμμένος:

Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία

«Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία» προειδοποιεί ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ενώ σχολιάζει και την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. «Είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροπλάνα έξω από τον εναέριο χώρο μας», αναφέρει χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας «η Ελλάδα, είναι κατά βάση στο έλεος ενός ατυχήματος, το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί στην ακτοφυλακή, στο ναυτικό. Με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, που είναι τόσο ελληνικός όσο και ευρωπαϊκός, η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη, γι’ αυτό και Ευρώπη και ΝΑΤΟ ενημερώνονται για κάθε περιστατικό. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, που είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή».

Αναφερόμενος στην υπόθεση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία ο κ. Καμμένος σημειώνει πως το συγκεκριμένο περιστατικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα κανονικά θα είχε επιλυθεί από τους αρχηγούς των δύο στρατών. «Σήμερα βλέπουμε κλιμάκωση μετά την απόφαση του Τούρκου εισαγγελέα να μην παραδώσει τους δύο στρατιωτικούς μας στο ελληνικό προξενείο μέχρι τη δίκη τους. Αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο στρατιωτικοί περιπολούσαν σε μια περιοχή που είναι γνωστή για διακίνηση ανθρώπων και αποτελεί σημείο εισόδου για τους παράνομους μετανάστες. Ακολούθησαν ένα μονοπάτι που θα οδηγούσε σε διακινητές, και πέρασαν την τουρκική επικράτεια για λίγα μέτρα. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ελλάδας. Τέτοια περιστατικά πρέπει να επιλύονται ειρηνικά».





Σταύρος Θεοδωράκης:

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για εθνική συνεννόηση

«Μετά από μια διεξοδική συζήτηση που είχε και αρκετές αντιθέσεις και διαφωνίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε να φέρει την πρότασή μας στη Βουλή, έτσι ώστε σύντομα να προχωρήσουμε στη σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας». Αυτά τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.
«Πρέπει σήμερα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά» σημείωσε και πρόσθεσε ότι:

Υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις με την κυβέρνηση και το ξέρετε, υπάρχει σύγκρουση και θα συνεχίσουμε να συγκρουόμαστε με την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όμως υπάρχει και η Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για εθνική συνεννόηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια