Αλήθειες και ψέματα για την πυραυλική επίθεση των Δυτικών στην Συρία...
Στις 14 Απριλίου πύραυλοι cruise πυροδοτήθηκαν από πλοία επιφανείας, υποβρύχια και αεροσκάφη της δυτικής συμμαχίας εναντίον στόχων στην Συρία. Το αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης είναι ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν στην αεροπορική υπεροχή οπουδήποτε στον κόσμο που είναι εγκατεστημένα σύγχρονα ρωσικά αντιαεροπορικά-αντιβαλλιστικά συστήματα. Χωρίς αεροπορική υπεροχή οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν έχουν πολλαπλασιαστική ισχύ, τουτέστιν δεν διαθέτουν πολλαπλασιαστική ισχύ για τις χερσαίες δυνάμεις τους, δηλαδή εκείνη την αναλογία ανδρών επί του εδάφους που υπολογίζει το Πεντάγωνο για να είναι βέβαιο ότι θα νικηθούν οι αντίπαλοι του.
Αυτό είναι κάτι που τυγχάνει προσοχής και ανάλυσης πλέον σε κάθε μέτωπο αντιπαράθεσης, στις γραμμές ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ευρώπη, στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στα στενά του Ορμούζ, στις γραμμές Ινδίας-Πακιστάν και αλλού. Το αμερικανικό δόγμα πολέμου που φέρει τον τίτλο «σοκ και δέος» και που βασίζεται στην αεροπορική υπεροχή ισχύει πλέον για χώρες που δεν διαθέτουν ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Δεδομένου ότι διακυβεύονται πολλά από την στρατιωτική αξιολόγηση της επίθεσης της 14ης Απριλίου, ακολούθως θα παρουσιάσουμε τις απόψεις των δυο πλευρών. Οι βασικές διαφορές είναι:
- Η Ρωσία αναφέρει ότι η δυτική συμμαχία είχε 8 στόχους, η πλειονότητα των οποίων ήταν αεροπορικές βάσεις της Συρίας. Οι ΗΠΑ διατείνονται ότι οι στόχοι ήταν 3, όλοι εγκαταστάσεις χημικών όπλων.
- Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι εκτοξευθέντες πύραυλοι cruise ήταν 103, οι ΗΠΑ αναφέρουν τον αριθμό 85. Η διαφορά προκύπτει από την Βρετανία και Γαλλία, που συμμετείχαν με 16 ή 18 πυραύλους αέρος-εδάφους.
-Η Ρωσία αναφέρει ότι 112 πύραυλοι εδάφους-αέρος εκτοξεύτηκαν από τα συστήματα αεράμυνας της Συρίας S-75, S-125, S-200, Osa, Strela και Kvadrat για αναχαίτιση των cruise της δυτικής συμμαχίας, με ποσοστό επιτυχίας 70%. Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι το ποσοστό κατάρριψης ήταν μηδενικό.
- Οι ρωσικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά αντίμετρα ECM (Electronic Countermeasure) για να μπλοκάρουν τα ραντάρ της αεράμυνας της Συρίας, καθώς τα συστήματα ECM των αμερικανικών πλοίων που συμμετείχαν στην επιχείρηση ήταν πολύ μακριά από το εύρος των Συριακών συστημάτων για να είναι αποτελεσματικά. Το αμερικανικό Πεντάγωνο διατείνεται ότι αεροσκάφη ECM είχαν αναπτυχθεί τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στην Ερυθρά Θάλασσα και συμμετείχαν στην επιχείρηση.
Εφόσον το ποσοστό κατάρριψης-επιτυχίας της συριακής αεράμυνας ήταν 70%, όπως ισχυρίζεται η Ρωσία, τότε αυτό είναι το μεγαλύτερο επιτευχθέν ποσοστό μιας αεράμυνας εναντίον πυραυλικής επίθεσης που έχει ποτέ καταγραφεί. Εάν οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία εκτόξευσαν 103 cruise για να καταστρέψουν 3 στόχους με 100% επιτυχία, όπως διατείνονται, τότε αυτή είναι η μεγαλύτερη αναλογία δύναμης πυρός προς καταστροφή (firepower-to-destruction ratio) που έχει επιτευχθεί ποτέ σε επιχειρησιακό επίπεδο από ένοπλες δυνάμεις παγκοσμίως (τα συμπεράσματα εκ των ανωτέρω δικά σας).
Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ απέφυγαν ευλαβικά κάθε στόχο που υπερασπιζόταν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς και στόχους που υπερασπιζόταν η Συριακή αεράμυνα με τα σύγχρονα ρωσικά συστήματα Buk και Pantsir.
Στρατιωτικοί αναλυτές του αμερικανικού National Defence Magazine πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα της πυραυλικής επίθεσης της 14ης Απριλίου επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας έναντι των προηγμένων όπλων του δυτικού οπλοστασίου. Ακόμη και παρωχημένα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα της Συρίας μπόρεσαν να αποκρούσουν πυραύλους cruise που εκτοξεύτηκαν από πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη της δυτικής συμμαχίας.
Τα τακτικά-επιχειρησιακά αποτελέσματα της πυραυλικής επίθεσης θα εξακολουθήσουν να συζητούνται το επόμενο διάστημα, αν και τα συμπεράσματα είναι ευκολονόητα ακόμη και για τους μη ειδήμονες. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν είναι πλέον σίγουροι ότι μπορούν να νικήσουν την Ρωσική άμυνα, ούτε ότι δύνανται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από τα νέα υπερσύγχρονα ρωσικά οπλικά συστήματα. Επομένως ο πόλεμος από εσφαλμένο υπολογισμό μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων είναι πολύ πιο πιθανός από όσο φανταζόμαστε.
*Γ. Λιναρδής είναι τ. Γενικός διευθυντής Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, υποψήφιος βουλευτής Χ.Α.
Αφήστε ένα σχόλιο