Header Ads

Αλήθειες και ψέματα για την πυραυλική επίθεση των Δυτικών στην Συρία...


 Έχει παρέλθει μια ε­βδομάδα από την πυ­ραυλική επίθεση των Η­ΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας στην Συρία, μια επίθεση που έγινε με το πρόσχη­μα-παραμύθι της χρήσης χημικών όπλων από το κα­θεστώς Άσαντ, και οι ανα­λυτικές πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μας δί­δουν την δυνατότητα να αξιολογήσουμε στρατιω­τικά και να αναλύσουμε στρατηγικά αυτή την κα­τάπτυστη πράξη επιθετι­κού πολέμου της δυτικής συμμορίας.
Στις 14 Απριλίου πύραυ­λοι cruise πυροδοτήθηκαν από πλοία επιφανείας, υ­ποβρύχια και αεροσκάφη της δυτικής συμμαχίας ε­ναντίον στόχων στην Συ­ρία. Το αποτέλεσμα αυ­τής της επίθεσης είναι ό­τι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν στην αε­ροπορική υπεροχή οπου­δήποτε στον κόσμο που είναι εγκατεστημένα σύγ­χρονα ρωσικά αντιαερο­πορικά-αντιβαλλιστικά συ­στήματα. Χωρίς αεροπορι­κή υπεροχή οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν έ­χουν πολλαπλασιαστική ι­σχύ, τουτέστιν δεν διαθέ­τουν πολλαπλασιαστική ι­σχύ για τις χερσαίες δυνά­μεις τους, δηλαδή εκείνη την αναλογία ανδρών επί του εδάφους που υπολο­γίζει το Πεντάγωνο για να είναι βέβαιο ότι θα νικη­θούν οι αντίπαλοι του.
Αυτό είναι κάτι που τυγχάνει προσοχής και α­νάλυσης πλέον σε κά­θε μέτωπο αντιπαράθε­σης, στις γραμμές ΝΑ­ΤΟ-Ρωσίας στην Ευρώπη, στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στα στενά του Ορ­μούζ, στις γραμμές Ινδίας-Πακιστάν και αλλού. Το α­μερικανικό δόγμα πολέ­μου που φέρει τον τίτλο «σοκ και δέος» και που βα­σίζεται στην αεροπορική υπεροχή ισχύει πλέον για χώρες που δεν διαθέτουν ρωσικά συστήματα αερά­μυνας. Δεδομένου ότι δι­ακυβεύονται πολλά από την στρατιωτική αξιολόγη­ση της επίθεσης της 14ης Απριλίου, ακολούθως θα παρουσιάσουμε τις από­ψεις των δυο πλευρών. Οι βασικές διαφορές είναι:
- Η Ρωσία αναφέρει ό­τι η δυτική συμμαχία εί­χε 8 στόχους, η πλειονό­τητα των οποίων ήταν α­εροπορικές βάσεις της Συ­ρίας. Οι ΗΠΑ διατείνονται ότι οι στόχοι ήταν 3, όλοι εγκαταστάσεις χημικών ό­πλων.
- Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι εκτοξευθέντες πύ­ραυλοι cruise ήταν 103, οι ΗΠΑ αναφέρουν τον αριθ­μό 85. Η διαφορά προκύ­πτει από την Βρετανία και Γαλλία, που συμμετείχαν με 16 ή 18 πυραύλους αέ­ρος-εδάφους.
-Η Ρωσία αναφέρει ό­τι 112 πύραυλοι εδάφους-αέρος εκτοξεύτηκαν α­πό τα συστήματα αερά­μυνας της Συρίας S-75, S-125, S-200, Osa, Strela και Kvadrat για αναχαίτιση των cruise της δυτικής συμμα­χίας, με ποσοστό επιτυχίας 70%. Οι ΗΠΑ αναφέρουν ό­τι το ποσοστό κατάρριψης ήταν μηδενικό.
- Οι ρωσικές πηγές υ­ποστηρίζουν ότι οι Η­ΠΑ δεν χρησιμοποίη­σαν ηλεκτρονικά αντί­μετρα ECM (Electronic Countermeasure) για να μπλοκάρουν τα ραντάρ της αεράμυνας της Συρίας, καθώς τα συστήματα ECM των αμερικανικών πλοίων που συμμετείχαν στην επι­χείρηση ήταν πολύ μακρι­ά από το εύρος των Συρια­κών συστημάτων για να εί­ναι αποτελεσματικά. Το α­μερικανικό Πεντάγωνο δι­ατείνεται ότι αεροσκάφη ECM είχαν αναπτυχθεί τό­σο στην Ανατολική Μεσό­γειο όσο και στην Ερυθρά Θάλασσα και συμμετείχαν στην επιχείρηση.
Εφόσον το ποσοστό κατάρριψης-επιτυχίας της συριακής αεράμυνας ήταν 70%, όπως ισχυρίζεται η Ρωσία, τότε αυτό είναι το μεγαλύτερο επιτευχθέν ποσοστό μιας αεράμυνας εναντίον πυραυλικής επί­θεσης που έχει ποτέ κατα­γραφεί. Εάν οι ΗΠΑ, Βρε­τανία και Γαλλία εκτόξευ­σαν 103 cruise για να κα­ταστρέψουν 3 στόχους με 100% επιτυχία, όπως δια­τείνονται, τότε αυτή είναι η μεγαλύτερη αναλογία δύναμης πυρός προς κα­ταστροφή (firepower-to-destruction ratio) που έχει επιτευχθεί ποτέ σε επιχει­ρησιακό επίπεδο από ένο­πλες δυνάμεις παγκοσμί­ως (τα συμπεράσματα εκ των ανωτέρω δικά σας).
Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ απέφυγαν ευλαβικά κά­θε στόχο που υπερασπι­ζόταν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς και στό­χους που υπερασπιζόταν η Συριακή αεράμυνα με τα σύγχρονα ρωσικά συστή­ματα Buk και Pantsir.
Στρατιωτικοί αναλυτές του αμερικανικού National Defence Magazine πιστεύ­ουν ότι το αποτέλεσμα της πυραυλικής επίθεσης της 14ης Απριλίου επιβε­βαιώνει την αποτελεσμα­τικότητα των ρωσικών συ­στημάτων αεράμυνας έ­ναντι των προηγμένων ό­πλων του δυτικού οπλο­στασίου. Ακόμη και πα­ρωχημένα ρωσικά αντιαε­ροπορικά συστήματα της Συρίας μπόρεσαν να α­ποκρούσουν πυραύλους cruise που εκτοξεύτηκαν από πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη της δυτικής συμμαχίας.
Τα τακτικά-επιχειρησιακά αποτελέ­σματα της πυραυλικής ε­πίθεσης θα εξακολουθή­σουν να συζητούνται το ε­πόμενο διάστημα, αν και τα συμπεράσματα είναι ευκολονόητα ακόμη και για τους μη ειδήμονες. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν είναι πλέον σίγουροι ότι μπορούν να νικήσουν την Ρωσική άμυνα, ούτε ότι δύνανται να υπερασπι­στούν τον εαυτό τους α­πό τα νέα υπερσύγχρονα ρωσικά οπλικά συστήμα­τα. Επομένως ο πόλεμος από εσφαλμένο υπολογι­σμό μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων εί­ναι πολύ πιο πιθανός από όσο φανταζόμαστε.

*Γ. Λιναρδής είναι τ. Γενικός διευθυντής Ελ­ληνικών Αμυντικών Συ­στημάτων, υποψήφιος βουλευτής Χ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια