Header Ads

Εκδήλωση από το Ίδρυμα Κορινθιακών Μελετών για τον Κορινθιακό κόλπο : «Ου Παντός πλείν ες Κορινθιακήν Λίμνην»


Την Κυριακή 27 Μαΐου στις 10:45 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημοτικού Θεάτρου Κιάτου (Γ. Γεννηματά 2, Πλατεία Ελευθερίας) εκδήλωση με θέμα:«Ου Παντός πλείν ες Κορινθιακήν Λίμνην»– Γεωδυναμική-παλαιοπεριβαλλοντική εξέλιξη και σεισμικότητα του Κορινθιακού Κόλπου.
Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Σικυωνίων και το Ίδρυμα Κορινθιακών Μελετών. Ομιλητής θα είναι ο Δρ Χαράλαμπος Κράνης, επίκουρος καθηγητής τμήματος Γεωλογίας και Περιβάλλοντος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εισηγητής ο κ. Θεοφάνης Χατούπης Γεωλόγος-Περιβαλλοντολόγος Μ.Δ.Ε.
Ο Κορινθιακός κόλπος είναι το ενεργό τμήμα της Κορινθιακής Τάφρου, μίας γεωλογικής δομής που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των γεωεπιστημόνων από όλον τον κόσμο. Η Κορινθιακή τάφρος αποτελεί την πλέον ενεργή ηπειρωτική τάφρο παγκοσμίως και συνοδεύεται από υψηλή σεισμική δραστηριότητα. Οι γεωλογικές διεργασίες που επιτελούνται σε αυτήν αντιστοιχούν στην πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας που ονομάζεται ηπειρωτική διάνοιξη, μέσα από την οποία δημιουργούνται οι ωκεανοί, όπως ο Ατλαντικός. Πρόκειται δε για μια «νέα» δομή για τα γεωλογικά δεδομένα, ηλικίας μικρότερης των 5 εκατομμυρίων ετών, η μελέτη της οποίας μας δίνει πλούτο πληροφοριών τόσο πάνω στην σεισμοτεκτονική δραστηριότητα όσο και στην εξέλιξη του περιβάλλοντος.
Στην εκδήλωση θα επιχειρηθεί ένα ταξίδι στο γεωλογικό χρόνο και θα εξεταστεί το πως εξελίχθηκε αυτή η θαυμαστή γεωλογική δομή, μέσα από τα ευρήματα των πλέον πρόσφατων διεθνών επιστημονικών ερευνών που, απόλυτα δικαιολογημένα, μπορούν να αποδώσουν στην Κορινθιακή Τάφρο τον τίτλο του ζωντανού "Παγκόσμιου Γεωεπιστημονικού Εργαστηρίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια