ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ : Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
ΣΥΡΙΖΑ «Αναστενάρης» ο Αλέξης Τσίπρας σε «αναμμένα κάρβουνα»:
Πολυνομοσχέδιο και Σκοπιανό καίνε αυτή την εβδομάδα
Σε δύο καυτά μέτωπα θα ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο αυτή την εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση θα βρεθεί υπό πίεση στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο και στις εξελίξεις περί το Σκοπιανό. Σφυροκόπημα στο «αφήγημα». Το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» του Αλέξη Τσίπρα θα αντιμετωπίσει ένα σφυροκόπημα επιχειρημάτων από την αντιπολίτευση που θα επιμείνει ότι η κυβέρνηση μας εγκλωβίζει σε ένα νέο ασφυκτικό καθεστώς «μνημονίου μετά το μνημόνιο».Σε δύο σημεία θα επικεντρωθεί η συζήτηση: Στις σοβαρές απώλειες του εισοδήματος που επιφέρουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου σε εκατομμύρια έλληνες. Και στις νέες μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις που θα αναγκαστεί να συνομολογήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να πάρει το εξιτήριο από το τρίτο μνημόνιο και ορισμένα μέτρα για το χρέος – τα οποία ωστόσο δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα. Οι απώλειες στα εισοδήματα. Σε ότι αφορά τις νέες απώλειες που θα υποστούν τα νοικοκυριά, αυτές αφορούν κυρίως στις διατάξεις που οριστικοποιούν: Μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα χάσουν δύο και τρείς συντάξει το χρόνο. Κατάργηση του ΕΚΑΣ, που αφορά στην απώλεια του στοιχειώδους κοινωνικού βοηθήματος για τους πλέον φτωχούς συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας.Μείωση της έκπτωσης φόρου και συνεπώς αύξηση της φορολογίας σε όλους, ακόμα και για τους αδύναμους. Αύξηση εισφορών στους αγρότες. Αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι πλέον θα καταβάλουν για το 100% του εισοδήματός, ένα δυσβάσταχτο πακέτο «φορο-εισφορών». Αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας. Οι δεσμεύσεις διαρκείας Σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις που αφορούν στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου και αντανακλούν επίσης σε όλους μας, οι διατάξεις που θα υποστούν έντονη κριτική είναι: Η δημιουργία υπερ – πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, με τα οποία υποθηκεύεται κάθε ελπίδα ανακούφισης των νοικοκυριών, στεγνώνει η αγορά και «γκριζάρει» η ανάπτυξη της χώρας. Για το 2022, για παράδειγμα, προβλέπεται πλεόνασμα 11 δις ευρώ, αυξημένο κατά 50% από τα 7 δις πλεονάσματος του 2017. Και αυτό, ενώ η ανάπτυξη προβλέπεται από την κυβέρνηση «ανεμική», καθηλωμένη στο 2%, για επίσης πολλά χρόνια. Σε μια χώρα που έχει ήδη χάσει το 25% του ΑΕΠ της. Η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας μέχρι του ποσού των 25 δις, ως εγγύηση αποπληρωμής του δανεισμού μας. Και επίσης το δικαίωμα ασφαλιστικών μέτρων και εκποίησης από τους δανειστές σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους. Πηγή: economiko.gr
Τι συζήτησε για το χρέος και τα πλεονάσματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Μέρκελ και το ΕΛΚ
Με το δημοσκοπικό «αέρα στα πανιά του», ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τους αρχηγούς των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ως «εν δυνάμει πρωθυπουργός». Αυτό αναφέρουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή του προέδρου τους στο Μόναχο στη Σύνοδο του ΕΛΚ ως «ιδιαίτερα σημαντική για το κόμμα και τα ελληνικά συμφέροντα». Ειδικότερα για τα ανοιχτά θέματα της ελληνικής διαπραγμάτευσης – και ιδιαίτερα για το θέμα του χρέους – ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέμεινε: Στην ανάγκη ρύθμισης του χρέους. «Αν δεν πάρουμε τις ρυθμίσεις που ζητάμε, η χώρα θα έχει πρόβλημα με την πρόσβαση στις αγορές», είπε. Και ζήτησε να υπάρξει δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος από το ΕΛΚ. Στην ανάγκη μείωσης των πλεονασμάτων, ιδιαίτερα στα δύο τελευταία χρόνια προσαρμογής που συμπίπτουν με το ισχυρό ενδεχόμενο να είναι η Ν.Δ. στην κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε στους συνομιλητές του ότι η δική του κυβέρνηση «θα δείξει επιμονή στη μεταρρυθμιστική διαδικασία» που έχει ανάγκη η χώρα. Συνεπώς «η απαίτηση για υψηλά πλεονάσματα δεν θα προκύπτει από τη σημερινή κυβερνητική αναξιοπιστία» Η Ελλάδα θα χρειαστεί συμφωνία για μικρότερα πλεονάσματα, «ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να αναπτύξει την οικονομία της. Φιλικοί στις επενδύσεις» Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μεταρρυθμιστική και φιλική προς τις επενδύσεις» και «θα αποκαταστήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη της χώρας». Επέμεινε επίσης στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας των εισοδημάτων και των επιχειρήσεων ως προϋπόθεση ανάκαμψης της οικονομίας. Με δυό λόγια: Η συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη στις ζυμώσεις για τα κρίσιμα ευρωπαϊκά θέματα, στη Συνόδο του Μονάχου, και η ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με την Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και τον αρμόδιο επίτροπο για τον Προϋπολογισμό Γκίντερ Έντιγκερ, κρίνεται από τη Ν.Δ. ως «ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας».
Σύριζα και Ανέλ στέλνουν 30.000 «πρόσφυγες» στην ηπειρωτική Ελλάδα γιατί περιμένουν νέο κύμα λαθρομετανάστευσης
Ένα νέο ανθελληνικό «κατόρθωμα» βρίσκεται προ των πυλών, καθώς οι εθνομηδενιστές της «Πρώτη Φορά Αριστερά» κυβέρνησης «αδειάζουν» τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο, προκειμένου να τα «γεμίσουν» ξανά με νέους «πρόσφυγες» και λαθρομετανάστες. Το κυβερνητικό σχέδιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, την ώρα που ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε μονομερώς το πάγωμα της συμφωνίας επανεισδοχής όσων περνούν παράνομα από την γείτονα.Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σχεδιάζει πρόγραμμα, το οποίο εκπονείται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου και Ένταξης και αφορά «στις μετακινήσεις 30.000 υπηκόων τρίτων χωρών από το Ανατολικό Αιγαίο και τον Έβρο προς την ηπειρωτική χώρα». Η δράση, ύψους 3 εκατ. ευρώ, θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου και, σύμφωνα με το περιεχόμενο της πρόσκλησης, στόχος είναι μεταξύ άλλων:α) η αποσυμφόρηση των νησιών από την αυξημένη εισροή προσφύγων για την διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης
β)η αποσυμφόρηση των δομών υποδοχής προκειμένου να αυξηθεί η δυνατότητα φιλοξενίας νέων προσφύγων
γ)η προώθηση των υπηκόων τρίτων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, με σκοπό την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους….
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τα χειρότερα σενάρια νέας έκρηξης των λαθρομεταναστευτικών ροών μέσα στο καλοκαίρι. Επιβεβαιώνει, επίσης, τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών για την δημιουργία κι άλλων καταυλισμών στην ενδοχώρα, καθώς οι υφιστάμενοι έχουν γεμίσει ασφυκτικά επειδή τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι κλειστά από το 2016.
Με άλλα λόγια, ο εποικισμός της Χώρας συνεχίζεται, καθώς για όσους λαθρομετανάστες προωθούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα θα υπολογίζονται άλλοι τόσοι (και παραπάνω) «νέας εσοδείας» που θα έρχονται στη νησιωτική Ελλάδα από τα «ανοιχτά σύνορα» του Αιγαίου και του Έβρου.
Γιώργος Μάστορας
Η Γεννηματά στηρίζει Μπουτάρη για τη Θεσσαλονίκη
Στήριξη στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ανακοίνωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), ανακοίνωσε τη στήριξή της στη διάρκεια συνάντησης που είχαν το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).
Η κ. Γεννηματά, στη διάρκεια παρουσίας της στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκε με τον Μπουτάρη, υπογραμμίζοντας πως το Κίνημα θα στηρίξει τους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες, που είχε στηρίξει και στις εκλογές του 2014, σε ολόκληρη τη χώρα.«Το αίμα νερό δεν γίνεται» ήταν το σχόλιο του δημάρχου κ. Μπουτάρη προς την κ. Γεννηματά. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης συνόδευαν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα και οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου και Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκος Φωτίου.
Καθαρή έξοδος απ’ τα μνημόνια, για το λαό σημαίνει μόνο κατάργηση των μνημονιακών νόμων
Οι 7 αποκαλυπτικές απαντήσεις
Πως βλέπουν το πολιτικό σκηνικό οι «Κεντρώοι»; Επτά απαντήσεις των ψηφοφόρων που αυτό – τοποθετούνται στον ιδεολογικά στο χώρο του «Κέντρου» (ούτε «Κεντροαριστεροί» ούτε «Κεντροδεξιοί») εμφανίζουν τις τάσεις που επικρατούν στον κλασσικό ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Οι απαντήσεις δόθηκαν στην πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας RASS που έγινε για την εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά στο ACTION 24 Οι απαντήσεις:
Η κατάσταση θα χειροτερεύσει ή θα μείνει ίδια λέει το 84,9%. Το 42,9% πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα, ενώ το 42% θεωρεί ότι θα μείνουν ίδια. Μόνο το 10,7% θεωρεί ότι θα πάνε καλύτερα. Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές θεωρεί το70,6%, με το 18,5% να πιστεύει ότι θα τις ξαναπάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. (Ερώτηση παράστασης νίκης) Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει όμως πρόταση για την επόμενη ημέρα, «που θα δημιουργεί ανάπτυξη» πιστεύει το 73.1%. Αντίθετα το 21% θεωρεί πως έχει.Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν μας λένε την αλήθεια θεωρούν οι 6 στους 10. Το 58,9% το πιστεύει αυτό. Το 28,6% δηλώνει ότι την αλήθεια μας τη λέει ο Μητσοτάκης και το 11,4% ο Τσίπρας. Μεταξύ των δύο, Μητσοτάκη πρωθυπουργό προτιμούν το 32% ενώ τον Τσίπρα το 17,8%. Κανένα από τους δύο δηλώνει το 48%. Εκλογές τώρα ζητούν το 55,2%, συμφωνώντας με την πρόσφατη πρόταση της Φώφης Γεννηματά. Το 42,1% δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή. Μοιρασμένοι για τα Σκόπια εμφανίζονται, τέλος, οι «Κεντρώοι» καθώς το 48,3% θεωρεί ότι «η συγκυρία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι ευνοϊκή και πρέπει η κυβέρνηση να επιδιώξει την επίλυσή του τώρα», με το 48,1% να διαφωνεί.
Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δ. Καμμένου για τον Ρουβίκωνα
Σταύρος Θεοδωράκης:
«Τσάτρα πάτρα» φέρνουν μέτρα που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει
Αφήστε ένα σχόλιο