Header Ads

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Χρ.Δήμα για τον ΕΦΚ στο κρασί


Η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα συζητήθηκε στη Βουλή, όπου η Υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου κλήθηκε να απαντήσει για το πότε θα καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο Κρασί, ο οποίος επιβλήθηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στην εισήγηση του ο κ. Δήμας μίλησε για ένα φόρο που μείωσε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών κρασιών και δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε, ενώ παρέθεσε και σειρά δηλώσεων του Πρωθυπουργού και στελεχών της Κυβέρνησης, στις οποίες υπήρχε παραδοχή της αποτυχίας του μέτρου και υπόσχεση κατάργησης του. Η Υφυπουργός απέφυγε να παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα κατάργησης του φόρου, ενώ υποστήριξε πως το 2017 τα έσοδα έφτασαν μόλις τα 28 εκατ. ευρώ, από τα αρχικά 55 εκατ. που ήταν ο στόχος κατά την επιβολή του μέτρου.
Αναλυτικά τα βασικά σημεία της εισήγησης του κ. Δήμα:
“Με την απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από 01.01.2016, «επιβλήθηκε» Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) στο κρασί. Ο συγκεκριμένος Ειδικός Φόρος αποτελεί σήμερα σημαντικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας για τους οινοπαραγωγούς στην Ελλάδα, καθώς το κρασί αποτελεί ένα ιδιαίτερα βεβαρυμένο φορολογικά προϊόν. Πιο συγκεκριμένα, το τελικό προϊόν, επιβαρύνεται με:

- 4% κρατήσεις υπέρ Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Ποιότητας και Παραγωγής Αλκοόλης και Αλκοολούχων Ποτών (ΕΤΕΠΠΑ)

- 2% χαρτόσημο

- 20% κρατήσεις υπέρ ΟΓΑ στο 20% επί του συνόλου αυτού

- 24% ΦΠΑ στο σύνολο όλου αυτού του ποσού.

Δηλαδή σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο προϊόν, εσείς βάλατε ένα νέο φόρο, με αποτέλεσμα όχι απλά να μην εισπράξετε τα αναμενόμενα έσοδα, αλλά ούτε τα μισά, καθώς από το στόχο 55 εκατ. ευρώ, καταφέρατε το 2016 να εισπράξετε περίπου 24 εκατ. Δυστυχώς όμως, οι συνέπειες είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί:

- Δημιούργησε τις προϋποθέσεις για εκτεταμένη και μη ελεγχόμενη αύξηση της παραοικονομίας στον οινοποιητικό κλάδο.

- Μείωσε την εγχώρια ζήτηση

- Μείωσε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κρασιού

- Αύξησε τα λειτουργικά κόστη των οινοποιών κατά 3% - 4% (τραπεζικές εγγυητικές, γραφειοκρατία, αύξηση ανάγκης για ρευστότητα)

- Μείωσε την οικονομική συνεισφορά του οινοποιητικού κλάδου στην εθνική οικονομία, δεδομένου ότι χάνεται ΦΠΑ.

“Η μόνη αύξηση που πετύχατε, είναι στο παρεμπόριο”
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, πολλά λίτρα οίνου, είτε χύμα, είτε εμφιαλωμένα σε μπουκάλια ή ασκούς, διακινούνται χωρίς παραστατικά και δεν πληρώνεται ο ΕΦΚ και κατ’ επέκταση ο ΦΠΑ.
Για να αντιληφθεί κανείς τον παραλογισμό και τα προβλήματα που δημιουργεί το μέτρο, θα δώσω ένα παράδειγμα:
Ένα μικρό οινοποιείο, που παράγει κάτω από 100.000 λίτρα κρασιού, η επιβολή του νέου φόρου προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες, καθώς υποχρεούνται να προκαταβάλει το φόρο.
Δηλαδή, ένας μικρός οινοποιός που παράγει ετησίως 100 τόνους κρασί, για να πουλήσει έστω ένα μπουκάλι, οφείλει να πληρώσει για όλο το κρασί της χρονιάς, ένα ποσό που φτάνει τα 20.000 ευρώ περίπου, μόνο για τον ΕΦΚ.
Αντιλαμβάνεστε πως αυτό δεν έχει καμία λογική και οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, σας ρωτώ για ακόμα μία φορά, ευθέως και ξεκάθαρα:

- Πόσα ήταν τα έσοδα από τον ΕΦΚ στο κρασί την περασμένη χρονιά;

- Πότε θα καταργήσετε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί;”

Δεν υπάρχουν σχόλια