Header Ads

Πέτρος Τατούλης : Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, αλλά μεγάλα έργα


Την ανάγκη για μεγάλα έργα και όχι για λόγια τόνισε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την παρουσία του στην πανευρωπαϊκή καμπάνια «Europe in my Region» που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο. «Η χώρα μας χρειάζεται συνεργασίες, χρειάζεται συνέργιες και δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια. Χρειάζονται μεγάλα έργα. Αυτή θα είναι η ευθύνη των νέων γενεών. Θα πρέπει να απαλλαγούν από τις νοοτροπίες τις δικές μας, των αντιπαραθέσεων και θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο σύγχρονος κόσμος επιβάλλει τη συνεργασία και τις συνέργειες σε όλα τα πολιτικά επίπεδα της διοργάνωσης του Κράτους και της Πολιτείας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά την διάρκεια της καμπάνιας «Europe in my Region» που έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες να ενημερωθούν για τα έργα που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους και να μάθουν πως αυτά συμβάλλουν στην ευημερία και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση στην περιοχή Ξηριά στην Κόρινθο, όπου έγινε αφιέρωμα στο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ταμείο ΕΤΠΑ) έργο της ανάπλασης και της πεζογέφυρας Ξηριά, σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Παράλληλα, έγινε συμβολική δεντροφύτευση από τους μαθητές του 2ου και 10ου Δημοτικού σχολείου Κορίνθου, ενώ παράλληλα υπήρχαν
παιχνίδια, εικαστικά δρώμενα στο χώρο του πάρκου και άλλες δράσεις συνδεδεμένες με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, απευθυνόμενος στα παιδιά, τόνισε την σημασία της παρουσίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, η Ευρώπη που θα σας γαλουχήσει και θα σας δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες προκειμένου να ολοκληρωθείτε ως πολίτες σε αυτή την όμορφη περιοχή».
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου, όταν το 2006 ως Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε την Κόρινθο μαζί με τον τότε Υπουργό Δημοσίων Έργων κ. Σουφλιά για να ανακοινώσουν από κοινού το έργο προϋπολογισμού περίπου 35 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο εκείνης της περιόδου για την Πελοπόννησο και ένα από τα μεγαλύτερα για την ολιστική αντιπλημμυρική προστασία σε όλη την Επικράτεια. με αφορμή τις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν την Κόρινθο το 1997. «Το έργο δημοπρατήθηκε το 2006, είχαμε ανάδοχο την ίδια χρονιά, συμβασιοποιήθηκε η πρώτη φάση στα 20 εκ. όπου και εκτελέστηκε το έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τατούλης μίλησε ακόμα για τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία εκτέλεσης του έργου, οπότε και δημιουργήθηκε η αναγκαιότητα «για συμπληρωματική σύμβαση περίπου 8,5 εκ. ευρώ «σε δύσκολους καιρούς», όπως τόνισε και το έργο, αφού ολοκληρώθηκε και δαπανήθηκαν περίπου 28 εκ. ευρώ, μέσα από την συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου, είχε ως αποτέλεσμα «να αποτελεί την ανάσα της Κορίνθου για την αντιμετώπιση των οδυνηρών φαινομένων της πλημμύρας», δίνοντας παράλληλα «κυκλοφοριακή συνέχεια», στην πόλη της Κορίνθου.
Ο Περιφερειάρχης υπενθυμίζοντας πώς η εκδήλωση έγινε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ανέφερε πώς το συγκεκριμένο έργο είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντολογικό έργο, τονίζοντας πως «αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τις Αυτοδιοικητικές και Πολιτικές δομές της χώρας με ιδιαίτερη επιτυχία».
Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε μεγάλα και σημαντικά έργα για όλη την Κορινθία, τα οποία θα ενταχθούν σε Προγράμματα της Περιφέρειας. Χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης είπε: «Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ανακοινώσω ότι υπάρχουν προσδοκίες πολλών δεκαετιών για την ένταξη του έργου της αποκατάστασης της Διολκού, ενός πρωτοφανούς μεγάλου τεχνικού έργου που έγινε πριν πολλές εκατονταετίες. Το έργο της Διολκού είναι προϋπολογισμού 2,2 εκ. ευρώ θα ενταχθεί στο σύνολο του στο δικό μας Πρόγραμμα.
Το δεύτερο μεγάλο έργο είναι η επέκταση του Λαογραφικού Μουσείου, που και αυτό περνάει στον Προϋπολογισμό του το 1,7 εκ. ευρώ, ενώ υπάρχει ακόμα το λιμάνι των Κεχριών που δεν βλέπουμε μόνο το θαλάσσιο τόπο της ανάδειξης της παλιάς πόλης των Κεχριών, αλλά το σύνολο των παρεμβάσεων, τόσο στην θάλασσα, όσο και στην χερσαία ζώνη. Επίσης, θέλουμε να εντάξουμε και την β’ φάση σε ένα ιστορικό μνημείο, στο μοναστήρι του Αι-Λια στη Ζάχολη.
Όλα αυτά τα έργα μαζί με το μεγάλο έργο της εισόδου της Κορίνθου, ενός έργου πάνω από 12 εκ. το οποίο συνεχώς το μελετάμε και το επεξεργαζόμαστε, θεωρώ πώς είναι εξαιρετικές εξελίξεις για όλη την Κορινθία. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε στην Κόρινθο εκείνες τις προϋποθέσεις προκειμένου να μπει πολύ δυναμικά, όπως της αξίζει στον ανταγωνιστικό χάρτη της μεγάλης προσπάθειας που κάνει η χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση».
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Κορίνθου, τονίζοντας τη σημασία της μύησής τους στην αγάπη του Περιβάλλοντος, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Το περιβάλλον αποτελεί το σπίτι μας με την ευρεία έννοια, αλλά αποτελεί και ευθύνη στο να το διαχειριζόμαστε» και κατέληξε στο συμπέρασμα πως «η νέα γενιά θα είναι καλύτεροι Έλληνες Πολίτες, αλλά και εξαιρετικοί Ευρωπαίοι Πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια