Header Ads

Συνάντηση Γεωργίου Ψυχογιού στη Βουλή με Ευρωπαίους δικηγόρους (European Law Society)


Την Τετάρτη 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη Βουλή συνάντηση αντιπροσωπείας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Ψυχογιός, με αντιπροσωπεία της European Law Society. Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή Μη Κυβερνητική Οργάνωση αποτελούμενη από δικηγόρους και νομικούς, ο οποία ασχολείται με ζητήματα διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και δικαιωμάτων. Τα βασικά θέματα της συνάντηση ήταν η διαχείριση της μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος και οι νομικές διαστάσεις αυτού, καθώς και το μέλλον της Ευρώπης.
Ο Γ. Ψυχογιός, ξεκίνησε την τοποθέτησή του σχολιάζοντας τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο κύριο πρόβλημα που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τη σύγκρουση μεταξύ του νόμιμου και πολιτικά ορθού έναντι του σκόπιμου και πολιτικά ωφέλιμου. Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει την πρώτη κατεύθυνση.
Σημείωσε, επίσης, το πρόσφατο ξενοφοβικό και ρατσιστικό παραλήρημα του ακροδεξιού Ιταλού Υπουργού Εσωτερικών και την άρνηση της Ιταλίας να δεχθεί πλοίο στο οποίο επέβαιναν πάνω από 600 πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η καλύτερη απάντηση δόθηκε από την νέα κυβένηση της Ισπανίας η όποια δέχτηκε άμεσα αυτούς τους ανθρώπους στα λιμάνια της. Πρόσθεσε ότι η απουσία ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής δίνει περιθώριο στην ακροδεξιά ρητορική.
Παράλληλα, ο Γ. Ψυχογιός, ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων δικηγόρων για τις πολυάριθμες νομοθετικές παρεμβάσεις στις οποίες έχει προβεί η παρούσα κυβέρνηση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ακολούθησε σειρά ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες που αφορούσαν το δημοκρατικό έλλειμα της Ευρώπης, τις επιπτώσεις των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική κοινωνία κλπ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι η διεύρυνση της ΕΕ με τα «νέα κράτη» πραγματοποιήθηκε με οικονομικούς όρους στόχο τη διεύρυνση των αγορών προς όφελος των χωρών του Βορρά και όχι με όρους πολιτικούς και κράτους δικαίου. Ως προς τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική κοινωνία, επικαλούμενος έκθεση του απερχόμενου Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, σχολίασε ότι μεταρρυθμίσεις όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών στο άνοιγμα επιχειρήσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας, η καταγραφή της δασικής έκτασης της χώρας κτλ είχαν θετικό αντίκτυπο, ενώ άλλες όπως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η μείωση των δημοσίων δαπανών σε κρίσιμους τομείς, όπως την υγεία και η παιδεία είχαν δραματικές επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό.
Ο Γ. Ψυχογιός αναφέρθηκε, τέλος, στα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική πολιτεία για την προστασία των ανασφάλιστων πολιτών, των ευάλωτων ομάδων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως επίσης και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων, σε μία μάλιστα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα.
Αθήνα, 15.06.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια