Header Ads

Μαρία Θελερίτη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας : ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι και θετικά μέτρα για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων της αυτοδιοίκησης


Στο σχέδιο νόμου Κλεισθένης Ι που ψηφίζεται σήμερα στην βουλή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και δύο εξαιρετικά θετικές ρυθμίσεις (στα Άρθρα 14 και 51) που αφορούν για την ποσόστωση κατά φύλο 40% τουλάχιστον, στον συνολικό αριθμό των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων των συνδυασμών που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία των ΟΤΑ.
Οι ρυθμίσεις αυτές ανταποκρίνονται σε ένα πάγιο αίτημα του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος που υποστήριξε συστηματικά η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και συνιστούν ένα από τα εργαλεία για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης συνιστούν μια αναμφισβήτητη τομή στις εκλογικές διαδικασίες, και μια νίκη του φεμινιστικού κινήματος, η οποία συν τοις άλλοις εντάσσεται και στο πλαίσιο των συστάσεων που έχει κάνει στην χώρα μας η ΕπιτροπήCEDAWτου ΟΗΕ, για την ανάγκη λήψης θετικών μέτρων που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Η λέξη-κλειδί που εισάγεται με τα δύο αυτά άρθρα είναι η λέξη «τουλάχιστον», η οποία αφήνει περιθώρια για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών από τα ριζοσπαστικά αριστερά και προοδευτικά κόμματα και σχήματα έως του 50%. Και από αυτήν την άποψη ανοίγει δρόμο για την εκλογή περισσότερων γυναικών σε θέσεις δημάρχων, δημοτικών συμβούλων, περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων.
Όσο για το επιχείρημα ότι δεν εντοπίζονται ή δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες που να επιθυμούν να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια, πρόκειται για ένα επιχείρημα ξεπερασμένο και χιλιοειπωμένο που κυρίως υποτιμάει τον εξαιρετικά θετικό ρόλο των γυναικών στο μικροεπίπεδο, στις δομές αλληλεγγύης, στους πρωτοβάθμιους συλλόγους, όπως και το ενδιαφέρον και την κινητοποίησή τους για τα τοπικά ζητήματα. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι όπου άνοιξαν δρόμοι και υπήρξε πραγματική ενεργοποίηση εκ μέρους κομμάτων και παρατάξεων με σεβασμό στην συμμετοχή των γυναικών και ενδυνάμωση για την συμμετοχή τους στα κοινά, οι γυναίκες ανταποκρίθηκαν θετικά. Για να το θέσουμε διαφορετικά, οι γυναίκες ενδιαφέρονται να εμπλακούν στην πολιτική ως ενεργά πολιτικά υποκείμενα και όχι για να συμπληρώσουν απλώς τον απαιτούμενο αριθμό σε ένα ψηφοδέλτιο διαδραματίζοντας διακοσμητικό ρόλο σε μη εκλόγιμες θέσεις ως προς τα φύλα
Η θετική αυτή ρύθμιση χωρίς αμφιβολία ανοίγει δρόμο για να κατοχυρώσουμε την ένταξη της ισότητας των φύλων στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Και με ποσοτικούς και με ποιοτικούς όρους, προκειμένου να φτάσουμε στο 50-50 και την ισόρροπη εκπροσώπηση.
Αναμένουμε αντίστοιχο θετικό μέτρο και για τις εθνικές/ βουλευτικές εκλογές, με βάση και την σχετική ρύθμιση που έχει προτείνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων, το οποίο ελπίζουμε πως παρά τις καθυστερήσεις θα κατατεθεί προς ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2018.
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ισόρροπη συμμετοχή και το 50-50 και για την εκλογιμότητα των γυναικών.
Θεωρούμε ότι η αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων είναι αδιαπραγμάτευτο πρόταγμα δημοκρατίας, αλλά αγωνιζόμαστε παράλληλα και συστηματικά για την διαμόρφωση φεμινιστικής ατζέντας και ένταξης των αιτημάτων του φεμινιστικού κινήματος στα προγράμματα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και βέβαια για την εκλογή περισσότερων γυναικών.

Μ. Θελερίτη, Βουλεύτρια ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας
13 Ιουλίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια