Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, σε αποστολή στον ΟΗΕ
Οι εργασίες της Επιτροπής επικεντρώθηκαν σε θεματικές γύρω από ζητήματα όπως η σχέση της μετανάστευσης με την ανάπτυξη των κρατών, η ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στις χώρες υποδοχής, τα δικαιώματά τους, οι διακρίσεις και δυσκολίες που υφίστανται.
Ο Γιώργος Ψυχογιός πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε διάφορες συνεδριάσεις εστιάζοντας κυρίως σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών καθώς και σε διαδικασίες και πολιτικές για την ένταξή τους στις χώρες υποδοχής.
Ειδικότερα ο βουλευτής αναφέρθηκε στη σημασία της ένταξης κι όχι της αφομοίωσης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες, η οποία μπορεί με την κατάλληλη διαχείριση να συμβάλει στην πολύπλευρη ανάπτυξη και ενίσχυση μιας κοινωνίας. Απαραίτητες προϋποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση σε στέγαση, παιδεία, υγεία, εργασία και ο σεβασμός στα ιδιαίτερα έθιμα και ανάγκες των ανθρώπων αυτών. Περαιτέρω παρουσίασε πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Ελληνική Πολιτεία προς το σκοπό αυτό, όπως είναι το Εθνικό Σχέδιο για την Εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και η θεσμοθέτηση του «εργοσήμου» για όλους τους αλλοδαπούς εργάτες γης.
Ανέφερε, επίσης, ότι τα δικαιώματα προσφύγων μεταναστών προστατεύονται πλήρως από τις διατάξεις και τις εγγυήσεις του Διεθνούς Δικαίου και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να διασφαλίζονται οι διαδικασίες του Ασύλου, της οικογενειακής επανένωσης και η προστασία των ευάλωτων ομάδων, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, μακριά από εκπτώσεις δικαιωμάτων και πρακτικές κράτησης. Ταυτόχρονα, ο βουλευτής τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης ενάντια στη ρητορική και τις πράξεις μίσους και διακρίσεων.
Τέλος, ο Γιώργος Ψυχογιός έθεσε τη διάσταση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ως «ζητήματος» που έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και όχι ως μιας παροδικής «κρίσης» επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να αντιμετωπιστούν πρωτίστως οι κύριες αιτίες των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, που είναι οι πόλεμοι και οι παγκόσμιες συρράξεις, στο πλαίσιο των διαδικασιών του ΟΗΕ και της διπλωματικής οδού κι όχι με εξωτερικές επεμβάσεις σε άλλα κράτη.
Αφήστε ένα σχόλιο