Header Ads

Για την Εκατόμβη των θυμάτων ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ : ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;


*TOY NOTH ΜΑΡΙΑ

Οι δολοφονικές πυρκα­γιές στην Αττική στέρησαν τη ζωή σε δεκάδες αθώους συ­μπατριώτες μας, γέρους, γυ­ναίκες και παιδιά. Η ανείπω­τη αυτή σύγχρονη ελληνική τραγωδία αποτυπώνει τις δι­αχρονικές ευθύνες της Πολι­τείας. Αυτή τη στιγμή προέχει η προσπάθεια όλων μας να ε­πουλώσουμε τις πληγές μας και να λάβουμε μέτρα για την ενίσχυση των πυρόπληκτων συμπατριωτών μας. 
Κλείνουμε το γόνυ στα α­θώα θύματα, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρι­α στους οικείους τους και ευ­χόμαστε ταχεία ανάρρωση στους εκατοντάδες τραυμα­τίες. Δεσμευόμαστε για ανά­ληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ για χορήγηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αποκατά­σταση των ζημιών. 
Επιπλέον η βιβλική κα­ταστροφή από την πυρκα­γιά στο Μάτι επιβεβαίωσε ό­τι πλάι στους εθνικούς μηχα­νισμούς Πολιτικής Προστασί­ας η Ευρωπαϊκή Ένωση οφεί­λει να οικοδομήσει έναν ε­πικουρικό μηχανισμό Πολιτι­κής Προστασίας, που θα δρα επιβοηθητικά προς τις εθνι­κές αρχές για τη συμπληρω­ματική αντιμετώπιση των συ­νεπειών των φυσικών κατα­στροφών. Ταυτόχρονα η Ευ­ρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαθέσει αυξημένους πόρους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμεί­ου Αλληλεγγύης και του Ευ­ρωπαϊκού Ταμείου Περιφε­ρειακής Ανάπτυξης για την α­ποζημίωση των πληγέντων, για την αποκατάσταση των ζημιών και για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των εθνικών μηχανισμών πο­λιτικής προστασίας. 
Βέβαια, παράλληλα με την ενεργοποίηση των μηχα­νισμών αυτών θα έπρεπε να λάβει χώρα και μία συνολι­κή συνειδητοποίηση από το κοινωνικό σύνολο σε θέματα περιβάλλοντος και προστασί­ας του. 
Καθώς ολοκληρώθηκε το τριήμερο εθνικό πένθος που κηρύχθηκε για το σύγχρονο ολοκαύτωμα στο Μάτι αρκε­τοί παρατηρητές επισημαί­νουν με δεικτικό τρόπο ότι σε αντίθεση με αυτό που έ­γινε πέρυσι στην Πορτογα­λία, στην Ελλάδα δεν είχα­με ούτε μια υπουργική πα­ραίτηση για τις δολοφονικές πυρκαγιές ούτε καν ανάληψη της σχετικής πολιτικής ευθύ­νης. Αντίθετα οι κυβερνώντες νύπτουν τας χείρας τους σαν νέοι Πόντιοι Πιλάτοι ρίχνο­ντας τις ευθύνες στις πλάτες των πολιτών. 
Ταυτόχρονα έρχεται στο προσκήνιο, η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή που έ­χει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια και η οποία είναι η βα­σική αιτία τεράστιων φυσικών καταστροφών οι οποίες στην Πατρίδα μας λαμβάνουν τε­ράστια έκταση και οι οποίες θα μπορούσαν να αποκατα­σταθούν αξιοποιώντας κον­δύλια της ΕΕ. 
Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από την τροποίηση του σχετικού Κανονισμού της ΕΕ ο οποίος έχει θέσει σε ισχύ νέους όρους για την αποκατά­σταση των ζημιών από φυσι­κές καταστροφές. Έτσι ψηφί­στηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινο­βούλιο στις 13 Ιουνίου 2017 η αλλαγή του σχετικού Κανο­νισμού και επιτρέπεται πλέ­ον κάθε χώρα της ΕΕ να δώ­σει το 5% των δαπανών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφε­ρειακής Ανάπτυξης για να α­ποκατασταθούν οι ζημιές, α­πό φυσικές καταστροφές. Το ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα είναι 750 εκατομμύ­ρια ευρώ, πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό. 
Τα κονδύλια αυτά είναι δε­σμευμένα για την Ελλάδα και είναι στη διάθεση της Ελληνι­κής Κυβέρνησης. Μάλιστα υ­πάρχει δυνατότητα αναδρο­μικής αποκατάστασης των ζημιών από το 2014 και με­τά. Όπως είχα επισημάνει με δηλώσεις μου στις 16/8/2017 στον τηλεοπτικό σταθμό SKAI και στον ραδιοφωνικό σταθ­μό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ το σχέδιο α­νασυγκρότησης θα μπορού­σε να περιλαμβάνει δύο βα­σικά στοιχεία: πρώτον αποκα­τάσταση των υλικών υποδο­μών (αντιπλημμυρικά έργα, αντιπυρικά έργα, έργα ανα­δάσωσης κλπ) και δεύτερον αποζημίωση των πληγέντων. Στο πλαίσιο αυτό για πρώτη φορά προβλέπεται γενναία α­ποζημίωση για αγρότες, κτη­νοτρόφες, μελισσοκόμους, αλλά και επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες για απώλεια εσόδων. Επομέ­νως κατέληξα στην παραπά­νω παρέμβαση μου ΣΤΟ ΚΟΚ­ΚΙΝΟ «η κυβέρνηση πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο για έ­να σοβαρό σχέδιο με όρους και προϋποθέσεις αποκατά­στασης των ζημιών και απο­ζημίωσης πληγέντων... για να κάνουμε ένα βήμα μπρο­στά να προετοιμάσουμε και αντιπλημμυρικά σχέδια και α­ναδάσωσης και αποζημίωσης πυρόπληκτων....αυτό το κον­δύλι που θα είναι στην διάθε­ση μας ως το 2020 να το αξι­οποιήσουμε». 
Και ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε όπως άλλωστε εί­χαμε προτείνει με τα παρα­πάνω κονδύλια των 750 ε­κατομμυρίων ευρώ να ιδρύ­σει ένα Ταμείο Πρόληψης και Αποκατάστασης Ζημιών από φυσικές καταστροφές δεν έ­χει πράξει τίποτα. 
Τις πταίει λοιπόν που ένα χρόνο μετά παραμένουν α­ναξιοποίητα τα 750 εκατομ­μύρια ευρώ για την αντιμε­τώπιση των φυσικών κατα­στροφών; Θα αναλάβει επιτέ­λους κανείς την πολιτική ευ­θύνη; Γιατί κανείς δεν αμφι­βάλλει ότι αν είχαν αξιοποι­ηθεί τα 750 εκατομμύρια ευ­ρώ για την υλοποιήση έργων αντιπυρικής προστασίας, ι­δίως κοντά σε κατοικημένες περιοχές καθώς και σε περι­οχές που εδώ και χρόνια α­ποτελούν εστία πυρκαγιών ( Βουτζάς-Μάτι κλπ) τα απο­τελέσματα των τελευταίων πυρκαγιών δεν θα ήταν τό­σο φονικά και δεν θα έστελ­ναν στον θάνατο πολλούς α­πό τους δεκάδες αθώους συ­μπατριώτες μας. 

* Ο Νότης Μαριάς είναι Ευρωβουλευτής και Πρόε­δρος του Κόμματος ΕΛΛΑ­ΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ. Είναι Καθηγητής Θεσμών της Ευ­ρωπαϊκής Ένωσης στο Τμή­μα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια