Header Ads

Φωτιά Αττική : Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι


Η πρώτη μηνυτήρια αναφο­ρά πολίτη για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική κατατέθη­κε σήμερα, Δευτέρα (30/07/2018) στον προϊστάμενο της Εισαγγελί­ας Εφετών Αθηνών, Αντώνη Λιό­γα. Τη μήνυση κατέθεσε ο από­στρατος Πλωτάρχης του Πολεμι­κού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμά­της και στρέφεται κατά παντός υ­πευθύνου: 
Α) αρμοδίου υπουργού, υφυ­πουργού, γενικού γραμματέα, αι­ρετών υπαλλήλων της περιφέρει­ας Αττικής, αιρετών των Δήμων, στα διοικητικά όρια των οποίων έ­λαβαν χώρα οι φονικές πυρκαγιές την 23η Ιουλίου 2018. 
Β) συμμετόχου και εμπλεκο­μένου, διά κοινής δράσης και κοι­νού δόλου, αρμοδίου υπηρεσια­κού παράγοντος και εξωθεσμικού τοιούτου συναυτουργού ή ηθικού αυτουργού. 
Γ) Και κάθε άλλου προσώπου ως προς το οποίο προκύπτουν α­ποχρώσες ενδείξεις ενοχής. 
Ο κ. Σταμάτης ζητεί να ερευνη­θεί εάν έχουν διαπραχθεί οι «αξιό­ποινες πράξεις αυτεπαγγέλτως δι­ωκόμενες, κακουργηματικού χα­ρακτήρα και εξαιρετικής φύσης: 
1) ανθρωποκτονία εκ προθέσε­ως, με ενδεχόμενο δόλο σε ήρε­μη ψυχική κατάσταση κατά συρ­ροή
2) πυρκαγιά από την οποία μπο­ρούσε να προκύψει κοινός κίνδυ­νος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανά­του κατά συρροή 
3) έκθεση η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή 
4) της παραβίασης οικοδομι­κών κανόνων, εξαιτίας των οποί­ων προήλθε ο θάνατος ανθρώ­πων και προέκυψε κίνδυνος σε ξέ­να πράγματα και άλλους ανθρώ­πους. 
5) ή και άλλως της παράβασης καθήκοντος». 
Μάλιστα, ο κ. Σταμάτης ζητεί α­πό τον κ. Λιόγα να εισάγει την υ­πόθεση σύμφωνα με το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομί­ας στην Ολομέλεια του Εφετείου, προκειμένου η υπόθεση να ανα­τεθεί σε εφέτη - ανακριτή και τα στοιχεία που έχει η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη στην οποία έχει ανατεθεί η προ­καταρκτική έρευνα στον εφέτη - ανακριτή που θα αναλάβει την υ­πόθεση. 

«Κανένας αρμόδιος δεν έδω­σε εντολή να εκκενωθούν οι οι­κισμοί» 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η α­ναφορά του απόστρατου αξιωμα­τικού, ότι «κανένας αρμόδιος υπη­ρεσιακός παράγων δεν έδωσε ε­ντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί, Νέος Βουτζάς και Μάτι, αντίθετα με διάφορες πρεσβείες που έστει­λαν μαζικά e-mail, στους πολί­τες τους, που ήξεραν ότι είτε κα­τοικούσαν, είτε παραθέριζαν στην περιοχή προκειμένου να την εκ­κενώσουν έγκαιρα». Αντίθετα, «οι παιδικές και στρατιωτικές κατα­σκηνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα (πολύ κοντά από το πέρασμα της πυρκα­γιάς) εκκενώθηκαν άμεσα, με τα εκατοντάδες παιδιά να μεταφέρο­νται σε ασφαλείς τοποθεσίες και στη συνέχεια στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου και παρε­λήφθησαν από τους γονείς τους». 

«Η κατάσταση ήταν εκτός ε­λέγχου» 
Ακόμη, αναφέρει ότι «η κατά­σταση ήταν εκτός ελέγχου, καθώς έντρομοι οι κάτοικοι του Νέου Βουτζά, που βρίσκεται στην πάνω πλευρά της Λεωφόρου Μαραθώ­νος, άρχιζαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με ό,τι μέσω διέθεταν, με κατεύθυνση το Μάτι, τη Ραφή­να και τη Νέα Μάκρη» και συνεχί­ζει: «Το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκλήθηκε δυσχέρανε εξαι­ρετικά τις προσπάθειές τους, κα­θώς κάτοικοι κι επισκέπτες από το Μάτι προσπαθούσαν κι εκείνοι να διαφύγουν από την περιοχή. Εκα­τοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστη­καν στους στενούς δρόμους της περιοχής, καθώς σε περίπτωση που κάποιος δεν είχε καλή γνώ­ση της περιοχής παγιδευόταν σε έναν θανάσιμο λαβύρινθο, ενώ οι φλόγες πέρασαν σε κλάσματα δευτερολέπτου τη Λεωφόρο Μα­ραθώνος σε πολλά σημεία». 
«Τα ξημερώματα της Δευτέρας είχαμε το μέγεθος της καταστρο­φής». Σε άλλο σημείο γίνεται ε­πισήμανση στην χαρακτηριστική περιγραφή του επικεφαλής διά­σωσης του Ερυθρού Σταυρού, Βα­σίλη Ανδριόπουλου, που αναφέ­ρει:
«Τις πρώτες πρωινές ώρες εντο­πίσαμε τον πρώτο άνθρωπο. Είδα­με καμένα αυτοκίνητα με τα κλει­διά πάνω, με ανοιχτές τις πόρτες και αμέσως καταλάβαμε ότι θα υ­πάρχουν πολλοί νεκροί. Τα ξημε­ρώματα είχαμε την εικόνα για το μέγεθος της τραγωδίας. Ανάμεσα σε δύο σπίτια, σε ένα χωράφι 300 τετραγωνικών μέτρων, 25 άνθρω­ποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Ανά­μεσά τους δυστυχώς και μικρά παιδιά. Οικογένειες που αναζήτη­σαν τη λύτρωση, προσπάθησαν να διαφύγουν και δυστυχώς βρή­καν τον θάνατο. Οι άνθρωποι αυ­τοί προσπάθησαν όχι να σώσουν την περιουσία τους, αλλά να σώ­σουν τη ζωή τους. Και δεν τα κα­τάφεραν».

Newsroom , CNN Greece 

Δεν υπάρχουν σχόλια