ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ : Επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας και διακοπή ενταξιακών διαπραγματεύσεων
Του Νότη Μαριά*
Καθώς οξύνονται οι διεθνείς ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και η Κύπρος προχωρά στο πρόγραμμα αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αυξάνονται οι απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Απέναντι στην τουρκική θρασύτητα η Ελληνική πλευρά πρέπει να αντιτάξει ένα οργανωμένο σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το διήμερο 10 και 11 Δεκεμβρίου 2018 για άλλη μια φορά ζήτησα την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας και την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.
Έτσι στην πρώτη μου παρέμβαση τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου απομυθοποίησα την περίφημη ρήτρα αμυντικής αλληλεγγύης που υπάρχει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνοντας ότι «στην περίπτωση της Ελλάδος βλέπουμε ότι το ΝΑΤΟ νίπτει τας χείρας του όταν υπάρχουν οι απειλές της Τουρκίας, όταν η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας». Επιπλέον παρά «το γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταλάβει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν βλέπουμε να κάνει τίποτε το ΝΑΤΟ» ενώ «σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει το ίδιο. Δεν είδαμε να υπάρχει αποφασιστική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στον Ερντογάν, στις απειλές του, σε αυτά τα οποία κάνει, που παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ, που αμφισβητεί τα δικαιώματα της Κύπρου, που αμφισβητεί τα δικαιώματα της Ελλάδος, που λέει ότι, αν η Ελλάδα επεκτείνει στα δώδεκα μίλια τα χωρικά της ύδατα, αυτό σημαίνει πόλεμο. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει αποφασιστική πολιτική στάση καταδίκης της Τουρκίας και βεβαίως έμπρακτη στάση αλληλεγγύης απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο».
Στην δεύτερη παρέμβασή μου την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 αφού επισήμανα ότι «η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση του Ντεμιρτάς που επί της ουσίας διατάσσει την απελευθέρωσή του, αποτελεί ένα ράπισμα για τον Ερντογάν, ένα ράπισμα για το αυταρχικό καθεστώς στην Τουρκία» καθώς η χώρα αυτή έχει μετατραπεί σε μια απέραντη φυλακή, στη συνέχεια κατήγγειλα για άλλη μια φορά την Τουρκία ως ένα κράτος που απειλεί την Ελλάδα και συνεχίζει να κατέχει το 37% του Κυπριακού εδάφους και ζήτησα από την Ευρωβουλή να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, να επιβάλλει εμπάργκο στις εισαγωγές τουρκικών αγροτικών προϊόντων, να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση της Άγκυρας και να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία.
Ήδη από το 2017, πριν καν την επίσκεψη του «σουλτάνου» στη χώρα μας, έγκαιρα είχα καταγγείλει τις προκλητικές δηλώσεις του και είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επικίνδυνες τακτικές της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά και για το καθεστώς ατιμωρησίας που διέπει τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας. Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2017 στις Βρυξέλλες, καταδίκασα για πολλοστή φορά τις τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια και τις μαζικές παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου που μόνο την ημέρα εκείνη είχαν ανέλθει σε 138. Όπως επισήμανα στην ομιλία μου «ο Ελληνικός λαός δεν ανέχεται τις προκλήσεις της Τουρκίας και του Ερντογάν και απαντά: «Μολών Λαβέ».
Με δεδομένη την τουρκική επιθετικότητα ήδη από τις 17/4/2018 στην Ευρωβουλή στο πλαίσιο του διαλόγου του Εμμανουέλ Μακρόν με τους Ευρωβουλευτές ζήτησα από τον Μακρόν τη δέσμευσή του για σύναψη Ελληνογαλλικού Συμφώνου Αμυντικής Συνεργασίας που θα εγγυάται και στρατιωτικά τα Ελληνικά σύνορα σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης. Απευθυνόμενος τότε στον Γάλλο Πρόεδρο επισήμανα ότι «η Τουρκία καθημερινά εντείνει την επιθετικότητά της κατά της Ελλάδας, παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Πατρίδας μου, παραβιάζει τον Ελληνικό εναέριο χώρο. Ο Ερντογάν απαιτεί την αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο».
Και συνέχισα ρωτώντας τον Γάλλο Πρόεδρο «εάν η Γαλλική Δημοκρατία προτίθεται να συνάψει με την Ελλάδα ένα Σύμφωνο Αμυντικής Συνεργασίας, ένα Σύμφωνο στρατιωτικής συνδρομής προς την Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, ένα Σύμφωνο γαλλικής δέσμευσης για συνδρομή και προστασία των Ελληνικών συνόρων που άλλωστε είναι και ευρωπαϊκά σύνορα».
Ο Μακρόν με την απάντησή του έστειλε το μπαλάκι στην Ελληνική πλευρά η οποία δυστυχώς εδώ και ένα χρόνο δεν έχει προχωρήσει σε σχετική πρωτοβουλία για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Γαλλία για σύναψη Συμφώνου Αμυντικής Συνεργασίας και στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης. Οψόμεθα καθώς οι καιροί ου μενετοί.
*Ο κ. Νότης Μαριάς είναι Ευρωβουλευτής, πρόεδρος του κόμματος « ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ελλάδα», Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.
Αφήστε ένα σχόλιο