Header Ads

Συνέντευξη Βουλευτή Χρίστου Δήμα


Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα για την εφημερίδα Βραδυνή σε ενδιαφέροντα θέματα.

1) Το νομοσχέδιο για τη μη περικοπή των συντάξεων, έχει κατατεθεί και αναμένεται να ψηφιστεί. Μαζί με την επιστροφή αναδρομικών, το κοινωνικό μερισμα, τη δημοσιονομική υπεραπόδοση, όλα αυτά δεν στοιχειοθετούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα στην οικονομία;

Όλα αυτά που αναφέρετε, δεν είναι παρά ένα μικρό αντίδωρο σε ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού από τη σφοδρή υπερφορολόγηση με την οποία πλήττεται η ελληνική κοινωνία. 1 στους 2 πολίτες οφείλουν χρήματα στην εφορία, περισσότεροι από 1 εκατ. οφειλέτες έχουν υποστεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, 1000 περίπου κατασχέσεις γίνονται κάθε μέρα. Την ίδια στιγμή, περιορίστηκαν οι δημόσιες επενδύσεις, μειώθηκε η στήριξη στους πολύτεκνους, ενώ καταργήθηκαν προνοιακά επιδόματα, ακόμα και το ΕΚΑΣ. Αντιλαμβάνεστε συνεπώς, πως η κατάσταση κάθε άλλο παρά θετική είναι στην οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό πως πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψαλίδισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη την επόμενη χρονιά. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε, πως η χώρα επιβαρύνθηκε με ένα τρίτο, αχρείαστο Μνημόνιο εξ’ αιτίας της «περήφανης διαπραγμάτευσης» των κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη, αλλά ακόμα παραμένει εκτός αγορών.


2) Δεν είναι θετικό που προωθούνται κάποια μέτρα αποκαταστασης αδικιών και ανακούφισης των πιο αδυνάμων;

Δε θα κρυφτώ. Σίγουρα κάθε μέτρο που έστω και πρόσκαιρα δίνει ανάσες, βοηθά την καθημερινότητα ανθρώπων που περνούν δύσκολα. Αν θέλει να δει κανείς όμως τη συνολική εικόνα, στην πραγματικότητα είναι κοροϊδία. Παίρνεις από την κοινωνία με αιματηρές θυσίες τέσσερα ευρώ και επιστρέφεις σε κάποιους το ένα. Πρόκειται για μια υποκριτική διαχείριση, που προκύπτει από την υπερφορολόγηση. Όχι από την ανάπτυξη της οικονομίας. Ως Νέα Δημοκρατία έχουμε διαφορετική αντίληψη. Δεν αντιλαμβανόμαστε την καταπολέμηση της φτώχειας μόνο με τη λογική των επιδομάτων. Θέλουμε να ενισχύσουμε την κοινωνία, μέσα από μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας.


3) Συνεχώς η ΝΔ προειδοποιεί ότι αν εξαντληθεί το cash buffer η αντίδραση των αγορών δεν θα είναι θετική. Τι ακριβώς φοβάστε;

Η χώρα είναι έκτος αγορών. Αυτό σημαίνει πως αν εξαντληθούν τα διαθέσιμα με τα οποία πορεύεται σήμερα η Κυβέρνηση, δε θα μπορέσει να βρει φθηνό δανεισμό, χωρίς καταφύγει σε ακραίες λύσεις. Ο φόβος μας είναι πως θα χρειαστούν νέα μέτρα, προκειμένου να βρούμε χρηματοδότηση, γεγονός που όπως αντιλαμβάνεστε δε μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία. Ο κ. Τσίπρας με τις επιλογές του ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας.


4) Η κατάσταση στην οικονομία, όταν η ΝΔ κληθεί να την διαχεριστεί θεωρείτε ότι μπορεί να είναι χειρότερη από όσο πιστεύετε;

Αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το σήμερα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μεταθέτει συνεχώς κρίσιμα προβλήματα για το μέλλον. Δε θέτει απολύτως καμία αναπτυξιακή βάση για την επίλυση των βασικών ζητημάτων της οικονομίας και της παραγωγή. Προσπαθώ να μην είμαι απαισιόδοξος. Όμως, είναι προφανές πως χάνουμε κρίσιμο, χρόνο σε μια εποχή που υπήρχαν ευνοϊκές συνθήκες που θα μπορούσαμε να έχουμε εκμεταλλευθεί προς όφελος της χώρας σε διεθνές επίπεδο.


5) Τι θα κάνετε όταν οι υφιστάμενες δεσμεύσεις της χώρας επιβάλλουν να συνεχιστεί η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική;

Η Νέα Δημοκρατία έχει σχεδιάσει ένα συγκεκριμένο πλάνο προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις. Πρόθεση μας είναι η κατάργηση των υπερπλεονασμάτων που διαλύουν τα νοικοκυριά και παράλληλα η μείωση συγκεκριμένων κρατικών δαπανών, για τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί συγκεκριμένα στη ΔΕΘ. Αυτές οι δύο συνιστώσες, πιστεύουμε ότι θα δώσουν ανάσα στους πολίτες και την αγορά, ενώ παράλληλα μέσα από τη βελτίωση της οικονομίας θα προσφέρουν στην επόμενη Κυβέρνηση και την αξιοπιστία να διεκδικήσει μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3.5% που έχει δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας σε 2%.


6) Κατηγορείτε την κυβέρνηση για τη μη αξιοποίηση στο έπακρο των ευρωπαϊκών πόρων ΕΣΠΑ 2014-2020. Σε τι στοιχεία βασίζεστε;

Στα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως μπορεί να τα δει οποιοσδήποτε μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση https://cohesiondata.ec.europa.eu. Σύμφωνα με αυτά και σε αντίθεση με τον ψευδή ισχυρισμό της Κυβέρνησης περί πρωτιάς στο ΕΣΠΑ, η Ελλάδα είναι 17η σε πληρωμές και 22η σε συμβασιοποιημένες δαπάνες ΕΣΠΑ 2014-2022. Δηλαδή υπάρχουν διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι, ικανοί να δώσουν ανάσες στην πραγματική οικονομία, αλλά η ελληνική κυβέρνηση αποτυγχάνει να τα διαθέσει στην αγορά. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Υπάρχουν δικαιούχοι που υπέβαλαν αίτηση στη δράση ενίσχυσης τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τρία χρόνια πριν, το σχέδιο τους εγκρίθηκε και σήμερα δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε ένα ευρώ. Έχουν όμως ήδη χάσει δύο τουριστικές σεζόν. Από αυτό και μόνο, μπορεί να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ανεπαρκούς διαχείρισης.


7) Ποια είναι τα μεγαλύτερα αγκάθια στην οικονομία που προβλέπετε να αντιμετωπίσει η χώρα για το 2019;


Ένας στους δυο φορολογούμενους χρωστάει χρήματα στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σχεδόν το 40% του ιδιωτικού χρέους έχει δημιουργηθεί επί ημερών Αλέξη Τσίπρα. Γίνονται πάνω από 1000 κατασχέσεις ημερησίως. Δεν προσελκύουμε επενδύσεις, δεν δημιουργούνται βιώσιμες θέσεις εργασίας, αντιθέτως η αναλογία πλήρους-ευέλικτης μορφής απασχόλησης έχει αλλάξει άρδην με αποτέλεσμα πάνω από το 60% των εργαζομένων να απασχολούνται με ευέλικτες μορφές -ως επί το πλείστον μερική απασχόληση-, τα ασφαλιστικά ταμεία βυθίζονται στα χρέη και οι Έλληνες αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή ενώ ο κύριος στόχος του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου ήταν με την λήξη του προγράμματος να έχει επανακτήσει η Ελλάδα την πρόσβαση στις αγορές, αυτό δεν έχει συμβεί και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου παραμένει πολύ υψηλή. Παράλληλα, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δεσμεύσει την χώρα σε πολύ υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους, επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3.5% μέχρι το 2022 και 2.2% μέχρι το 2060. Τέλος, για να λειτουργήσει η αγορά πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα στην οικονομία, να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και φυσικά να υπάρχει πολιτική σταθερότητα ωστε να αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς. Όπως αντιλαμβάνεστε τα αγκάθια ή αλλιώς οι προκλήσεις είναι πολλές.


8) Πώς σχολιάζετε τις προκλητικές δηλώσεις Ζαεφ για μακεδονική γλώσσα; Φοβάται η ΝΔ μήπως αργότερα τα Σκόπια ζητήσουν αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας;

Οι δηλώσεις Ζάεφ εκπλήσσουν μόνο όσους δεν έχουν διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός προκαλεί τους Έλληνες. Το έχουμε πει και θα το επαναλάβουμε όσες φορές χρειαστεί. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν πρέπει να κυρωθεί. Είναι μια απαράδεκτη Συμφωνία που μέσα από την αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας οδηγεί στην αναβίωση των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων. Και είναι ντροπή που ο κ. Τσίπρας που έχει και την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών, δεν αντέδρασε στις δηλώσεις.



Τι γνώμη έχετε για τους παρακάτω;

Γιάννης Δραγασάκης
Βασικός πυλώνας μιας αδιέξοδης πολιτικής. Ως Υπουργός Οικονομίας έχει την ευθύνη του ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο βουλιάζει. Ευρωπαϊκοί πόροι και επιχειρηματικά σχέδια λιμνάζουν στα συρτάρια, ενώ θα μπορούσαν να δώσουν ανάσες στην πραγματική οικονομία. Επί ημερών του κ. Δραγασάκη καταγράφονται οι χειρότερες επιδόσεις της χώρας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων (δαπάνες) τα τελευταία χρόνια.

Ευκλείδης Τσακαλώτος
Εδώ και λίγους μήνες, η τύχη του κ. Τσακαλώτου αγνοείται. Εμφανίζεται ολοένα και λιγότερο στη Βουλή και τα ΜΜΕ. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Γιώργος Σταθάκης
Η ΔΕΗ είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε τέσσερα μόλις χρόνια, κατάφεραν με τους χειρισμούς τους να μετατρέψουν ένα δυνητικά μοχλό ανάπτυξης της χώρας, σε συστημικό κίνδυνο για ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Και ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει ευθύνη για αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια