Header Ads

Μοσκοβισί καρφώνει κυβέρνηση για ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης


Την κυβέρνηση καρφώνει για το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα ο αρμόδιος Επίτροπος Π.Μοσκοβισί απαντώντας μετά από ένα τρίμηνο!!! σε σχετική Γραπτή Ερώτηση του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά. Όπως επισημαίνει στην Απάντησή του ο Μοσκοβισί : «Στη νομοθεσία της ΕΕ καθορίζονται μόνον εναρμονισμένοι ελάχιστοι συντελεστές. Οι αποφάσεις των κρατών μελών για τους συντελεστές ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ υψηλότερους των κατώτατων αυτών ορίων εξαρτώνται από τις εθνικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής πολιτικής. Η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τους συντελεστές που εφαρμόζονται στα προϊόντα που αναφέρει ο κ. βουλευτής, αλλά πρέπει να εξασφαλίσει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων της.»
Από την Απάντηση αυτή προκύπτει ότι η πολιτική του ακριβού πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα αποτελεί ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα μια και αυτή μπορούσε να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές του ακριβού πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου να μην ξεπαγιάσουν οι Έλληνες. Όμως για την εκπλήρωση των μνημονιακών της στόχων, η κυβέρνηση με ιδιαίτερη αναλγησία για άλλη μια φορά ρίχνει τα βάρη στις πλάτες του φτωχοποιημένου Ελληνικού λαού και όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Eurostat που δημοσιεύτηκε πρόσφατα ένας στους τέσσερις Έλληνες αδυνατεί να έχει επαρκή θέρμανση.
Επιπλέον τα κροκοδείλια δάκρυα του Μοσκοβισί και οι σπονδές στην μνημονιακή πολιτική Τσίπρα δεν πείθουν κανέναν μια και είναι γνωστή η ενεργειακή φτώχεια που πλήττει τους Έλληνες όπως προκύπτει αβίαστα και από την παραπάνω έρευνα της Eurostat, όπου επισημαίνεται ότι οι Έλληνες προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης με μέση τιμή 1.025 ευρώ/λίτρο όταν η μέση τιμή στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται στα 0,781 ευρώ/λίτρο, ως αποτέλεσμα της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα.
Επισυνάπτεται η απάντηση του Μοσκοβισί:« Η Επιτροπή θα ήθελε να επαναλάβει την απάντησή της στην ερώτηση E-000827/2016 του κ. βουλευτή. Ειδικότερα: «Στη νομοθεσία της ΕΕ καθορίζονται μόνον εναρμονισμένοι ελάχιστοι συντελεστές. Οι αποφάσεις των κρατών μελών για τους συντελεστές ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ υψηλότερους των κατώτατων αυτών ορίων εξαρτώνται από τις εθνικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής πολιτικής. Η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τους συντελεστές που εφαρμόζονται στα προϊόντα που αναφέρει ο κ. βουλευτής, αλλά πρέπει να εξασφαλίσει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων της. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ελλάδα χορήγησε επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά. Παρόλο που επηρεάστηκαν εν μέρει από τις πρόσφατες προσπάθειες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων, τα εν λόγω μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν. Η κυβέρνηση έθεσε επίσης σε εφαρμογή και άλλα προγράμματα, τα οποία συζητήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με σκοπό να βοηθήσει ευάλωτους πελάτες, ιδίως στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη θέσπιση των εν λόγω μέτρων, η Ελλάδα συμμορφώνεται με τη νομοθεσία για την εσωτερική αγορά ενέργειας, σύμφωνα με την οποία τα νοικοκυριά απολαύουν του δικαιώματος να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια συγκεκριμένης ποιότητας σε άμεσα συγκρίσιμες, διαφανείς και λογικές τιμές. Τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την αρχή της επικουρικότητας. Επιπλέον, ο κανονισμός για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης που εκδόθηκε πρόσφατα, παρέχει ένα πλαίσιο για την παρακολούθηση της ενεργειακής φτώχειας, βάσει του οποίου τα κράτη μέλη θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή φτώχεια στα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα. Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος διαπιστώσει ότι έχει σημαντικό αριθμό νοικοκυριών που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια, θα πρέπει να συμπεριλάβει στο σχέδιό του έναν εθνικό ενδεικτικό στόχο για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας. Προκειμένου να στηρίξει τα κράτη μέλη στον προσδιορισμό και την παρακολούθηση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς και στην υποβολή εκθέσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στη σύσταση ενός Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας. Βασική αρμοδιότητά του είναι η συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων και γνώσεων σχετικά με την ενεργειακή φτώχεια, η διευκόλυνση της δικτύωσης, η προσέγγιση ενδιαφερόμενων φορέων και η παροχή τεχνικής υποστήριξης στα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω μιας σειράς εργαλείων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια