Header Ads

Μετά τη Γαλλία και η Ιταλία στηρίζει Κύπρο


Του Νότη Μαριά *

Αθήνα, 18/2/2019

Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα από την επιστροφή Τσίπρα από την Τουρκία και η Άγκυρα άρχισε ξανά τις μαζικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Τι και αν συναντήθηκαν οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Αποστολάκης και Ακάρ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες όπου συμφώνησαν την ανάγκη για τη συγκρότηση πλαισίου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) (Η Καθημερινή 14/2/2019, σελ 16). Και αυτό γιατί η Τουρκία αποφάσισε από τέλη Φεβρουαρίου να διεξαγάγει σε τεράστια κλίμακα την ναυτική άσκηση Γαλάζια Πατρίδα η οποία επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου, ιδίως τώρα που η Exxon Mobil ανακοίνωσε ότι βρήκε τεράστιο κοίτασμα υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ (Ethnos,gr).
Όπως έχουμε επισημάνει και σε προγενέστερα άρθρα μας Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να ενισχύσουν τις διεθνείς τους Συμμαχίες, Η πρόσφατη κοινή διακήρυξη των Προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου στις 11/2/2019 στη Λευκωσία (Ο Φιλελεύθερος 12/2/22019, σελ 16) οπωσδήποτε συμβάλλει στην Ειρήνη παρότι βέβαια εντάσσεται στο πεδίο της «χαμηλής πολιτικής», μια και πέραν των άλλων αναζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας και στον Τουρισμό μέσω κοινών πακέτων (Πολίτης, 12/2/2019, σελ.4) χωρίς βέβαια να απομακρυνθούν από το προνομιούχο πεδίο της συνεργασίας στον τομέα των πλούσιων φυσικών πόρων που διαθέτουν Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος. Ιδίως για την Κύπρο μας, ιδιαίτερη πολιτική σημασία αποκτά η ανεπιφύλακτη δήλωση στήριξης του Ιταλού Πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε μετά από σχετική Παρέμβαση – Ερώτησή μου στις 12/2/2019 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο όπου είχε προσέλθει για συζήτηση με τους Ευρωβουλευτές για το μέλλον της Ευρώπης. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό άδραξα την ευκαιρία να του θέσω το ζήτημα των απειλών του Ερντογάν κατά Ελλάδας και Τουρκίας.
Όπως του επισήμανα η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές της κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, παραβιάζει τον Ελληνικό εναέριο χώρο και τα Ελληνικά χωρικά ύδατα και απειλεί την Κύπρο η οποία δρομολογεί την εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Και αφού επισήμανα ότι οι τουρκικές απειλές κατευθύνονται επίσης και ενάντια στην Ιταλία και στην Ιταλική εταιρεία ΕΝΙ που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση συγκεκριμένων θαλάσσιων οικοπέδων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ζήτησα από τον Ιταλό Πρωθυπουργό να καταδικάσει τις τουρκικές απειλές και να εκφράσει την συμπαράστασή του στον Ελληνικό και Κυπριακό λαό.
Απαντώντας στην Ερώτηση- Παρέμβασή μου ο Ιταλός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη επταμερή συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Νότου (MED-7) που συνεδρίασε στις 29/1/2019 στην Λευκωσία όπου και εκφράστηκε η πλήρης συμπαράσταση των εν λόγω ηγετών συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, προς την Κύπρο.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις ως γνωστόν έκανα και στον Ε. Μακρόν στις 17/4/2018, στον Βέλγο Πρωθυπουργό Μισέλ στις 3/5/2018 και στον Φινλανδό Πρωθυπουργό στις 31/1/2019. Μάλιστα από τον Ε. Μακρόν είχα ζητήσει να τοποθετηθεί κατά πόσο η Γαλλική Δημοκρατία προτίθεται να συνάψει με την Ελλάδα ένα Σύμφωνο Αμυντικής Συνεργασίας, ένα Σύμφωνο στρατιωτικής συνδρομής προς την Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, ένα Σύμφωνο γαλλικής δέσμευσης για συνδρομή και προστασία των Ελληνικών συνόρων που άλλωστε είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Όπως καταγράφηκε ήδη σε εκτενή ρεπορτάζ των ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας απαντώντας στην παραπάνω
Ερώτηση – Τοποθέτησή μου δήλωσε απερίφραστα εντός της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ότι η Γαλλία ανά πάσα στιγμή θα είναι παραστάτης σε κάθε Κράτος Μέλος όταν υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του.
Η δήλωση Μακρόν ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα σε περίπτωση τουρκικής απειλής ήρθε σε μια στιγμή κορύφωσης των τουρκικών διεκδικήσεων, καθώς η Άγκυρα δήλωνε εντελώς προκλητικά ότι τα Ίμια είναι δήθεν τουρκικά. Ήταν μία ιστορική δήλωση συμπαράστασης προς την Ελλάδα, η οποία δίνει συγκεκριμένο περιεχόμενο σ’ αυτό που εδώ και δεκαετίες εκφράζεται με το γνωστό σλόγκαν «Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία», .Επιπλέον η δήλωση Μακρόν άνοιγε τον δρόμο για ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική διπλωματία.
Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα η Ελληνική πλευρά δεν έχει αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για την σύναψη ενός διμερούς Συμφώνου Αμυντικής Συνεργασίας και Στρατιωτικής Συνδρομής Ελλάδας – Γαλλίας με πιθανή μετατροπή του σε πολυμερές Σύμφωνο με ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου και της Ιταλίας.
Όσο διάστημα η Ελληνική πλευρά θα παραμένει προσκολλημένη στις αυταπάτες των ΜΟΕ με την Τουρκία ή στην ενδονατοϊκή επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών θα ματαιοπονεί και θα χάνει πολύτιμο χρόνο τον οποίο η Τουρκία αξιοποιεί ενισχύοντας τους στρατιωτικούς της εξοπλισμούς και διευρύνοντας τις διεθνείς της Συμμαχίες με Ρωσία, Ιράν, Αραβικό κόσμο, κρατώντας πάντοτε μία «καβάντζα» με ΗΠΑ και ΕΕ.

* Ο Νότης Μαριάς είναι Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ. Είναι Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια