ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΝΕ φ.1683
Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ
Το Κορινθιακό κοινό για το νέο Κορονοιό «COVID-19». Τι είναι οι κοροναιοί, πως προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό, πως ξεκίνησε η ασθένεια στην Κίνα, ποιά είναι η σημερινή εικόνα ανά τον κόσμο… Πως μεταδίδεται και ποία συμπτώματα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, αλλά και ποία προληπτικά μέτρα οφείλουμε να λαμβάνουμε…
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΜΙΛΑΝΟ…
Οι κοροναϊοί ή κορονοϊοί είναι μία ομάδα ιών, που συνήθως προκαλούναναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα (καμήλες, βοοειδή, γάτες, νυχτερίδες). Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορονoϊούς. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους, στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των ιικών σωματιδίων, σαν στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται «κορόνα».
Οι περισσότεροι κορονoϊοί προκαλούν στον άνθρωπο λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού(κοινό κρυολόγημα, ιογενή φαρυγγίτιδα, τραχειοβρογχίτιδα), αλλά μπορούν να προκαλέσουν και πνευμονία. Είναι η αιτία του 10 με 15% των λοιμώξεων τον αναπνευστικού συστήματος.
Ένας κορονoϊός ήταν υπεύθυνος για την επιδημία σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το οποίο άρχισε το 2002 στη Κίνα. Ένα άλλο είδος κορονοϊού προκάλεσε το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής το 2012 (MERS). Μέχρι το 2019 είχαν καταγραφεί 2.468 κρούσματα με 851 θανάτους (θνητότητα περίπου 34,5 %).
Σήμερα:
Στην πόλη Wuhan,επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας, με τον ιό να πρωτοεμφανίστηκε σε ντόπια αγορά ζωντανών ζώων. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορονoϊού (COVID-19), ενώ στις 30 Ιανουαρίου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την έξαρση ως «απειλή δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος». Τώρα ανιχνεύεται σε 36 διαφορετικές περιοχές ανα τον κόσμο. Έως σήμερα υπάρχουν 79707 κρούσματα επιβεβαιωμένα, από τα οποία 2626 έχουν αποβιώσει και 25204 έχουν αναρρώσει πλήρως. Στην γειτονική μας Ιταλία επιβεβαιώθηκαν 217 κρούσματα και αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Στην χώρα μας δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα, αλλά είναι πολύ πιθανό έως σίγουρο πως θα εμφανιστούν.
Μετάδοση και Συμπτώματα:
Κύρια μετάδοση είναι από ζώο σε άνθρωπο, ενώ μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μεταφοράς μικροσταγονιδίων που περιέχουν τον ιό, προκαλώντας λοίμωξη αναπνευστικού. Απαιτείται χρονικό διάστημα 2 - 14 ημερών για να εκδηλωθεί ή όχι η νόσος από COVID-19. Κοινάσ υμπτώματα της νόσουαποτελούνο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια.Σε σοβαρές περιπτώσεις ημόλυνση από τον ιό μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.
Πρόληψη (Τι κάνουμε):
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται (όπως και στην εποχική γρίπη) σε ευαίσθητες ομάδες όπως στους ηλικιωμένους, στις έγκυες γυναίκες και στα άτομα που παρουσιάζουν υποκείμενα χρόνια νοσήματα όπως καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνιες πνευμονοπάθειες κλπ. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων στις παραπάνω ομάδες ατόμων, συμβουλευόμαστε άμεσα τον γιατρό μας.
Αποφεύγουμε την στενή επαφή με συνανθρώπους μας που εκδηλώνουν σημεία νόσησης.
Αποφεύγουμε τις μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου. Συχνότατο πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι. Χρήση αντισηπτικών χεριών, αλλά και αντισηπτικών επιφανειών. Χρήση ιατρικής μάσκας η οποία δεν προστατεύει 100%. Νοσοκομεία αναφοράς, τα οποία έχουν οριστεί και μας αφορούν είναι το ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»), Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν» (Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»), Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια». Αναλυτικά θα βρείτε πληροφορίες για ταξιδιώτεςκαι ενημερωτικό υλικό για όλους τους χώρους εργασίας στο sitewww.eody.gov.gr.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας, όντας σε ετοιμότητα, συνιστά ηρεμία και σύνεση. Τήρηση κανόνων ατομικής και διατροφικής υγιεινής. Οι ιδιώτες ιατροί, καθώς και οι υγειονομικοί σταθμοί, του νομού μας έχουν ενημερωθεί πλήρως από τον Σύλλογό μας.
Συμβουλευτείτε και εμπιστευτείτε τους θεράποντες ιατρούς σας και μην επισκέπτεστε άσκοπα χώρους υγειονομικής περίθαλψης.
Για το ΔΣ,
Πρόεδρος Χρυσοβαλάντης Μέλλος Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός Γραμματέας Παναγιώτης Φίλης Ακτινοδιαγνώστης
Αφήστε ένα σχόλιο