ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ φ.1689
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ |
ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19 και ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ!
Οι Τουριστικές-Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις χρειάζονται ενίσχυση και οι καταναλωτές προστασία! Διλήμματα και αντοχές!
Γράφει - Επιμελείται
η Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη* |
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει σκαλί σκαλί στην παγκόσμια κατάταξη ως τουριστικός προορισμός καταλαμβάνοντας τη 13η θέση το 2019, ενώ ταυτόχρονα η Εθνική Οικονομία εξαρτάται όλο και περισσότερο από τον Τουρισμό. Η άνοδος του τουρισμού στη χώρα μας οδήγησε σε τόνωση της Οικονομίας μας και στην αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης, πλην όμως την έκανε ακόμη πιο ευάλωτη σε γεγονότα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό διεθνώς. Πέρυσι με την πτώχευση της μεγάλης εταιρείας οργάνωσης ταξιδίων-Tour Operator, Thomas Cook, προκλήθηκε ανυπολόγιστη ζημία στον Τουριστικό Κλάδο, ενώ πριν καλά καλά αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αυτά, έπληξε τον κόσμο μας η πανδημία του COVID-19 μεταβάλλοντας ριζικά την καθημερινότητά μας και δημιουργώντας αβεβαιότητα για το μέλλον όλων.
Παγκοσμίως λαμβάνονται εσπευσμένα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα για την μη εξάπλωση του ιού, τα ξενοδοχεία αναστέλλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, τα καταστήματα (εμπορικά/εστίασης/ψυχαγωγίας, κ.α.) κλείνουν, οι πολίτες «μένουν σπίτι», οι πόλεις ερημώνουν, τα νοσοκομεία γεμίζουν, ενώ αδυνατώ –συναισθηματικά- να θίξω καν το μεγαλύτερο πλήγμα της τραγικής απώλειας χιλιάδων συνανθρώπων μας! Στο πλαίσιο αυτό οι Κυβερνήσεις καλούνται να λάβουν τις καλύτερες -κατά το δυνατόν- αποφάσεις.
Το ερώτημα που τίθεται βαρύ: Μετά την πανδημία τι; Και σε σχέση με το θέμα μας, τι θα γίνει αφενός με τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες που έχουν λάβει προκαταβολές για κρατήσεις που δεν θα υλοποιηθούν και θα έπρεπε να τις επιστρέψουν; Τι θα γίνει με τους εργαζομένους στον Τουρισμό; Τι θα γίνει με μας όλους που βλέπουμε να μπαίνει η ζωή μας σε «αναστολή»;
Μιλήσαμε για το ζήτημα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λουτρακίου (LTO), Σπύρο Καραβούλη, ο οποίος επεσήμανε τα εξής: «Πέρα από τα αναγκαία μέτρα στήριξης που πρέπει να λάβει η Πολιτεία, είναι αναγκαία η συσπείρωση των παραγόντων του τουρισμού και η συνεργασία για την καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων. Ήδη τα κεντρικά συλλογικά όργανα εργάζονται στην κατεύθυνση αυτή. Σε τοπικό επίπεδο οι τουριστικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής μας, τα ξενοδοχεία, το Καζίνο, το Σπα, τα επισιτιστικά, τα τουριστικά γραφεία κτλ. που είναι σε lockdown θα πρέπει να αγωνιστούν για την επιβίωση και την επαναφορά τους στην κανονικότητα. Συλλογικοί φορείς και Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών, όπως ο LTO, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Ήδη συντάσσουμε προτάσεις, που θα υποβληθούν στον Δήμο Λουτρακίου – ΠΑΘ και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρέπει να αξιοποιηθούν και πάλι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του προορισμού μας, ώστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι να ξεπεράσουμε την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!».
Σε σχέση με τα Κυβερνητικά μέτρα στήριξης του Τουριστικού Τομέα, αναζητήσαμε τον Υφυπουργό Έρευνας & Τεχνολογίας και Βουλευτή Ν.Κορινθίας, Χρίστο Δήμα, ο οποίος παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, όπως πάντα πρόθυμος να απαντά στα δύσκολα: «Η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη για όλους. Ο τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους για την οικονομία, ειδικά όταν φέρνει συνάλλαγμα από το εξωτερικό και ενισχύει κατά πολύ την απασχόληση ιδίως τους θερινούς μήνες. Η Κυβέρνηση εργάζεται άοκνα για την αντιμετώπιση των πολλαπλών ζητημάτων που ανακύπτουν, ενώ για την ενίσχυση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων/ταξιδιωτικών γραφείων, επεξεργάζεται μέτρα, όπως η έκδοση voucher 18μηνης διάρκειας. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αντί να επιστρέφουν τις προκαταβολές, που έχουν ήδη λάβει για κρατήσεις που δεν θα υλοποιηθούν λόγω του κορονοϊού, θα χορηγούν ισόποσο voucher, το οποίο θα μπορούν οι πελάτες να αξιοποιήσουν αργότερα σε άλλο ταξίδι. Θα είναι μεγάλη ανακούφιση για τους επιχειρηματίες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Ας ελπίσουμε πως θα ξεπεράσουμε την πανδημία όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα με τις λιγότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες και όσο το δυνατόν συντομότερα να επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή.».
Κι εμείς, αγαπημένοι αναγνώστες και αναγνώστριες, τι κάνουμε; Προσαρμοζόμαστε και αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη συγκυρία με δύναμη, πίστη και αισιοδοξία! Δεν καθηλωνόμαστε στην τηλεόραση, δεν βλέπουμε συνεχώς ειδήσεις, δεν βομβαρδιζόμαστε με άσχημες εικόνες, που ερημώνουν την ψυχή μας και ρουφούν την ενέργειά μας. Αναζητούμε την ομορφιά της ζωής και προσέχουμε!
Όσο για τα ταξίδια, που δυστυχώς έχουν τεθεί και αυτά σε «αναστολή», δεν βρήκα πιο ωραία μηνύματα από αυτά της νέας τουριστικής καμπάνιας για την Πορτογαλία από τον αντίστοιχο ΕΟΤ (πηγή: Money-Tourism.gr, 31.3.3020) και για την Ελλάδα από το Υπ. Τουρισμού και τον δικό μας ΕΟΤ, που σε συνεργασία με την Marketing Greece προβάλλουν την Ελλάδα «από το σπίτι» (Greece from Home), βοηθώντας ανθρώπους από όλο τον κόσμο να μείνουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό, να ανακαλύψουν και να εμπνευστούν από τις ομορφιές της χώρας μας και να ενισχύσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες μένοντας σπίτι.
Από την άλλη, η Πορτογαλία με σύνθημα ότι «Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε!», μας καλεί -χρησιμοποιώντας και λέξεις της τεχνολογικής εποχής μας- «να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλον από απόσταση … να κοιτάξουμε την ανθρωπότητα στα μάτια … να κάνουμε ένα διάλειμμα για τον κόσμο … Να σκεφθούμε τους πάντες, αλλά να μην συναντήσουμε κανέναν… Να επανεστιάσουμε! Να απενεργοποιήσουμε, για να προχωρήσουμε! Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον μικρό μας κόσμο, για να βελτιώσουμε την πορεία της ανθρωπότητας… είμαστε ισχυρότεροι μαζί, αλλά έστω και από μακριά, σήμερα είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ! Και προς το παρόν η δύναμή μας πηγάζει από το να μένουμε χωριστά. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε! Η φύση, τα τοπία, οι παραλίες και τα μνημεία δεν θα πάνε πουθενά. Θα παραμείνουν εκεί, που βρίσκονται, περιμένοντας μια καλύτερη στιγμή για να τα ζήσουμε. Και πρέπει κι εμείς να κάνουμε το ίδιο για λίγο (να μην πάμε πουθενά)». Είναι «η τέλεια στιγμή να μην επισκεφθούμε τίποτε! Μερικές φορές η επάνοδος χρειάζεται ακινησία. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε! Να σταματήσουμε και να σκεφθούμε τον εαυτό μας. Να σκεφθούμε και τους υπόλοιπους. Να επαναπροσδιορισθούμε ως όλον. Για όλους. Ήρθε η ώρα να καταλάβουμε και να σεβασθούμε την εποχή μας. Να σεβασθούμε ο ένας τον άλλον. Όσο πιο γρήγορα σταματήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα συνδεθούμε ξανά. Ήρθε η ώρα να ονειρευτούμε τις εκπληκτικές μέρες που έρχονται! …».
Μέσα από αυτήν την δοκιμασία ας επικρατήσει το «ωραίο» της φύσης και το «καλό» του ανθρώπου!
*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι
Δικηγόρος
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Υπεύθυνη Προστασίας
Προσωπικών Δεδομένων (DPO)
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος
Τηλ. 2741084568 & 6944964225
Αφήστε ένα σχόλιο