ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ φ.1691
Ο «Κορίνθιος» σχολιάζει
και ενημερώνει
χωρίς να λοιδωρεί
χωρίς να λοιδωρεί
Ο «Κορίνθιος» |
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΟ
ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Με δίκοπο μαχαίρι μοιάζει το «υγειονομικό διαβατήριο», το οποίο συζητείται ως λύση στο πρόβλημα που θα δημιουργήσει η κρίση του κορονοϊού στον τουρισμό χωρών όπως η δική μας. Τη σχετική προαναγγελία έκανε χθες ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, την ίδια ώρα που αναπτύσσονται όμως πολλοί προβληματισμοί για τους περιορισμούς και τις σκοπιμότητες των ελέγχων κατά την επόμενη μέρα της πανδημίας. Προκειμένου να περιγράψει μια μεθοδολογία «ασφαλούς εισόδου», όπως είπε, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι γίνεται διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδέψει να του γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ νια την ανίχνευση του κορονοϊού. Κατά τον υπουργό, αυτό θα πρέπει να γίνεται στη χώρα εκκίνησης των διακοπών, για παράδειγμα στη Γερμανία, πριν έλθει στην Ελλάδα ο τουρίστας, ενώ για τη δική μας χώρα τον πρώτο λόγο στο μέτωπο των τεστ θα έχει ο ΕΟΔΥ
Ένα ατέρμονο παιχνίδι με τις λέξεις, σε βάρος των συνταξιούχων, συνεχίζει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης σε σχέση με τα αναδρομικά. Ο κ. Βρούτσης, με αφορμή και τις πρόσφατες πληροφορίες για την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ, προχωρά σε «δηλώσεις τακτικής» οι οποίες δημιουργούν ελπίδες στους «απόμαχους της εργασίας», ενώ την ίδια στιγμή από τα «φιλά γράμματα» τους το συμπέρασμα είναι ότι όποιες προσδοκίες καλλιεργούνται θα αποδειχθούν φρούδες.
«ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΑΝ» τα κρούσματα από κορονοϊό, καθώς έφτασαν χθες τα 156, από μόλις 10 που ήταν τη Δευτέρα, μετά την υγειονομική βόμβα που «έσκασε» σε δομή φιλοξενίας για Αφρικανούς μετανάστες στο Κρανίδι. Άλλοι πέντε θάνατοι σημειώθηκαν χθες, μεταξύ αυτών ενός υγιούς 35χρονου και μιας γυναίκας 101 ετών. Τα θύματα του κορονοϊού έφτασαν τα 121, 32 από τα οποία ήταν γυναίκες και το 91°/ο είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 74 ετών.
Η διαχείριση της πανδημίας παρήγαγε μια επιτάχυνση με την έννοια της παγκοσμιοποίησης. Οι μικρές κι οι μεσαίες τάξεις,οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ίσως οι συνταξιούχοι θα επηρεαστούν. Με την επιτάχυνση της κλειστής οικονομίας της télétravail θα πληρώσουν οι πιο αδύναμοι.Θα έχουμε μια παγκοσμιοποίηση χωρίς τ΄avantages για τους λιγότερο πλούσιους (τα ταξίδια θα κοστίζουν πολύ πιο ακριβά). …. Η παγκόσμια διακυβέρνηση ήδη υπάρχει και λειτουργεί πολύ καλά.Σήμερα ο OMS και ο ΟΗΕ αποφασίζουν μεθόδους και μέσα απάντησης στον Covid-19 για 3 δις άτομα.. (σσ. που είναι σε καραντίνα). O πολιτειολόγος Eric Werner* στα βιβλία του L’avant-guerre civile και η La postdémocratie (μεταδημοκρατία) εξήγησε πολύ καλά πως μια ολιγαρχία στην εξουσία αποκομμένη από τα λαϊκά συμφέροντα τείνει στο να τα υποτάξει. Αυτοί έχουν την ανάγκη να διαχειριστούν ένα συναίσθημα γενικευμένου άγχους π.χ τον τρόμο έναντι ενός εχθρού εξωτερικού κι αόρατου που έχει συμμάχους του εντός του σπιτιού (στην περίπτωσή μας είναι οι «χολεριασμένοι» που βγαίνουν στο δρόμο και εξαπλώνουν την επιδημία). Τότε τα άτομα δέχονται όλους τους τυράννους..Αλλά με τον τρόμο τα άτομα μαζεύτηκαν γύρω από τον Big Brother και είναι οι δικοί τους δεσμοφύλακες… *Éric Werner (γενν. 1940) φιλόσοφος κι δοκιμιογράφος Ελβετός, διπλωματούχος του Institut d’études politiques de Paris, Δρ, στα Lettres και τ. καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Γενεύης. dimpenews.com
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Kontra», ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν χωράνε μικροπολιτικά παιχνίδια εν μέσω μιας πρωτοφανούς, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Όλα τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να επιδείξουν υπευθυνότητα απέναντι στους Έλληνες πολίτες που όλο αυτό το διάστημα συμπεριφέρονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ψυχραιμίας. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να αποτελεί διεθνώς παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊου. Βλέπουμε καθημερινά σε ξένα δίκτυα, επιστήμονες και πολιτικούς ηγέτες να υπογραμμίζουν την επιτυχία της Ελλάδας. Είναι γεγονός πως η κρίση του κορονοϊου θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση. Όμως η Ελληνική Κυβέρνηση δουλεύει καθημερινά για να κερδίσει, πέρα από το στοίχημα της Υγειονομικής κρίσης, το οποίο αποτελεί και προτεραιότητα, να επαναφέρει την Ελλάδα σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Αφήστε ένα σχόλιο