ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1698
ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020, ΩΡΑ 20:30.
Ανακοινώνεται ότι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος θα τελέσει Ιερά Παράκληση για τους υποψηφίους Μαθητές των Πανελλαδικών Εξετάσεων στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020 και ώρα 20:30, πλαισιούμενος υπό των Ιερέων των πόλεων Κορίνθου, Λουτρακίου, Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας, Καλαμακίου, Αρχαίας Κορίνθου και Λεχαίου.
Την ημέρα αυτή θα ευρίσκεται στον Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου από τις 18:00 το απόγευμα έως τα μεσάνυκτα, για τον αγιασμό και την ευλογία των μαθητών, η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας εκ της Ι. Μονής Φανερωμένης Χιλιομοδίου.
Παρακαλούνται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι γονείς, τα συγγενικά τους πρόσωπα καθώς και ο πιστός Λαός όπως προσέλθουν και συμπροσευχηθούν για τον φωτισμό και την καλή επιτυχία τους στον δύσκολο και καθοριστικό για την περαιτέρω πορεία τους αγώνα!
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ
Με κάθε Εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε κι εφέτος η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας, η Κυριακή της Πεντηκοστής, στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου με την τέλεση πανηγυρικής δισαρχιερατικής Θ. Λειτουργίας από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, ο οποίος και προεξήρχε και τον Θεοφιλέστατο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας, Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου.
Τον Ι. Άμβωνα διακόνησε, κατ’ εντολήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Πέτρος Θωμαΐδης, ο οποίος εξιστόρησε πως οι Άγιοι Απόστολοι ανέμεναν την έλευση του Αγίου Πνεύματος, την Πεντηκοστή και εν συνεχεία ανέλυσε τις προϋποθέσεις, που οδηγούν τον κάθε πιστό ξεχωριστά στην προσωπική του Πεντηκοστή ήτοι την εντός της Εκκλησίας Λατρεία του Θεού, την αδιάληπτη προσευχή και τον πνευματικό αγώνα. Αυτές οι προϋποθέσεις αυξάνουν τον πόθο, την αγάπη και την προσδοκία του πιστού, ο οποίος λαμβάνει την Χάρι του Αγίου Πνεύματος και αισθάνεται πληρότητα.
Αμέσως μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέστηκε, κατά την Εκκλησιαστική τάξη, ο εσπερινός της Γονυκλισίας, ενώ λίγο πριν την απόλυση ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ευχαρίστησε τον κ. Θωμαΐδη για τον λόγο του, και ευχήθηκε το Πανάγιο Πνεύμα να σκηνώνει στις ψυχές των Χριστιανών!
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Με χοροστασία και τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, στον Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Κουταλά Κορινθίας εκκίνησαν κι εφέτος οι Ι. Ακολουθίες για την εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ι. Μ. Κορίνθου το απόγευμα της Κυριακής, 7 Ιουνίου 2020.
Τον Θείο λόγο κήρυξε, κατ’ εντολήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Δημήτριος Φουρλεμάδης, ο οποίος ομίλησε στους παρισταμένους Πιστούς για το γεγονός της Πεντηκοστής και την κάθοδο του Αγ. Πνεύματος. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, λίγο πριν την Απόλυση, επαίνεσε τους κατοίκους του χωριού για την αγάπη και την μεταξύ τους ομόνοια, καθώς και για την πίστη τους και εξήρε το γεγονός ότι το χωριό τους αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο κοινωνίας, το οποίο δεν αποτελείται μόνο από ηλικιωμένους, όπως τα περισσότερα πλέον χωριά της Πατρίδας μας, αλλά και από οικογένειες με μικρά παιδιά, που του δίνουν εκτός από ζωντάνια και την προοπτική να αισθάνεται το μέλλον ευοίωνο. Ολοκλήρωσε, ευχόμενος το Πανάγιο Πνεύμα να τους στερεώνει, να τους παρηγορεί, και να τους φωτίζει κάθε έναν ξεχωριστά, αλλά και όλους μαζί, ως τοπική κοινωνία.
Στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας μετέβη το ίδιο απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος προκειμένου να χοροστατήσει στον πανηγυρικό Εσπερινό του πολιούχου της ως άνω Κωμοπόλεως, Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου, του οποίου την ανακομιδή των Ι. Λειψάνων εορτάσαμε. Στον λόγο του ο άγιος Κεγχρεών τόνισε το γεγονός ότι ο κάθε ένας από τους Χριστιανούς δέχεται τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος ανάλογα με τον πνευματικό του αγώνα. Αγωνίζεται όχι για να γίνει καλός άνθρωπος, αλλά για να γίνει κατά χάριν θεός. Τέτοιος αγωνιζόμενος Χριστιανός υπήρξε και ο Άγιος Θεόδωρος, ο Στρατηλάτης, ο οποίος όχι μόνο πίστεψε στον Τριαδικό Θεό, αλλά ομολόγησε την πίστη του και επισφράγισε την ομολογία του με τα μαρτύρια Του. Κατέληξε δε την ομιλία ότι συναχθήκαμε Κλήρος, Άρχοντες και Λαός για να ομολογήσουμε Τριάδα Ομοούσιον και Αχώριστον και να αιτηθούμε τις μεσιτικές πρεσβείες του Αγίου Θεοδώρου για το Έθνος μας και τον Κόσμο όλο!
Την επομένη, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 8 Ιουνίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, μετέβη μετά των συνοδών του Κληρικών, στο χωριό Κρυονέρι Κορινθίας, όπου και ετέλεσε την Πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον εκεί Πανηγυρίζοντα Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος. Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας τονίζοντας ότι σε αυτή την περικοπή ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός παραδίδει στους Αποστόλους Του την «Διαθήκη» Του. Παραδίδει τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν οι Πιστοί να διάγουν τον βίο τους εντός της Εκκλησίας. Η Εκκλησία επεσήμανε, είναι το «ταμείο» της Χάριτος, η πηγή της ζωής, που ζωογονεί και χαριτώνει τον άνθρωπο δια του Αγίου Πνεύματος, το οποίο παραμυθεί και παρηγορεί τους Πιστούς. Ολοκληρώνοντας προέτρεψε άπαντες να παρακαλούν τον Θεό να τους δίδει υγεία πνευματική και σωματική, να προσεύχονται στον Κύριο να άρει την πανδημία του κορωνοϊού, να εξακολουθούν να σέβονται τον Θεό και τις εντολές Του και να μετέχουν στα Ι. Μυστήρια, ώστε να ενώνονται με τον Χριστό, γιατί μόνον έτσι μπορούν να ξεπεράσουν όποια δυσκολία παρουσιάζεται στην ζωή μας.
Ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος την ίδια ημέρα χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος, Σοφικού Κορινθίας. Ο Θεοφιλέστατος στον λόγο του, εξιστόρησε την έλευση του Αγίου Πνεύματος στο υπερώον, όπου ήταν συνηγμένοι οι Μαθητές, αναμένοντας να εκπληρωθεί η επαγγελία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, δηλαδή η υπόσχεσή Του ότι θα στείλει τον Παράκλητο, το Άγιο Πνεύμα, ώστε να λάβουν την χάρι Του και να μεταβληθεί ο νους, η καρδιά και η γλώσσα τους από απλών μαθητών σε Αγ. Αποστόλων. Με την παρουσία του Αγ. Πνεύματος οι Απόστολοι απαλλαγμένοι από το κοσμικό φρόνημα, με καρδιά πυρωμένη και στερεωμένη στην αληθινή πίστη και με την γλώσσα τους να κηρύττει «τα μεγαλεία του Θεού», άρχισαν από την ημέρα της Πεντηκοστής να μεταδίδουν τις αλήθειες της Χριστιανικής Πίστεως σ᾿ έναν αγκαθοστρωμένο κόσμο για να κατακάψουν τα αγκάθια της αποστασίας από τον Θεό, σ᾿ ένα σκοτεινό από την αμαρτία κόσμο για να φωτίζουν αυτόν με το «Φως το αληθινόν». Ολοκληρώνοντας, μετέφερε τις ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ευχήθηκε στους πιστούς το Πανάγιο Πνεύμα να τους σκεπάζει, να τους αγιάζει, να τους φωτίζει και να τους οδηγεί στην Βασιλεία των Ουρανών!
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ
Το Ψυχοσάββατο, προ της Πεντηκοστής, 6 Ιουνίου 2020 ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος λειτούργησε στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς.
Αμέσως μετά το μνημόσυνο υπέρ «πάντων των απ᾿ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς και επ᾿ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου πατέρων και αδελφών», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ομίλησε στους Πιστούς τονίζοντας ότι, η Εκκλησία μας επιδιώκει να φέρνει στην μνήμη μας όλους εκείνους, που έχουν μεταβεί στην «Θριαμβεύουσα» Εκκλησία. Ταυτόχρονα επεσήμανε την ανάγκη, που έχουν οι ψυχές τους, από τις προσευχές της «Στρατευομένης» Εκκλησίας. Εξ αφορμής αυτών αναφέρθηκε στο πολύτιμο δώρο του Θεού, στην ανθρώπινη ζωή, την οποία οι Πιστοί οφείλουμε να ζούμε με την προοπτική της αιωνίου ζωής και της αθανασίας. Στον επίλογο του προέτρεψε τους παρισταμένους να παραμένουν θερμά προσκολλημένοι στην ορθή πίστη και να προσεύχονται ο Θεός της αγάπης να τους δίδει υγεία ψυχική και σωματική!
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ
Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020, ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Μηχανικού, του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΔΜΧ/ΓΕΣ), Υποστράτηγος κ. Ανδρέας Κωνσταντίνου, στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, με τον κ. Υποστράτηγο σε πολύ θερμό κλίμα πραγματοποίησαν συζήτηση γενικού ενδιαφέροντος που κατέληξε στην περαιτέρω διατήρηση της αγαστής συνεργασίας της Ι. Μητροπόλεως μας με το Σώμα του Μηχανικού και το Στράτευμα.
Ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον κ. Διευθυντή, για την ευγενική επίσκεψή του, δίδοντας του μεταξύ άλλων, την εικόνα του Αποστόλου Παύλου, προστάτου και εφόρου της Ι. Μητροπόλεως μας, για να τον συνοδεύει στο, ομολογουμένως, δύσκολο έργο, που κλήθηκε να επιτελέσει και έλαβε ως αντίδωρο από τον κ. Κωνσταντίνου ένα αναμνηστικό του εορτασμού των 190 ετών από την ίδρυση του Όπλου του Μηχανικού.
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
14 Ιουνίου: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΩΝ ΑΠΩΝ
Ό Χριστός ζητά άπό τους ανθρώπους νά τόν ακολουθήσουν (Ματθ. 10,32-39 καί 19, 27-30). Αύτη ή συμπόρευση μαζί του προϋποθέτει ένα ΟΧΙ καί δύο ΝΑΙ. Τό ΟΧΙ είναι ή άποταγή, ή άρνηση του άνθρωπου νά ακολουθήσει άλλες αγάπες, νά τίς βάλει πιό πάνω άπό τήν αγάπη τοϋ Χριστού. Καλείται ό άνθρωπος νά ξεπεράσει τή συγγένεια, τά αγαθά, τά προσωπικά χαρίσματα, ακόμη καί τόν ϊδιο του τόν εαυτό καί νά ακολουθήσει τόν δρόμο του ΝΑΙ στον Χριστό. Τό ΝΑΙ στον Χριστό συνοδεύεται άπό τό ΝΑΙ στην αγάπη, στον συνάνθρωπο, στην Εκκλησία. Καί ό τρόπος περνά άπό τήν πίστη. Ποια αξία έχει αυτή ή πρόσκληση του Χριστού, όπως αποτυπώνεται στους αιώνες μέσα άπό τή ζωή της Εκκλησίας καί όπως βιώνεται στά πρόσωπα τών Αγίων της πίστης μας; Ποια αξία έχει, άραγε, αυτή ή πρόσκληση στην εποχή του Μηδενισμού, της άρνησης τών πάντων;
Δεν μας συνοδεύουν τά αγαθά
Ή απάντηση ξεκινά άπό τή διαπίστωση πού κάνει ή πίστη μας ότι, έάν δέν χάσουμε μέ τή θέληση μας όλα όσα πιστέψαμε ότι είναι δικά μας ή ονειρευόμαστε νά τά αποκτήσουμε, τότε είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον ή ζωή μας νά έχει νόημα. Κανένα αγαθό δέν μπορεί νά συνοδεύσει τόν άνθρωπο στό έπέκεινα, στην αιωνιότητα. Γι’ αυτό καί ό άνθρωπος προτιμά νά διαγράφει τήν αιωνιότητα γιά νά μπορεί νά χαρεί τά αγαθά τοϋ παρόντος κόσμου, μέ τήν ιδέα ότι ή ζωή τελειώνει στον τάφο. Καί αγανακτεί εναντίον εκείνων πού έχουν περισσότερα ή πού τοϋ στερούν αυτά πού θεωρεί ότι δικαιούται, δηλαδή τήν άνεση της κατανάλωσης, της μετοχής σέ έναν πολιτισμό πού μάς ξεγελά μέ τήν ιδέα ότι μπορούμε νά ζήσουμε όλοι τό ϊδιο.
Ό «ακίνδυνος» και ό «επικίνδυνος» Χριστός
Ποιος άπό εμάς όμως είναι έτοιμος νά παραιτηθεί άπό όσα έχει ή άπό όσα θά ήθελε νά έχει; Έδώ ό δρόμος καί ό τρόπος της αγιότητας εΐναι ή απάντηση. Καί άγιος γίνεται αυτός πού διαλέγει τόν Χριστό ώς τό μέγιστο αγαθό. Όχι τόν «ακίνδυνο» Χριστό τοϋ συμφέροντος, της συνήθειας, της έπανάπαυσης πώς μάς συγχωρεί ό,τι κι αν κάνουμε καί δέν χρειάζεται νά προσπαθήσουμε νά ζήσουμε κατά τό θέλημα του. Τόν «ακίνδυνο» Χριστό των εύκολων λόγων καί της μετάθεσης των πράξεων στό μέλλον. «Αγιος γίνεται αυτός πού διαλέγει τόν «επικίνδυνο» Χριστό της αγάπης γιά όλους, ακόμη καί γιά τους εχθρούς, τόν Χριστό τής συγχώρεσης, της αλλαγής, τής ελπίδας, τής υπομονής, τής αλήθειας. Τόν Χριστό τής Εκκλησίας καί του ουρανού, τής μόνιμης καί αληθινής πατρίδας μας.
Ή ομολογία
«Ομολογία έμπροσθεν των ανθρώπων ζητά ό Χριστός. Καί υπόσχεται παλιγγενεσία, αναγέννηση. «Ομολογία ότι ή σχέση μαζί του αποτελεί τήν προτεραιότητα τής ζωής. Ή σχέση μαζί του γίνεται ευαισθησία απέναντι στον άλλο πού πεινά όχι μόνο γιά υλικά αγαθά ή γιά επιβίωση, άλλα καί γιά ζωή, γιά αγάπη, γιά μοίρασμα, γιά σεβασμό, γιά αξιοπρέπεια. Πεινά νά δεΐ ανθρώπους πού δεν τόν προσπερνούν αδιάφοροι ή ιδιοτελείς, άλλα νιώθουν ότι δέν μπορούν χωρίς εκείνον. Όμολογία ότι ή σχέση με τόν Χριστό γίνεται δημιουργία, προσευχή, τέχνη, ελπίδα, χαρά καί λύπη μαζί μέ τόν άλλο καί γιά τόν άλλο. «Οχι στά άδεια χέρια, όχι στίς άδειες καρδιές. Μία Κυριακή μετά τήν εορτή της Πεντηκοστής ή Εκκλησία μας υπενθυμίζει αυτόν τόν δρόμο των Αγίων. Όσων άφησαν κατά μέρος κάθε άλλη αγάπη καί διάλεξαν τήν αγάπη του Χριστού. Καί κέρδισαν καί τόν παρόντα χρόνο, άλλα καί τήν αιωνιότητα. Ακόμη κι άν έφυγαν άπό αυτή τή ζωή μέσα άπό τόν πόνο τού μαρτυρίου ή άπό τή στέρηση των αγαθών ή άπό τόν περιορισμό τών επιθυμιών, κέρδισαν καί τόν Θεό καί τήν αιωνιότητα, άλλα καί έμειναν ζωντανοί στην αγάπη τών ανθρώπων. Είπαν τό μεγάλο ΟΧΙ καί έλαβαν τό ΝΑΙ τού Θεού.
Οι «Αγιοι κι έμεΐς
«Ισως έδώ βρίσκεται ή μακροπρόθεσμη λύση γιά τήν πορεία τής κοινωνίας μας. Στην απόφαση νά πούμε ΟΧΙ πλέον στό ψέμα τής νοοτροπίας πού μάς έκανε νά πουλήσουμε τίς ψυχές μας καί ΝΑΙ στην αγάπη, στό μοίρασμα τών χαρισμάτων μας, στην εργασία γιά νά αλλάξουμε τους εαυτούς μας εντός μας καί στην αναδιοργάνωση της κοινωνίας μας. Νά μην παραμείνουμε δίπλα στους χοίρους, άλλα, όπως ό άσωτος υιός, νά επιστρέψουμε στό σπίτι τοϋ Πατέρα μας, πού είναι ή Εκκλησία. Ό «επικίνδυνος» Χριστός των Αποστόλων καί των Αγίων τους κάλεσε νά αφήσουν τά πάντα καί αυτοί τόν ακολούθησαν. Αυτόν τόν Χριστό χρειάζεται νά πάψουμε νά τόν κρύβουμε άπό τήν καρδιά καί τη σκέψη μας. Δέν είναι έπανάπαυση ή παρουσία του στη ζωή μας, άλλα αφύπνιση. Ξεκίνημα προσευχής, συμφιλίωση μέ τήν ιδέα ότι τίποτα δέν μας ανήκει καί ετοιμότητα νά βγούμε άπό τήν όδό του εφησυχασμού. «Ας κάνουμε λοιπόν ό καθένας τό μεγάλο βήμα, ξεκινώντας σήμερα, στην καθημερινότητα μας, όπου ταχθήκαμε καί κληθήκαμε νά είμαστε καί νά υπηρετούμε. Καί ό Χριστός δέν θά μας αφήσει.
π. Θ.Μ.
Αφήστε ένα σχόλιο