Header Ads

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ φ.1698

Η Μητέρα των Δημοσκοπήσεων 
Tα παράδοξα των τελευταίων δημοσκοπήσεων: Ποιον θεωρούν οι Έλληνες, ηγέτη;

Κοιτώντας προσεκτικά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που αφορούν τον μήνα Μάιο του 2020 μπορούν να εξαχθούν ενδιαφέροντα συμπεράσματα τόσο σε ότι αφορά την κυριαρχία της ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού, όσο βεβαίως και για τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων. Εκτός από την παράσταση νίκης και την πρόθεση ψήφου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και αρκετά ποσοτικά στοιχεία που αφορούν την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, αλλά και ορισμένα πολιτικά παράδοξα. Ποιον θεωρούν ηγέτη οι Έλληνες; Γιατί ο Μητσοτάκης προηγείται σε 14 σημεία και μάλιστα με doublescore έναντι του Αλέξη Τσίπρα; - Τι δείχνουν οι 9 τελευταίες δημοσκοπήσεις (8 που έγιναν τον Μάιο και 1 τον Ιούνιο). 

Σαν γενικό συμπέρασμα των περισσοτέρων δημοσκοπήσεων μπορούμε να σημειώσουμε την απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλους τους δείκτες με διαφορά που παγιώνεται στην πρόθεση ψήφου πέριξ των 20 μονάδων. 

H πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε τον Ιούνιο είναι αυτή της OpinionPoll για την εφημερίδα Παρασκήνιο η οποία προσδίδει στον Κυριάκο Μητσοτάκη doublescore έναντι του Αλέξη Τσίπρα. 


Όπως επισημαίνει ο Υπεύθυνος Ερευνών της εταιρείας Ζαχαρίας Ζούπης , σε 14 κριτήρια για την ανάδειξη ηγετών και σε 12 τομείς πολιτικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας διπλάσια ποσοστά προτίμησης στη χειρότερη περίπτωση για αυτόν. Χαρακτηριστική είναι η διαφορά κατά 36,8 μονάδες στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. 

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης είναι η απάντηση του εκλογικού σώματος στο ερώτημα «τι ηγέτη αναζητά ο ελληνικός λαός;». 

Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα έχει αλλάξει ως προς τις προσδοκίες του από το πολιτικό προσωπικό. 

Δεν αναζητά έναν ηγέτη που να δείχνει δήθεν κοινωνική ευαισθησία, ούτε κάποιον που να είναι επικοινωνιακός και λαϊκός. 

Αντίθετα, αναζητούν έναν ηγέτη που να βάζει πάνω από όλα την πατρίδα, τα συμφέροντα της χώρας μας. Συνεπώς το εκλογικό σώμα επιθυμεί, θα λέγαμε, έναν «Εθνάρχη», ο οποίος να διαθέτει το προνόμιο της ειλικρίνειας. 

Όλα αυτά φαίνεται, μέχρι στιγμής να τα συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δείχνει να έχει απομακρυνθεί από το παλαιό μοντέλο με το οποίο πολιτευόντουσαν αρκετοί Έλληνες πρωθυπουργοί. 

Ταυτόχρονα, από την έρευνα της OpinionPoll φαίνεται ξεκάθαρα ότι εδώ και δεκαετίες ο ελληνικός λαός διατηρεί ξεκάθαρα στην έννοια του Ηγέτη το μοντέλο διακυβέρνησης τριών ανθρώπων: του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τα ποσοστά των τριών πολιτικών στην συνείδηση του ελληνικού λαού είναι συντριπτικά. 

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκουν τεράστια απόκριση από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Το 19,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 65,2% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ εμπιστεύονται το σχέδιο Μητσοτάκη για τη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. 

Οι οκτώ δημοσκοπήσεις του Μαΐου 

Πριν από λίγες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας μια πολιτική ανάλυση των κυριοτέρων δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν εντός Μαΐου του 2020. 

Η μελέτη αυτή χαρακτηρίστηκε ως η «μητέρα των δημοσκοπήσεων» καθώς αποτελεί το απόσταγμα οκτώ δημοσκοπήσεων που έγιναν εντός του Μαΐου 2020 από ισάριθμες δημοσκοπικές εταιρείες. 

H μελέτη των οκτώ δημοσκοπήσεων έγινε από τον Νίκο Καρδούλα (Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικός Ε.Μ.Π., MSc_UK, Συνταγματάρχη ε.α.) εφαρμόζοντας τη μέθοδο υπολογισμού του μέσου όρου των προβλέψεων όλων των πολιτικών ερευνών, που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. 

Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται διεθνώς poll of polls και στα ελληνικά μεταφράζεται «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» και θεωρείται μια απολύτως παραδεκτή μέθοδος, αφού κυριαρχούν οι μέσες και όχι οι ακραίες εκτιμήσεις. Η «μητέρα των δημοσκοπήσεων» διεθνώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα δημοσκοπικά εργαλεία, διότι συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών στο ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων. 

Για την παρούσα ανάλυση ελήφθησαν υπόψη οι έρευνες οκτώ εταιρειών, που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο και συγκεκριμένα των εταιρειών Alco, GPO, Interview, Metron Analysis, Mrb, Opinion Poll, Prorata και Pulse. Για την τελική εκτίμηση, υπολογίσθηκε πρώτα η εκτίμηση ψήφου μετά την αναλογική αναγωγή των λευκών, άκυρων, αποχής και αναποφάσιστων, στη συνέχεια εφαρμόσθηκαν οι αποκλίσεις που είχαν οι συγκεκριμένες εταιρείες στις εθνικές εκλογές 2019, πλην της GPO που δεν είχε διεξάγει τότε έρευνα και στη συνέχεια υπολογίσθηκε ο μέσος όρος τους, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, όπου απεικονίζονται και τα ποσοστά των κομμάτων στις εθνικές εκλογές 2019. 

Τα συνολικά συμπεράσματα 

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την εκλογική επιρροή των κομμάτων είναι: 


Επιβεβαιώνεται η πολιτική εκλογική κυριαρχία της ΝΔ, η οποία αν γινόταν εκλογές σήμερα θα εξασφάλιζε ποσοστό 49,3%, η δε διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ των 22 ποσοστιαίων μονάδων είναι συντριπτική. 

Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 η ΝΔ έχει αυξήσει την εκλογική της επιρροή κατά 24%, αφού από το 39,9% εκτινάχθηκε στο 49,3%. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει το 13% της εκλογικής του επιρροής σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019, αφού από το 31,5% έπεσε στο 27,3%. 

Στα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σε σχέση με το 2019, παρατηρείται μείωση του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ κατά 14%, αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ κατά 8%, αύξηση του ποσοστού της Ελληνικής Λύσης κατά 18% και μείωση του ποσοστού του ΜΕΡΑ25 κατά 12%. 

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων Μαΐου και ο μέσος όρος των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων. 

Τα συμπεράσματα από τα ποιοτικά στοιχεία 

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι: 

Το 63,5% των ερωτώμενων αξιολογεί θετικά το έργο της κυβέρνησης. 

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 52,4%, έναντι 20,5% του Αλέξη Τσίπρα. 

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά με ποσοστό 66,1%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας με 34,3%. 

Το 80,3% των ερωτώμενων κρίνει θετική την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση της νόσου του κορoνοϊού. 

Το 65,9% κρίνει θετικά τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. 

Το 58,8% των πολιτών κρίνει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, του τουρισμού και της εστίασης. 

Το 63% συμφωνεί με τις ενέργειες της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. 

Τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την προστασία των θέσεων απασχόλησης τις κρίνει θετικά το 52,5%. 

Το 80,5% διαφωνεί με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.


Newsroom
INTIME NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια