Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑΣ φ.1699
Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑΣ
|
«Ετυμολογικές προσεγγίσεις»
Λέξεις της επικαιρότητας - 12
Γράφει ο Χρήστος Βλαχογιάννης Καθηγητής Μουσικής
Αυτό που δεν μας ξεκαθαρίσανε τα παλληκάρια, που φροντίζουν πρωτίστως για την σωματική υγεία μας, είναι το τι ακριβώς θα γίνει με την σεξουαλική τοιαύτη μας. Τι επιτρέπεται και τι όχι; Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε κατά τον παραδοσιακό τρόπο, φλερτ, ρομαντικές εμπνεύσεις, άντε λίγο χαδάκι, χούφτωμα και … (ξέρετε τώρα!); Ή όλα θα γίνονται πλέον … εξ αποστάσεως; Cyber, ένα πράμμα, ας πούμε; Με τους αγκώνες δεν ξεκινάει τίποτε, καλόπαιδα! Εμείς θα ξεκινάμε πάντα με το φλερτ. Flirt είναι η γραφή του στην αγγλική και σε όλες τις δυτικές γλώσσες. Στην πρώτη, εκτός του ερωτοτροπώ, σημαίνει και εκτινάσσω (κάτι υποψιάζομαι αλλά μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό). Η ρίζα του είναι το ελληνικό ρήμα φλύω (=αναβλύζω, φλυαρώ). Όπως καταλαβαίνετε, για να ξεκινήσει το φλερτ χρειάζεται μπλαμπλα, να ξεχειλίσεις από συναισθήματα, από ιδέες, εικόνες, πολλές φορές να επιδείξεις ακατάσχετη φλυαρία, μέχρι να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα. Το αντίστοιχο ρήμα οι Λατίνοι το έκαναν fluo.
Στις ρομαντικές εμπνεύσεις εγώ θα επιστράτευα (το έχω κάνει με επιτυχία, όχι να το παινευτώ) ρομάντζο με κιθαρίτσα, τραγουδάκια και λοιπά όμορφα. Η κιθάρα, τώρα, να δείτε από πού κατάγεται! Από το ρήμα κεύθω, που έχει την έννοια του αποκρύπτω αλλά και του περιλαμβάνω κάτι μέσα μου. Παράγωγα του ρήματος είναι ο κιθών ή χιτών ή κίθαρος. Ιδιαιτέρως το τελευταίο θυμίζει εντονότατα την κιθάρα και όχι αδίκως. Την πρώτη κιθάρα (ή λύρα), σύμφωνα με την μυθολογία, την κατασκεύασε ο Θεός Ερμής από κέλυφος χελώνας, το οποίο πράγματι κεύθει (=προστατεύει, περιλαμβάνει) το σώμα της χελώνας. Με την ίδια λογική και ο κιτών ή χιτών (=το ύφασμα, το ρούχο) μας τυλίγει, μας προστατεύει, μας περιλαμβάνει μέσα του. Ο ίδιος συνειρμός ενυπάρχει και στην λέξη λώπος [=επίσης το ένδυμα και λωποδύτης (=λώπος+δύω) αυτός που βυθίζει το χέρι του στο ύφασμα, στην τσέπη, ο κλέφτης], που μας περιβάλλει ως λέπος (=λέπι), ως φλούδα. Εκ του λώπος και το αντιδάνειο ρόμπα, με τροπή του λ>ρ. Ρόμπα θα γίνουμε, καλόπαιδα, αν δεν ακολουθήσουμε την πεπατημένη και το ρίξουμε στο ηλεκτρονικό …(μην το πω)!!
Κι άμα με το καλό ανοίξει και η Ιταλία για τα καλά, μπορεί να κάνουμε και μια βαρκάδα με γόνδολα στην Βενετία (είμαστε ακόμα στο … ψήσιμο)! Ξέρετε το σχήμα της, φαντάζομαι. Με τι μοιάζει; Μήπως με το αρχαίο ποτήρι, τον κόνδυ (εκ του κοντός, το κοντό ποτήρι, όμοιο με βάρκα); Εκ του κόνδυ, λοιπόν, condy+ulla (εκ του αιολικού –ύλλιον, κατάληξης που έμπαινε στα υποκοριστικά των ονομάτων, όπως είδος>ειδύλλιον) έγινε gondola.
Πάει και η Βενετία…
Ε, τι, θέλετε κι άλλο; Σας είπα για το φλέρτ, σας έδωσα ιδέα για ρομαντικές βραδυές με κιθάρα, σας ταξίδεψα στην Βενετία… Κάντε και κάτι μόνοι σας για την συνέχεια. Αυτοσχεδιάστε, εμπνευστείτε, αντισταθείτε στους ανέραστους που μας κυβερνούν, με γήινο έρωτα, την γενεσιουργό αιτία του σύμπαντος.
Και μόλις …τελειώστε, βγάλτε και μια φωτογραφία, έτσι για να πεισθούμε πως τα καταφέρατε! Καλό βόλι…
* Ο κ. Βλαχογιάννης Χρήστος είναι Καθηγητής Μουσικής στο 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου και Δ/ντης Χορωδίας
Αφήστε ένα σχόλιο