Header Ads

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ φ.1700

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ναι στον ανασχηματισμό με κοινοβουλευτικά στελέχη





του Γεωργίου Γρηγοράκου*


Οι προτεραιότητες του προεκλογικού σχεδίου της ανάπτυξης που εφάρμοζε με, καθομολογούμενη από τους πάντες, επιτυχία η κυβέρνηση, ανατράπηκε βίαια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Οι νέες οικονομικές, υγειονομικές και κοινωνικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, μετά το αναγκαίο για την δημόσια υγεία Lock Down για την αναχαίτιση της πανδημίας, όπως και την αυξημένη πιθανότητα επανεμφάνισής της το Φθινόπωρο σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούν την δόμηση ενός νέου δραστικού και προσεκτικά μελετημένου στρατηγικού σχεδιασμού αντιμετώπισης των συνεπειών του. 

Ο νέος αυτός σχεδιασμός εκτός όλων των άλλων, απαιτεί προσαρμογή στις νέες συνθήκες με τροποποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και επιτυγχάνεται είτε με τη διενέργεια εκλογών είτε με ανασχηματισμό. 

Αν και οι εκλογές ή οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται, καθώς αποτελεί παγιοποιημένη τακτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για να μη χαλαρώνουν οι ρυθμοί στην κυβέρνηση και να μην σταματούν το έργο τους οι υπουργοί, εντούτοις ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια της ειλικρινούς σχέσης που έχει οικοδομήσει με τον ελληνικό λαό, εμφανίστηκε δημόσια πριν λίγες ημέρες και ανακοίνωσε ότι απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. 

Έτσι λοιπόν πρέπει να θεωρούμε πλέον βέβαιο ότι επίκεινται αλλαγές σε πρόσωπα και θέσεις, χωρίς όμως ακόμη να έχει καταστεί σαφές το εύρος, τα στελέχη και η στόχευση αυτών των «διορθωτικών κινήσεων». 

Αυτό που μας δίδαξε η υγειονομική κρίση είναι ότι, αντίθετα από τη συνήθη κατάσταση που οι τεχνοκράτες δύναται να έχουν κύριο και καθοριστικό ρόλο με αυξημένο αριθμό στελεχών στις κυβερνητικές θέσεις, μετά την επέλαση του κορωνοϊού το μείγμα των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών απαιτεί τις κυβερνητικές θέσεις, ιδιαίτερα σε αυτές με μεγάλο ειδικό βάρος, να αναλάβουν κοινοβουλευτικά στελέχη με τους εξωκοινοβουλευτικούς και τεχνοκράτες να παραμένουν βέβαια σε σημαντικές θέσεις αλλά παρέχοντας επικουρικό έργο. 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τιμήν του δεν έκρυψε ποτέ, ούτε καν προεκλογικά, ότι επιθυμεί να διαθέτει ένα κυβερνητικό επιτελείο με τις περισσότερες πολιτικές να τις αποφασίζει ο ίδιος με συμβούλους και συνεργάτες του, οι δε υπουργοί πέραν των εισηγήσεών τους να αξιολογούνται συνεχώς ανάλογα με την πρόοδο της υλοποίησης των έργων που τους έχει αναθέσει. 

Στην παρούσα χρονική στιγμή όμως και ενώ το μοντέλο αυτό λειτουργούσε ικανοποιητικά στις ημέρες της κανονικότητας, καθώς η οικονομία που ήταν το βασικό ζητούμενο είχε βγει από το τέλμα και η χώρα είχε αποκτήσει τη διεθνή αξιοπιστία της, μετά την υγειονομική κρίση θα πρέπει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να λάβει υπόψη του ότι εκτός των νέων δεδομένων που προέκυψαν, οι Έλληνες απαιτούν ανθρώπους που έχουν λάβει την ψήφο τους και εξ αυτού την εξουσιοδότηση τους για να διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τύχες τους. Απαιτούν δηλαδή στελέχη με έρεισμα στην κοινωνία προκειμένου να μπορούν να σχεδιάζουν και να παράγουν έργο, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των πολιτών. 

Η πολιτική από τη φύση της δεν μπορεί να είναι στατική. Τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να ανανεώνονται όταν οι συνθήκες και οι εθνικές ανάγκες το απαιτούν. Ο πρωθυπουργός πρέπει να αναζητήσει με αξιοκρατικά κριτήρια και εντός της κοινοβουλευτικής του ομάδας πρόσωπα επαγγελματικής, κοινωνικής και πολιτικής καταξίωσης, προκειμένου και να αναστραφεί το συντομότερο η αναπόφευκτη οικονομική ύφεση αλλά και για να αποφευχθούν τυχόν κοινωνικές αναταράξεις. 

*Ο κ. Γιώργος Γρηγοράκος , είναι Αξιωματικός Π.Ν ε.α, 
Δημότης Λουτρακίου-ΠεραχώραςΑγίων Θεοδώρων, διαμένων στους Αγ. Θεοδώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια