Header Ads

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ ΣΤΟ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» φ.1714

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ ΣΤΟ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»
 

Φωτίζει πτυχές της Κυβερνητικής Πολιτικής στο κεφάλαιο των μικρών και μεγάλων επενδύσεων. Μαζί με την Μεγάλη Επένδυση της Microsoft, που στέλνει θετικά μηνύματα στην Διεθνή κοινότητα, ήλθαν και εξακολουθούν να δίνουν επενδυτική συνέχεια ιδίως ως προς το σκέλος της Τεχνολογίας και της καινοτομίας και άλλες Επενδύσεις. Η Κυβέρνηση προσβλέπει στη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας για το 2021. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, η ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και οι νέες θέσεις εργασίας αποτελούν τις προϋποθέσεις για την απαιτούμενη Ανάκαμψη…
ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΣ!...

 Χρίστος Δήμας : «Εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας επενδύουν στην Ελλάδα». 

Πως κρίνετε τη δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή;

Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος για την πολιτική και δημόσια ζωή της χώρας. Η πολιτική νίκη εναντίον του ναζιστικού μορφώματος επισφραγίστηκε πέρσι στις εκλογές, όπου η Δημοκρατία κέρδισε και τους άφησε εκτός Βουλής. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη έδωσε και αυτή τη δική της απάντηση. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας, κατά τη διάρκεια ολόκληρης αυτής της περιόδου, που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής. Η συνολική ήττα του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία είναι ένας αγώνας που παραμένει διαρκής. Η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη νίκησαν. Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, «είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά».

Μετά από αρκετό καιρό, μια μεγάλη επένδυση, αυτή της Microsoft, ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό. Ποιο θα είναι το αποτύπωμα της επένδυσης για τη χώρα μας;

Η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα αναβαθμίζει τεχνολογικά τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δεν είναι μόνο το κεφάλαιο της επένδυσης και οι ποιοτικές θέσεις εργασίας, αλλά το γεγονός πως αποκτάμε προστιθέμενη αξία η οποία δημιουργεί ένα ευρύ πλέγμα καινοτομίας, ικανό να εκτοξεύσει τις δυνατότητες των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, όπως είναι οι νέοι ερευνητές, οι startuppers αλλά και τα πανεπιστήμιά μας. Όι πρώτες αναλύσεις, με βάση την εμπειρία άλλων κρατών, κάνουν λόγο για ένα συνολικό οικονομικό όφελος το οποίο αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Σε βάθος χρόνου όμως, το κέρδος αυτό πολλαπλασιάζεται, αν προστεθούν ο εκσυγχρονισμός και η ανταγωνιστικότητα που θα φέρει αυτή η επένδυση στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας με περισσότερο φθηνές, γρήγορες, ασφαλείς και υπερσύγχρονες τεχνολογικές και διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως είναι το λεγόμενο «νέφος» ή cloud.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η επένδυση της Microsoft στη διεθνή κοινότητα ως προς τη χώρα μας;

Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως σήμερα η Ελλάδα είναι ελκυστική χώρα για επενδύσεις έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας. Θέλω να υπογραμμίσω πως οι στρατηγικές επενδύσεις στον χώρο της καινοτομίας, που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα από εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και στους επιστήμονές μας. Η Ελλάδα, πλέον, αφήνει πίσω της την 10ετή οικονομική κρίση και τον τελευταίο χρόνο με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, στοχεύουμε να προκαλέσουμε μια επενδυτική έκρηξη που θα επαναφέρει την οικονομία μας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που αποκτά data center region (σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων datacenter). Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία data centers σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Όλλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες τρεις, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Γινόμαστε συνεπώς η 8η χώρα της ΕΕ που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται τα δεδομένα του cloud και μόλις η 27η σε όλο τον κόσμο.

Θα υπάρξει επενδυτική συνέχεια, ιδίως ως προς το σκέλος της τεχνολογίας, όπου η χώρα μας έχει αρκετά πλεονεκτήματα; Υπάρχουν επενδύσεις που είναι «στα σκαριά»;

Ηδη, όπως προείπα, το τελευταίο διάστημα πέραν της Microsoft και άλλες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας έχουν επενδύσει στη χώρα μας είτε μέσω της δημιουργίας Κέντρων Ερευνας και Ανάπτυξης είτε μέσω της συνεργασίας ή/και εξαγοράς ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Δεν θα κουραστώ να τονίζω πως η Ελλάδα διαθέτει σπουδαίο ερευνητικό και επιχειρηματικό ταλέντο, που είναι ικανό να παράγει υπεραξίες τραβώντας το ενδιαφέρον κολοσσών όπως είναι η Microsoft, η EY, η Applied Materials, η Pfizer, η Cisco κ.ά. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ακόμα φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, από την 1η Σεπτεμβρίου τέθηκε σε ισχύ ο υπερ-τριπλασιασμός από το 30% στο 100% της υπερ-έκπτωσης δαπανών για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D). Κύρια επιδίωξή μας είναι να παραχθούν νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους επιστήμονές μας, αλλά παράλληλα να δημιουργηθούν οι συγκυρίες που θα συμβάλουν στον επαναπατρισμό κάποιων από των επιστημόνων μας που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης και διαπρέπουν στο εξωτερικό σε τομείς αιχμής. Όραματιζόμαστε ένα νέο παραγωγικό, καινοτόμο, ανταγωνιστικό μοντέλο ανάπτυξης που θα έχει στην προμετωπίδα του τους Ελληνες επιστήμονες και τους νέους επιχειρηματίες. Προφανώς και αυτό δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη, όμως αυτή είναι η κατεύθυνση που θέλουμε να διανύσουμε.

Με τον ομόλογο σας από τις ΗΠΑ, τον κ. Κράτσιο, υπογράψατε στο πλαίσιο της επίσκεψης Πομπέο μια σημαντική διμερή συμφωνία. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από την άλλη μεριά του Ατλαντικού το επόμενο διάστημα;

Η Ελλάδα ναι μεν είχε από το 1980 διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ στην έρευνα και την τεχνολογία, ήταν, όμως, ανενεργή και έχριζε επικαιροποίησης. Το περασμένο φθινόπωρο στον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ έθεσα αυτό το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το χειμώνα στην Όυάσινγκτον, με τον Μάικλ Κράτσιο και το National Science Foundation συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε μία νέα αμοιβαία επωφελή διακρατική συμφωνία. Θεωρούμε πως αυτή θα συμβάλει στο να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες γέφυρες μεταξύ των δυο χωρών στις επιστήμες, την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία, καθώς υπάρχει πλέον το θεσμικό πλαίσιο.

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού κατατέθηκε πριν από μερικές μέρες στη Βουλή. Θα έχει, όντως, τη δυνατότητα η ελληνική οικονομία να κάνει το «rebound» που πρέπει του χρόνου, μετά από τη φετινή βαθιά ύφεση;

Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021 κατατέθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία και οι κοινωνίες συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Ό Προϋπολογισμός του 2021 καταρτίζεται, δυστυχώς, υπό παράδοξες και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και υπό το καθεστώς σοβαρής αβεβαιότητας, που συνεπάγεται η ευμετάβλητη πιθανολόγηση του χρόνου λήξης της πανδημίας και επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά κανονικότητας. Η Ελλάδα απολαμβάνει τους τελευταίους μήνες σημαντική εμπιστοσύνη τόσο στις αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων και πιστωτών της.

Αυτή αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά και είναι κατά τάξεις μεγέθους μικρότερα από αυτά με τα οποία δανειζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν στον Προϋπολογισμό του 2021 οι ευρωπαϊκοί πόροι που η χώρα διασφάλισε στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020 και θα εισρεύσουν το 2021, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Όι πόροι αυτοί ενισχύουν την ανάκαμψη της χώρας προσθέτοντας δύο ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη το 2021, ανεβάζοντάς την από το 5,5% στο 7,5%. Στο δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας, είτε εντός του 2020 είτε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η ανάπτυξη στο επόμενο έτος θα περιοριστεί, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 4,5% με 5%. Η δυναμική ανάκαμψη η οποία προβλέπεται για το 2021 διευκολύνεται επίσης από τα μέτρα μείωσης του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους και ενθάρρυνσης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2021. Μέτρα που αφορούν –μεταξύ άλλων– τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα και τη δυνατότητα προσλήψεων χωρίς ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες και υπό ελάχιστες γραφειοκρατικές προϋποθέσεις.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια