ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ: AMERICA IS BACK φ.1730
Το «America is back» του Τζο Μπάιντεν...
Η ορκωμοσία Μπάιντεν στην στρατοκρατούμενη Ουάσιγκτον σηματοδοτεί το πέρασμα των ΗΠΑ σε μια νέα εποχή κατά την οποία η πληγωμένη αμερικανική υπερδύναμη θα επιχειρήσει τη δυναμική της επαναφορά στη διεθνή σκηνή. Έτσι στο πεδίο των εξωτερικών σχέσεων ο Μπάιντεν με το σλόγκαν του «America is back» (Toronto Star 21/1/2021) επιβεβαιώνει ότι θα ακολουθήσει την κλασσική αντίληψη του Δημοκρατικού Κόμματος που στηρίζει τον ενεργό ρόλο των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, γεγονός που όπως έχουμε ήδη τονίσει (Russia Today 21/11/2020) αναμένεται να οδηγήσει στην όξυνση του ανταγωνισμού και της αντιπαλότητας με Κίνα και Ρωσία και στην επανάκαμψη των ΗΠΑ στο ρόλο του διεθνούς χωροφύλακα υπό το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά την υφήλιο, γεγονός βέβαια που πέραν των άλλων εξυπηρετεί και τα συμφέροντα του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ για αύξηση των πωλήσεων όπλων.
Βασικός στόχος του Μπάιντεν είναι η αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με τους άμεσους γείτονές τους τον Καναδά και το Μεξικό προκειμένου να ενισχυθούν οι οικονομικοί δεσμοί στο πλαίσιο της πάλαι ποτέ NAFTA. Σε σχέση με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Μπάιντεν αναμένεται να τείνει χείρα φιλίας και αποκατάστασης των σχέσεων με την ΕΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γαλλογερμανικός άξονας που επιχείρησε ήδη να ρίξει γέφυρες στην Ουάσιγκτον με στόχο τη διαμόρφωση ενός New Deal στις διατλαντικές σχέσεις. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το κοινό άρθρο που δημοσίευσαν ταυτόχρονα στις 16 Νοεμβρίου 2020 στις εφημερίδες Le Monde, Washington Post και Die Zeit οι υπουργοί εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Χάικο Μάας με το οποίο καλούσαν τον Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει σε αναθέρμανση των διατλαντικών σχέσεων οι οποίες ομολογουμένως είχαν διαταραχθεί επί προεδρίας Τραμπ ο οποίος δεν δίστασε να κηρύξει εμπορικό πόλεμο και στην ΕΕ.
Έτσι ο γαλλογερμανικός άξονας επανήλθε ζητώντας από τον Μπάιντεν να ακολουθήσει το γνωστό business as usual που δεν είναι τίποτε άλλο από την αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ, στο πλαίσιο μιας νέας διατλαντικής σχέσης η οποία όμως θα ανακατανείμει τους ρόλους όχι μόνο στην οικονομία και στο εμπόριο αλλά και στα θέματα ασφάλειας με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα του ΝΑΤΟ, της αντιμετώπισης της Ρωσίας και της Κίνας καθώς και ορισμένων περιφερειακών παικτών όπως είναι το Ιράν και η Τουρκία.
Στο πεδίο της οικονομίας τα κεκτημένα της προεδρίας Τραμπ δεν είναι εύκολο να ανατραπούν αβρόχοις ποσίν καθώς ιδίως στη φάση της πανδημίας είναι βέβαιο ότι ο Μπάιντεν προς απογοήτευση των Βρυξελλών απ΄ ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του σε σχέση με τη στήριξη των αμερικανικών πολυεθνικών και την προτίμηση στα αμερικανικά προϊόντα. Αλλά και στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Μπάιντεν προκύπτει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στις «παλιές καλές ημέρες του Ομπάμα» περί ελευθέρου εμπορίου, μιας και ο Μπάιντεν προτιμά πλέον να διακηρύσσει ότι είναι υπέρ του «δίκαιου εμπορίου», δηλαδή υπέρ ενός περιορισμένου προστατευτισμού στο πεδίο των εμπορικών σχέσεων με την επιβολή δασμών για λόγους δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Και αυτό σημαίνει ένταση του οικονομικού ανταγωνισμού με το Πεκίνο ιδίως τώρα που αυτό ενίσχυσε τη θέση του με την πρόσφατη υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας Ασίας-Ειρηνικού (RCEP) στην οποία εκτός από την Κίνα συμμετέχουν Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Αυστραλία και άλλες 11 χώρες που δημιουργούν πλέον το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο με 26 τρις δολάρια ΑΕΠ και καταναλωτές το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού (The Japan Times 16/11/2020).
*Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτής
Νότης Μαριάς: Mε τις διερευνητικές η κυβέρνηση τορπίλισε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Mε τις διερευνητικές η κυβέρνηση τορπίλισε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας δήλωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής και πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς σε συνέντευξή του στην εκπομπή ΚΟΝΤΡΑ 24 του Αιμίλιου Λιάτσου την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 λίγες ώρες μετά το πέρας των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι πριν από «οχτώ μήνες η ελληνική πλευρά έλεγε ότι η Τουρκία θα επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο προκειμένου η Ελλάδα να πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου η Τουρκία θα έθετε όλα τα θέματα».
Και συνέχισε «ευτυχώς δεν είχαμε το θερμό επεισόδιο, είχαμε όμως την επακούμβιση, είχαμε όλη αυτή τη θερμή κατάσταση εν πάσει περιπτώσει στο Αιγαίο και φτάσαμε στις διερευνητικές επαφές όπου, από ό,τι λέγεται, η Τουρκία έθεσε αυτά τα οποία ούτως ή άλλως ήθελε να θέσει».
Πήγαμε λοιπόν σε διερευνητικές υπό την δαμόκλειο σπάθη του casus belli, γεγονός απαράδεκτο, παρατήρησε ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, καθώς «δεν είναι δυνατόν να προσέρχεται σε συνομιλίες μια χώρα και μάλιστα μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης και η άλλη πλευρά να έχει ήδη αποφασίσει με ρήτρα του ίδιου του κοινοβουλίου του τουρκικού ότι υπάρχει casus belli, σε περίπτωση που ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας».
Κατόπιν ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι ενώ στις 13 Ιουλίου 2020 η Ελλάδα είχε ως στρατηγική την επιβολή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζητούσε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να ληφθεί απόφαση για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, την ίδια στιγμή «αυτός ο στρατηγικός στόχος της επιβολής των κυρώσεων ουσιαστικά υπονομεύτηκε από την ίδια την Ελλάδα, διότι την ίδια ημέρα στο Βερολίνο η κυβέρνηση έκανε μυστική συνάντηση μεταξύ Ελλάδος, Γερμανίας και Τουρκίας».
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε ότι μετά από συνεχείς αναβολές των κυρώσεων η Αθήνα κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπως άλλωστε ήθελαν και οι Ευρωπαίοι και κυρίως το ιερατείο των Βρυξελλών και το Βερολίνο. Άλλωστε οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ήταν εκτεθειμένοι στην κοινή τους γνώμη η οποία έβλεπε με έκπληξη και αγανάκτηση την ΕΕ να μην στηρίζει και να μην εκφράζει αλληλεγγύη σε δύο μέλη της Ένωσης, δηλαδή σε Ελλάδα και Κύπρο που αντιμετώπιζαν τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.
Επομένως «η Ελλάδα από την ώρα που πήγε σε συζητήσεις για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία ουσιαστικά έχει τορπιλίσει και έχει αδυνατίσει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων» τον προσεχή Μάρτιο, έκλεισε με νόημα ο Νότης Μαριάς.
Επισυνάπτεται το βίντεο της συνέντευξης του Νότη Μαριά.
https://www.youtube.com/watch?v=U_9xu1KkhmY
Αφήστε ένα σχόλιο