Header Ads

Ο ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ φ.1736

Μπόρις Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα:
«Αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Έλγιν» 
Δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα
  

Τη στάση του για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα διατυπώνει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μπόρις Τζόνσον ουσιαστικά «κλείνει» την πόρτα στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα με όσα λέει στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ. Συγκεκριμένα κληθείς να τοποθετηθεί στο αίτημα που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στην εφημερίδα The Observer για να επιτραπεί η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ο Μπόρις Τζόνσον απαντά:

«Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του Ελληνικού λαού και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα αυτό. Ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου από τότε που (σ.σ. τα Γλυπτά) περιήλθαν στην κατοχή τους».

Στην ίδια συνέντευξη ο Μπόρις Τζόνσον ερωτάται και για το Κυπριακό καθώς η Βρετανία είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο.Ο Βρετανός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι η χώρα του «εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά μια συνολική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού, η οποία θα βασίζεται στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και στις υφιστάμενες παραμέτρους, όπως αυτές ορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». «Η Βρετανία πιστεύει, ότι αυτές είναι αρκετά ευρέες ώστε, να περιλαμβάνουν μια σειρά από λύσεις. Μια διευθέτηση θα απαιτήσει τη συμφωνία των δύο ηγετών, την υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας και – αυτό είναι καθοριστικής σημασίας – την υποστήριξη της κάθε κοινοτητας» προσθέτει ο Τζόνσον.

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν συμμερίζεται τις ανησυχίες Ελλάδας και Κύπρου για τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Μπόρις Τζόνσον απαντά, κρατώντας ίσες αποστάσεις, ότι «ασφαλώς ανησυχήσαμε για τις επιπτώσεις που είχαν τα προσφατα γεγονότα στη σταθερότητα της περιοχής» ενώ χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας παροτρύνοντας «όλες τις πλευρές να δώσουν προτεραιότητα στο διάλογο και τη διπλωματία» 
Newsroom50

Δεν υπάρχουν σχόλια