ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ φ.1737
ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
Επισκέψεις σε ιστορικές διαδρομές ανά την Ελλάδα
Δυστυχώς όμως η ελληνική ιστορία δεν είναι γραμμένη μόνο με ένδοξες στιγμές . Υπάρχουν γεγονότα που αμαυρώνουν τη μνήμη της και δυστυχώς φέρνουν στην επιφάνεια αρνητικά χαρακτηριστικά της φυλής μας.
Κατά την επίσκεψή μας στο Ναύπλιο , σκαρφαλώσαμε στο Παλαμήδι . Εκεί βρήκαμε και τη φυλακή του Κολοκοτρώνη . Το 1833 ,όταν ήταν 63 ετών , ο Γέρος του Μοριά έχοντας έλθει σε σύγκρουση με το καθεστώς της Αντιβασιλείας και μολονότι ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Όθωνα , συλλαμβάνεται , φυλακίζεται για δεύτερη φορά και καταδικάζεται σε θάνατο επί εσχάτη προδοσία.
Δύο χρόνια αργότερα ο Όθωνας , μόλις ενηλικιώθηκε και ανέλαβε τα ηνία του κράτους, τον απελευθέρωσε και τον έκανε στρατηγό . Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα είχε συμβεί αν Αντιβασιλεία τολμούσε να εκτελέσει την ποινή….
Τελειώνοντας θα μεταφερθούμε στην «Ιερή πόλη», στο ιστορικό Μεσολόγγι , πόλη που έχει συνδεθεί όσο καμία άλλη με τον απελευθερωτικό αγώνα των ελλήνων. Κατά την πρώτη μας επίσκεψη στον τόπο είχαμε την τιμή να συναντήσουμε και να γνωρίσουμε τον κ. Νικ. Βούλγαρη(πρώην δήμαρχο Μεσολογγίου και έκτοτε φίλο και εξωτερικό συνεργάτη των εκπαιδευτηρίων μας), ο οποίος ανέλαβε ευγενικά να μας ξεναγήσει στο Μεσολόγγι και στον Κήπο των Ηρώων .
Στον χώρο αυτό οι πολιορκημένοι Μεσολογγίτες έθαβαν τους νεκρούς τους, μιας και το νεκροταφείο ήταν αποκλεισμένο.
Εδώ υπάρχει ο τάφος του Μάρκου Μπότσαρη , ένας τύμβος με τα οστά των αγωνιστών , προτομές Μεσολογγιτών αλλά και τάφοι και μνημεία φιλελλήνων που αγωνίστηκαν και έπεσαν στο πλευρό των ελλήνων.
Η ύπαρξη του χώρου οφείλεται στον Ιωάννη Καποδίστρια ,ο οποίος το 1830 τη δημιουργία του Κήπου των Ηρώων.
Αργότερα το 1838 ο Όθωνας διέταξε να χτίσει πάνω στα ερείπια του αρχικού τείχους , το τείχος που υπάρχει ακόμη και σήμερα. Στη κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη βρίσκεται η Πινακοθήκη, όπου εκτίθενται πίνακες ελλήνων ,και ξένων καλλιτεχνών , εμπνευσμένοι από τον αγώνα των Μεσολογγιτών . Μπορεί επίσης να θαυμάσει κανείς γκραβούρες, χάρτες, νομίσματα, μετάλλια, παραδοσιακές ενδυμασίες , προτομές των Μεσολογγιτών πρωθυπουργών προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του λόρδου Βύρωνα , καθώς και εικόνες από τα δύο ταξίδια του φιλέλληνα ποιητή στην Ελλάδα.
Ευλογημένα χώματα , χώματα ποτισμένα με αίμα ηρώων… .Όπως έγραψε και ο Κωστής Παλαμάς:
Η Νίκη εδώ στο Ελληνικό χώμα , το στοιχειωμένο και ιερό , που το ίδιο χώμα μένει απ΄τον αρχαίο τον καιρό…..
(Πηγή: Πυρσός Εκπαιδευτήρια «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ Κορίνθου) (Εορτολόγιο 2021) (Επιμελείται : ΕΛΕΝΗ κ. Αρμπή)
Αφήστε ένα σχόλιο