ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ – ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ φ.1737
ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ – ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021)
Ο ένδοξος Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος Άγιος Γεώργιος, έζησε προς το τέλος του 3ου κι αρχές 4ου μ.Χ. αιώνος σε περίοδο διωγμών των χριστιανών από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό. Ο Διοκλητιανός είχε αποφασίσει να αφανίσει τους χριστιανούς και τη θρησκεία τους κι ο Άγιος Γεώργιος που είχε ασπαστεί τον χριστιανισμό, ομολόγησε την πίστη του και παραδέχτηκε την αλήθεια της θρησκείας μας προς το Χριστό.
Ο Διοκλητιανός πρόσταξε να τον δέσουν σε τροχό με μαχαίρια, καρφιά και τρυπάνια. Ο Άγιος βλέποντας την τρομερή μηχανή, προσεύχεται στον Κύριο κι Άγγελός του λύνει τον τροχό.
Τότε ο Διοκλητιανός διατάσσει να κλείσουν επί τρείς ημέρες σε λάκκο με ασβέστη για να διαλυθούν τα κόκκαλά και στο κεφάλι του να τοποθετηθεί πυρακτωμένη περικεφαλαία. Στα πόδια του τοποθετήθηκαν πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια.
Αλλά ο Κύριος τον δρόσιζε !
Ο Άγιος τελικά αποκεφαλίστηκε την 23η Απριλίου 303 μ.Χ. στα τείχη της Νικομήδειας.
Με τα θαύματά που έκανε έσωσε πάρα πολλούς και θεράπευσε ασθενείς. Λέγεται ότι όταν πολλά χρόνια αργότερα, όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη κι εστράφησαν εναντίον του χριστιανού ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Στεφάνου, ο Άγιος βοήθησε να τους τρέψουν σε φυγή. Εμφανίστηκε στον ύπνο του Στέφανου λουσμένος στο φως και με μάτια που άστραφταν του είπε να οδηγήσει τον στρατό του με ορμή και σάλπιγγες και θα συντρίψει τους Τούρκους. Όπως κι έγινε.
Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο προστάτης του Στρατού ξηράς και του πεζικού μας. Το 1864 με βασιλικό διάταγμα καθιερώθηκε οι πολεμικές σημαίες του πεζικού να φέρουν την εικόνα του. Το 1953 καθιερώθηκε ως γιορτή του Πεζικού και των υπολοίπων Όπλων και Σωμάτων του Στρατού, εκτός του Πυροβολικού, η 23η Απριλίου, ημέρα που μαρτύρησε ο Άγιος Γεώργιος.
Στην Κορινθία κι ειδικότερα στην Αρχαία Φενεό ο Άγιος έχει το μοναστήρι του χωμένο μέσα στην πυκνή φύση ν’ αγναντεύει όλη την περιοχή πάνω από τη λίμνη Δόξα.
Μέσα στο παλαιό κι ιστορικό μοναστήρι, ο επισκέπτης θα βρει πέρα από την κατανυκτική βυζαντινή ατμόσφαιρα ένα κρυφό σκολιό, που για πάντα θα συνδέει τους αγώνες όλων των Ελλήνων κατά των προαιώνιων βάρβαρων των στεπών της Ασίας.
Μεγάλη η χάρη του Αγίου μας. Είθε να μας προστατεύει όλους και να σκύβει πάνω από τα κεφάλια μας κι αυτά των παλικαριών μας.
Ευγενία Γ. Μαρσέλη
Αρχαία Φενεός Κορινθίας
Αφήστε ένα σχόλιο