ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ φ.1763
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων |
Κυρ.Μητσοτάκης:
Η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας συμβαδίζει με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας
Η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας συμβαδίζει με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας
Newsroom Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο έργο και την πολιτική διαδρομή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τόνισε ότι τη γνωστή φράση του «η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκει στην Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε καταστήσει σαφές ότι η χώρα «δεν επιθυμεί την ένταξή της αποκλειστικώς και μόνο για λόγους οικονομικούς Την επιδιώκει, προπάντων για λόγους πολιτικούς που αναφέρονται εις την σταθεροποίηση της Δημοκρατίας και εις το μέλλον του Έθνους».
Και συνέχισε:
«Στις 12 Ιουνίου του 1975 η Ελλάδα μόλις έχει καταθέσει το επίσημο αίτημά της να εισέλθει ισότιμα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και σε επιστολή του προς τους πρέσβεις των τότε 9 κρατών-μελών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνοψίζει λιτά την ουσία του. Μία διαδρομή η οποία θα ολοκληρωνόταν νικηφόρα 4 χρόνια αργότερα με την υπογραφή της Συνθήκης των Αθηνών που όριζε τη χώρα μας ως δέκατο ευρωπαίο εταίρο από την 1η Ιανουαρίου του 1981».
Η πρόσδεση στο κοινοτικό άρμα ισοδυναμούσε με μία πολλαπλή εγγύηση του πολιτεύματος και με οικονομική και κοινωνική ευημερία «Ο συμβολισμός του 1975 ταξιδεύει από τότε στις περιστάσεις και στο χρόνο. Γιατί πράγματι η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας συμβάδισε όλες τις τελευταίες δεκαετίες με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας απότέλεσε σημάδι σε όλες τις τελευταίες δεκαετίας με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας συναντήθηκε όμως και με ένα ζητούμενο δύο αιώνων. Γιατί από την πρώτη στιγμή η επαναστατημένη Ελλάδα του 1821 συνόδευσε τον κύριο στόχο της της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού με την ανασύνθεση του Γένους μας με τα έθνη της ηπείρου μας, της Ευρώπης. Ειδικότερα στις συνθήκες της μεταπολίτευσης, η πρόσδεση στο κοινοτικό άρμα ισοδυναμούσε με μία πολλαπλή εγγύηση του πολιτεύματος που μόλις έβγαινε από την επτάχρονη τυραννία, της εθνικής ακεραιότητας, με τις πληγές στην Κύπρο νωπές και τη χώρα εκτός πλαισίου συλλογικής ασφάλειας και στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ και τέλος της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας καθώς η Ελλάδα ανοιγόταν σε μία ευρεία αγορά και σε ένα νέο περιβάλλον που θα την άλλαζα με ριζικά κοινοτική σύνδεση», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε μια δήλωση του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τη δεκαετία του ‘60, όταν είχε πει ότι «η Ιστορία, η γεωγραφική θέση στα οικονομικά και στα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας επέβαλαν τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή κοινότητα». Ανέφερει ότι δήλωση αυτή αποτελεί, όχι μόνο δείγμα της διαχρονικής επιρροής, την οποία η ευρωπαϊκή προοπτική επιφέρει στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα αλλά και σαφή απόδειξη στη συμμετοχή στα δρώμενα της ηπείρου μας».
Όπως είπε «υπήρξε κεντρική πολιτική επιλογή για το σύνολο του κεντροδεξιού τόξου, με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή Μία επιλογή άριστη Ωστόσο δοκιμάστηκε πολύ στο πέρασμα του χρόνου δοκιμάστηκε πολύ στο πέρασμα του χρόνου. Παραμερίζοντας με πολλά πολιτικά επιχειρήματα τις όποιες αντιρρήσεις στο εξωτερικό, μέσα σε τέσσερα χρόνια η Ελλάδα κέρδισε το χαμένο έδαφος κατορθώνοντας να ταυτιστεί με τη δεύτερη διεύρυνση της Ευρώπης. Δεν επρόκειτο τόσο για την «οφειλή» της ηπείρου προς το λίκνο των αξιών της, όπως τόνιζαν τότε πολλοί ξένοι ηγέτες, όσο για την ίδια τη συνειδητή στροφή της Ευρώπης προς την επέκταση της πολιτικής της εμβέλειας αλλά και την εμβάθυνση των θεσμών της. Θυμίζω ότι η ένταξη της Ελλάδος συνέπεσε με την πρώτη λαϊκή ψήφο για την εκλογή ευρωβουλευτών οι οποίοι ως τότε διορίζονταν και ανοιξε το δρόμο προς το Νότο για τη μετέπειτα των χωρών της ιβηρικής με αυταρχικό παρελθόν, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Να μην ιδιωτικοποιηθούν υποδομές της, να τηρηθεί η δέσμευση για μη αύξηση των τιμολογίων νερού». Οι Νίκος Παππάς και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφεραν πως «το νερό δεν είναι μόνο δημόσιο αγαθό, είναι και ανθρώπινο δικαίωμα»
in.gr 13 Οκτωβρίου 2021 Επίσκεψη στην ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησαν ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όπου είχαν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας, Χαράλαμπο Σαχίνη και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, Αναστάσιο Τόσιο. Στη συζήτηση, όπου συμμετείχαν ακόμα ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠυν, Γιώργος Αλεξανδράκης και το μέλος του Συλλόγου Μηχανικών ΠΕ/ΤΕ – ΕΥΔΑΠ, Αγγελική Χριστόφορου, τέθηκαν θέματα όπως οι υποδομές της εταιρείας και η προς το συμφέρον της κοινωνίας διατήρησή τους υπό δημόσιο έλεγχο, η ανάγκη των νοικοκυριών για φθηνό νερό και η αποφυγή αυξήσεων στα τιμολόγια, ειδικά εν μέσω πανδημικής και οικονομικής κρίσης – κάτι για το οποίο δεσμεύτηκαν οι κ.κ. Σαχίνης και Τόσιος – αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα και το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των υπαλλήλων της ΕΥΔΑΠ.
«Τη διατήρηση της ίδιας της ΕΥΔΑΠ, αλλά και των υποδομών της υπό δημόσιο έλεγχο. Η ιδιωτικοποίηση του εξωτερικού δικτύου ή της συντήρησής του ενέχει τον κίνδυνο της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι πολίτες. Διεθνή παραδείγματα ιδιωτικοποίησης τέτοιων κρίσιμων υποδομών έχουν στεφθεί από πλήρη αποτυχία. Τη διατήρηση των τιμολογίων του νερού στα σημερινά επίπεδα, στην οποία δεσμεύτηκε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
Την αποτροπή διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, που -βάσει του νόμου Χατζηδάκη- είδαμε σε άλλες εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως τη ΔΕΗ με την αλλαγή του καθεστώτος για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Την κάλυψη απωλειών που υφίστανται εργαζόμενοι της Εταιρείας λόγω της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και η επίλυση του προβλήματος της πρόσληψης 30 εργατοτεχνιτών, με νομοθετική ρύθμιση αντίστοιχη αυτής της δικής μας διακυβέρνησης για τους υδρονομείς».
Φώφη Γεννηματά: Κανονικά στις 5 Δεκεμβρίου οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ
Όπως όλα δείχνουν, δεν θα υπάρξει αναβολή στις ημερομηνίες των προγραμματισμένων εσωκομματικών εκλογών στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.
in.gr 13 Οκτωβρίου 2021, 14:08 Σε εξέλιξη είναι συζητήσεις στο ΚΙΝΑΛ, μετά την ανακοίνωση της Φώτης Γεννηματά ότι αποσύρεται από την κούρσα για την ηγεσία του κόμματος, λόγω της υποτροπής που παρουσίασε η υγεία της. Μπορεί για για λόγους ηθικούς αλλά και πολιτικούς, να έχουν παγώσει οι διεργασίες για την εκλογή νέου προέδρου, με τους εναπομείναντες υποψηφίους (Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο), να ανακοινώνουν αναστολή των εκστρατειών τους, ωστόσο σύντομα, αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου.
Εν αναμονή εξελίξεων Τα επόμενα 24ωρα τόσο η ηγεσία και τα όργανα του Κινήματος Αλλαγής συλλογικά, όσο και οι εναπομείναντες υποψήφιοι για την ηγεσία του, αναμένεται να σταθμίσουν τα δεδομένα. «Τα πολιτικά εκ των πραγμάτων για τούτες τις ώρες και σήμερα και αύριο, έχουν παγώσει. Τις επόμενες ημέρες με νηφαλιότητα τα αρμόδια όργανα θα συνεδριάσουν για να δουν τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις διαδικασίες», δήλωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου στον Σκάι, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία και πως δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τις ημερομηνίες και για την πορεία του ΚΙΝΑΛ προς τις εκλογές. «Τέτοια γεγονότα καμιά φορά μπορούν να αφυπνίσουν, να κινητοποιήσουν, να συσπειρώσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης, φέρονται να επικοινώνησαν χθες τηλεφωνικά και να συμφώνησαν να συναντηθούν και δια ζώσης για να συζητήσουν για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί. Όπως είπε μεταξύ άλλων, ο Χάρης Καστανίδης, σε δηλώσεις στην ΕΡΤ: «Θα μιλήσουμε τις επόμενες μέρες για να δούμε τι θα γίνει με τις εκλογές»
Ο Βαρουφάκης... βρήκε τη λύση:
Προτείνει να κοινωνικοποιηθούν τα μέσα ενημέρωσης
Προτείνει να κοινωνικοποιηθούν τα μέσα ενημέρωσης
NEWSROOM 12/10/2021 Με μια πρόταση βγαλμένη από τον 18ο αιώνα, ο Γιάνης Βαρουφάκης προτείνει να καταργηθεί το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ και να κοινωνικοποιηθούν. Εξηγώντας γιατί το ΜέΡΑ25 στηρίζει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή για να ανοίξει «ο φάκελος των ΜΜΕ και των δημοσκοπήσεων», ο γραμματέας του κόμματος είπε: «Καιρό τώρα απαιτούμε να ανοίξει ο Φάκελος των Μνημονίων, όπως παλαιότερα η Βουλή άνοιξε τον Φάκελο της Κύπρου. Ναι, λοιπόν, να ανοίξει και ο Φάκελος των ΜΜΕξαπάτησης, τα οποία, προφανώς, χρησιμοποιούν και στημένες δημοσκοπήσεις για να εξαπατούν».Επεκτείνοντας το σκεπτικό του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «η ρίζα του κακού είναι ότι το πολιτικό σύστημα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ έχει επιτρέψει στα αρπακτικά αυτής της χώρας να μονοπωλούν την ιδιοκτησία των ΜΜΕ. Στη φύση τους είναι να τα χρησιμοποιούν για να εξαπατούν τους πολίτες, αποκρύπτοντας τα εγκλήματά τους εναντίον των πολιτών. Είναι σοφό να περιμένει κανείς να πληρώνουν για αντικειμενικές δημοσκοπήσεις; Όχι βέβαια», για να προσθέσει: «Για να το πω ξεκάθαρα: Αν δεν κοινωνικοποιηθούν τα μέσα, αν δεν περάσει η ιδιοκτησία τους από την ολιγαρχία στον δήμο, θα συνεχίσουν να εξαπατούν με πλαστές
Επιστροφές φόρου:
293 εκατ. ευρώ αναζητούν τον ιδιοκτήτη τους
293 εκατ. ευρώ αναζητούν τον ιδιοκτήτη τους
Στα αζήτητα του Δημοσίου βρίσκεται το 54% των επιστροφών φόρου που εκκρεμούν, καθώς ποσό ύψους 293 εκατ. ευρώ, που μπορεί άμεσα να δοθεί στους δικαιούχους, δεν έχει αναζητηθεί ακόμη από κανέναν φορολογούμενο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από τα δεδομένα που αναγράφονται στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2022, στο κείμενο του οποίου αναλύεται η εξέλιξη των εκκρεμών επιστροφών φόρων, από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2021. Συγκεκριμένα, με βάση τα εν λόγω στοιχεία, το συνολικό προς επιστροφή ποσό φόρων τον έβδομο μήνα του τρέχοντος έτους είχε ανέλθει στα 548 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 340 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες καθώς έχουν περάσει 90 ημέρες από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), ενώ 208 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν είναι ληξιπρόθεσμες αφού δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης ΑΦΕΚ. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι από το «πακέτο» των εκκρεμών επιστροφών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή από τα 339 εκατ. ευρώ:
* τα 293 εκατ. ευρώ είναι ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων, όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, ενώ * τα 46 εκατ. ευρώ αφορούν μόνο ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν έχουν αποδοθεί «αδικαιολόγητα» στους δικαιούχους.
Δημήτρης Κουτσούμπας:
Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εκπαιδευτικούς
Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εκπαιδευτικούς
Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με τη μεγάλη συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία, λένε όχι στα κυβερνητικά σχέδια για ένα σχολείο των κοινωνικών διακρίσεων, όπου όλα θα «πωλούνται» και όλα θα «αγοράζονται»», δήλωσε ο γ,γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εκπαιδευτικούς, που αποκαλύπτουν τα κυβερνητικά ψέματα περί δήθεν αναβάθμισης του σχολείου, κουρελιάζουν τον αυταρχισμό του υπουργείου Παιδείας και το πιο σημαντικό, αρνούνται να βάλουν πλάτη σ’ αυτό το αντιλαϊκό έργο» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και κατέληξε «Το δίκιο είναι με το μέρος τους. Είναι με το μέρος εκείνων που παλεύουν για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και δεν θα εξοντώνει εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές».
«Η μεγαλειώδης συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη σημερινή απεργία είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στη λαϊκή απαίτηση για να στηριχθούν ουσιαστικά τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί στη δουλειά τους, που είναι αυτοί που ουσιαστικά κράτησαν ανοιχτά τα σχολεία. Είναι, ακόμα, ένα αξιοπρεπές ΟΧΙ στα κυβερνητικά σχέδια για ένα σχολείο των κοινωνικών διακρίσεων, που θα κοιτάει στην τσέπη μαθητές και γονείς, για ένα σχολείο όπου όλα θα «πωλούνται» και όλα θα «αγοράζονται».
Είναι, ουσιαστικά, ένα συλλογικό «δεν πάει άλλο» απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική που «εξουθενώνει» τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, πότε με webex, πότε με πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων που είναι λάστιχο, πότε με τις προκλητικές αποφάσεις για νέες συμπτύξεις τμημάτων εν μέσω πανδημίας», αναφέρει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του.
Αφήστε ένα σχόλιο