Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων Φ.1773
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων |
Τάσος Γαϊτάνης:
«Ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκλογές γιατί φοβάται ότι θα χάσει τη δεύτερη θέση»
Στη τηλεόραση της ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Δ. Κοτταρίδη και Γ. Πιτταρά, φιλοξενήθηκε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Τάσος Γαϊτάνης, ο οποίος σχολίασε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές και αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημία και στα θέματα της ακρίβειας.
Αρχικά ο κ. Γαϊτάνης αναφερόμενος στο αίτημα του κ. Τσίπρα για εκλογές, τόνισε ότι οφείλεται στο άγχος του για την κατάληψη της δεύτερης θέσης. «Ο κ. Τσίπρας αισθάνεται μια τεράστια ανασφάλεια πλέον, οι ανακατατάξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία του αφαιρούν ζωτικό χώρο», σχολίασε και συμπλήρωσε πως «Γι’ αυτό έσπευσε να ζητήσει εκλογές φοβούμενος ότι θα χάσει τη δεύτερη θέση από το ΚΙΝΑΛ». Υπογράμμισε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και αυτή είναι η αιτία που προηγείται συστηματικά στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν τρεις φορές στις εκλογές του 2019.
Για τη διαχείριση της πανδημίας ο κ. Γαϊτάνης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη δημόσια υγεία, ανεξάρτητα πολιτικού κόστους. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την κριτική που ασκείται από το ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα, τόνισε ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι αρνητές της πραγματικότητας.
Ειδικότερα υπενθύμισε την καταψήφιση 17 πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την πανδημία, ανέφερε την ενίσχυση του ΕΣΥ, τόσο σε ΜΕΘ όσο και προσωπικό, αλλά και τον αρνητικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον εμβολιασμό.
Τέλος σε σχέση με το φαινόμενο των αυξήσεων στην αγορά, ο κ. Γαϊτάνης σημείωσε ότι πρόκειται αναμφίβολα για ένα πρόβλημα που έχει διάρκεια και μέγεθος. Συμπλήρωσε ότι πάνω από 1,3 δισ. ευρώ έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση να ξοδέψει το 2021 για να μειώσει τις επιπτώσεις, ενώ διευκρίνισε ότι οι αυξήσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν δεν υπήρχε η στοχευμένη κρατική παρέμβαση.
Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ
Για τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν φουντώσει την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητεί χθες από τον πρωθυπουργό να επιστρέψει από την Ηπειρο όπου έχει βρεθεί για τις γιορτές.
Τα 21.657 νέα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν φουντώσει την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητεί χθες από τον πρωθυπουργό να επιστρέψει από την Ηπειρο όπου έχει βρεθεί για τις γιορτές. «Με διπλασιασμό των κρουσμάτων σε μία μέρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να συνεχίζει αμέριμνος τις διακοπές του. Να επιστρέψει σήμερα κιόλας, να αφήσει τις ανοησίες για μεταχρονολογημένα μέτρα και να λάβει άμεσα τα ουσιαστικά μέτρα που τόσο καιρό ζητάμε και εμείς και οι επιστήμονες». Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε ανάξιες σχολιασμού όλες αυτές τις αναφορές, τονίζοντας πως οι μέρες που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε εκτός Μεγάρου Μαξίμου στα 2,5 χρόνια της πρωθυπουργίας του είναι ελάχιστες. Την επίθεση στη Ν.Δ. τις τελευταίες ώρες έχει αναλάβει προσωπικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας με άλλη του ανάρτηση στα social media πως «την περασμένη Τετάρτη οι επιστήμονες με ενημέρωσαν για την αναμενόμενη εξέλιξη των κρουσμάτων την εβδομάδα των εορτών. Ζήτησα την άμεση εφαρμογή μέτρων. Αναρωτιέμαι, στο Μαξίμου δεν ήξεραν; Ή ήθελαν να είναι ευχάριστοι παρά ωφέλιμοι; Πολύ λίγοι για την κρισιμότητα των στιγμών».
κόστος και τις εντυπώσεις». Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συμπλήρωσε πως «εξαγγέλλονται μέτρα πριν από τις γιορτές, τα οποία όμως ανακαλούνται με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, στη συνέχεια ανακοινώνονται νέα με την εφαρμογή τους να μετατίθεται κατά μία εβδομάδα και μόλις μία ημέρα μετά προαναγγέλλεται η πιθανή επίσπευσή τους. Οι παλινωδίες αυτές είναι καταστροφικές για την εθνική προσπάθεια».
Νίκος Ανδρουλάκης: «Οι κυβερνητικές παλινωδίες είναι καταστροφικές στη διαχείριση της πανδημίας»
Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής
Τον τελευταίο μήνα οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάλλαξης Όμικρον, για να αποφύγουν το κλείσιμο της οικονομίας, προσαρμοζόμενες στις εξελίξεις.
Στον αντίποδα, για την Ελληνική Κυβέρνηση, οι αποφάσεις και ο χρόνος που τις λαμβάνει, καθορίζονται από το πολιτικό κόστος και τις εντυπώσεις.
Εξαγγέλλονται μέτρα πριν τις γιορτές, τα οποία όμως ανακαλούνται με απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, στην συνέχεια ανακοινώνονται νέα με την εφαρμογή τους να μετατίθεται κατά μία εβδομάδα και μόλις μία ημέρα μετά, προαναγγέλλεται η πιθανή επίσπευσή τους.
Οι παλινωδίες αυτές είναι καταστροφικές για την εθνική προσπάθεια.
Η μη έγκαιρη αναχαίτιση του νέου κύματος της πανδημίας θα οδηγήσει σε χιλιάδες νέα κρούσματα, εντείνοντας την πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που δεν έχει ενισχυθεί αναλόγως αλλά και στο εκ των πραγμάτων πάγωμα της οικονομίας.
Νέος γύρος πανδημίας με μια κυβέρνηση που αρνείται να εφαρμόσει τα αυτονόητα
Θα σας κόψουμε τη μουσική». Είναι η χαρακτηριστικότερη φράση του Υπουργού Υγείας στην έκτακτη ενημέρωσή του για ΜΗ λήψη έκτακτων μέτρων για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον ενόψει του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς.
Μη μπορώντας να αποφασίσει τι είναι επικοινωνιακά πιο συμφέρον, να υποβαθμίσει την έκταση της πανδημίας (ώστε να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση) ή να δείξει πυγμή με αψυχολόγητα, αναποτελεσματικά πλην αυστηρά μέτρα (ώστε να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση), η κυβέρνηση σολομώντεια αποφάσισε «και τα δύο» , αποδεικνύοντας ότι βαδίζει στα τυφλά ελπίζοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί μαγικά.
Έτσι, ο βλοσυρός «κομμάντο» Υπουργός Υγείας, βρέθηκε να απειλεί ότι «με την παραμικρή ένδειξη» ότι οι πολίτες δεν κάθησαν αρκετά μακριά ο ένας απ’ τον άλλο στο κέντρο διασκέδασης που η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτό, «θα κόψει τη μουσική»- ένα μέτρο μηδενικής υγειονομικής, αλλά υψηλής «φρονιματικής» αξίας.
Έτσι θα πορευτούμε και στο νέο γύρο αυτής της πανδημίας: με μια κυβέρνηση που αρνείται να εφαρμόσει τα αυτονόητα (όπως τα δωρεάν μαζικά τεστ), με μέριμνα για ιδιωτικά υπερκέρδη (υπερτιμολογημένες μάσκες και τεστ) και έναν Υπουργό Υγείας που θα πατάξει αμείλικτα… τις νότες.
Για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από την πανδημία και τις επιζήμιες κατευθύνσεις κυβέρνησης ΕΕ στα σχολεία
Τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων σε συνθήκες πανδημίας με τη συνεπακόλουθη αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις καθώς και τη διασπορά που παρατηρήθηκε στα σχολεία πριν τις γιορτές από την επιβολή του απαράδεκτου μέτρου του 50% + 1 νοσούντων για να κλείσουν σχολικά τμήματα και σχολεία θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην ερώτηση που κατέθεσε αναφέρει τα εξής:
«H κυβέρνηση της ΝΔ για πάνω από 20 μήνες από την έναρξή της πανδημίας όχι μόνο δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο (π.χ. πρόσθετα κτίρια, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, στελέχωση των κενών θέσεων με μόνιμους εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας) για την προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία αλλά αντίθετα προχώρησε και στη συγχώνευση σχεδόν 1000 σχολικών τμημάτων σε όλη τη χώρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις στους 28. Την ίδια στιγμή προώθησε το απαράδεκτο κι επικίνδυνο για την υγειά των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, μέτρο του ορίου 50% + 1 νόσησης προκειμένου να κλείσουν σχολικά τμήματα και σχολεία.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ “ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ” ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ
Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, ζητά ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα διαθέσιμα προγράμματα υποστήριξης των ελληνικών ξενοδοχείων. Αυτό καθώς, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λόγω της πανδημικής κρίσης ήταν ανοιχτές για λιγότερο του 1/3 του κανονικού χρόνου λειτουργίας στη διάρκεια της διετίας 2020-2021, αλλά το κόστος λειτουργίας παρέμεινε υψηλό.
Ο Εμμανουήλ Φράγκος με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη για τα ελληνικά ξενοδοχεία, που, υπό κανονικές συνθήκες, συμβάλλουν εξαιρετικά στα δημόσια έσοδα και στην απασχόληση. Η ενίσχυση με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων και Επιδότησης Τόκων έχει ως προϋπόθεση τη διατήρηση του συνόλου των εργαζομένων, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και τα όργανα του κλάδου να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Συγκεκριμένα στα προγράμματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων και Επιδότηση Τόκων, εντάχθηκαν πολλές επιχειρήσεις, όμως σήμερα, λόγω της διάρκειας της κρίσης, αδυνατούν να τηρήσουν το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα πληρωμών, ενώ κινδυνεύουν να «απενταχθούν» από τα προγράμματα, λόγω της ανελαστικής ρήτρας διατήρησης προσωπικού, που δε λαμβάνει υπόψη τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου και τις οικειοθελείς παραιτήσεις. Η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων ζητάει παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων από τα 5 στα 10 έτη και πρόβλεψη για επέκταση αντίστοιχη με το πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής για το προσωπικό.
Αφήστε ένα σχόλιο