ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ Φ.1776
ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ
Κακοκαιρία «ελπίς»: Κυβέρνηση χωρίς ελπίδα. Κυβερνητική Ανεπάρκεια παντού. Αν και η Κυβέρνηση γνώριζε έγκαιρα για τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία και τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Aνεπαρκείς βέβαια ήταν οι αντιδράσεις της Κυβέρνησης τόσο στις προηγούμενες κρίσεις όσο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της ακρίβειας. Παντού ενεργεί βλέποντας και κάνοντας, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, χωρίς να διασφαλίζει το κοινό καλό.
Φωτογραφίες και δηλώσεις ετοιμότητας από τους κυβερνώντες πριν την κρίση, χάος κατά την διαχείριση της, ευθύνες στους άλλους μετά.
Η συντεταγμένη πολιτεία δεν φρόντισε να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες και άφησε τους πολίτες στο έλεος της κακοκαιρίας. Η πολιτική Προστασία και ο αρμόδιος Υπουργός της δεν κατάφεραν ούτε προληπτικά ούτε πυροσβεστικά να δώσουν λύσεις.
Στην Αττική Οδό δεν διαγνώστηκε νωρίς το πρόβλημα από την τροχαία, παρά μόνο όταν τα εγκλωβισμένα οχήματα ήταν χιλιάδες, ενώ και το κλείσιμό της οδού έγινε καθυστερημένα μετά από αίτημα της πυροσβεστικής. Δεν υπήρχε εγκαίρως καμία ενημέρωση προς τους οδηγούς. Ανάλογα προβλήματα υπήρξαν και σε άλλους κεντρικούς δρόμους και στα τρένα, ενώ πολλές περιοχές της Αττικής έμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Τουλάχιστον άκομψη ήταν η «παρέμβαση» του Πρωθυπουργού για τις αποζημιώσεις μερικών πολιτών από «ιδιωτικές εταιρείες» και δεν συνάδει με τον θεσμικό του ρόλο και την λειτουργία του κράτους.
Είναι επιτακτική ανάγκη η αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας και το ξεκαθάρισμα των σχετικών αρμοδιοτήτων και προς αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τις προτάσεις του κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου (ν.4662/2020). Η Κυβέρνηση όμως προσπάθησε “να λύσει το πρόβλημα επικοινωνιακά”. Ψήφισε το δικό της νόμο, δημιούργησε Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «έκανε εισαγωγή Υπουργού» και στην πρώτη “στραβή” φάνηκε ξανά η γύμνια της πολιτικής της.
Μετά από λίγες ημέρες βέβαια ο «καιρός βελτιώνεται», η «Ελπίς» φεύγει, μαζί της όμως δείχνουν να φεύγουν και οι ελπίδες των πολιτών για ένα καλύτερο αύριο. Η προσοχή μας στρέφεται πάλι στην πανδημία, στην αντιμετώπιση της φτώχιας, στην ακρίβεια.
Ένα ολόκληρο χωριό χάνεται κάθε ημέρα επειδή η κυβέρνηση δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να κάνει τα αυτονόητα, να ενισχύσει – εκσυγχρονίσει το ΕΣΥ δίνοντας προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να πείσει για τους εμβολιασμούς.
Επιπλέον, η κρίση της ακρίβειας οξύνει τις ήδη έντονες ανισότητες και χρειάζεται σχεδιασμός και βραχυπρόθεσμα - μακροπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπιστεί. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προς αυτή την κατεύθυνση έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να στηριχθούν ουσιαστικά οι καταναλωτές, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων προτείνει μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά είδη διατροφής, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, άμεση και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού και αποτελεσματικούς - εντατικούς ελέγχους στην αγορά για την πάταξη στην αισχροκέρδειας.
Για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος τονίζεται η ανάγκη για ενεργειακή δημοκρατία, ενεργειακή ασφάλεια και καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας. Για την άμεση αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας η επιδοματική πολιτική δεν πρέπει να είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένη, με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια και διαρκή αξιολόγηση από τις ρυθμιστικές αρχές. Μακροχρόνια όμως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο με ενεργειακές κοινότητες, ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων, φωτοβολταϊκά στις στέγες, δημιουργία δικτύων μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας. Με εκδημοκρατισμό των μέσων παραγωγής ενέργειας, με τους αγρότες, κτηνοτρόφους μικροπαραγωγούς και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας να γίνονται και παραγωγοί και καταναλωτές, να παράγουν μεγάλο μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν.
Δυστυχώς, οι κυβερνητικές επιλογές έχουν οδηγήσει στην αυξημένη εξάρτηση μας από το αέριο και στην ενεργειακή ακρίβεια. Χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική για την ενέργεια όπου θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, ώστε η ενεργειακή μετάβαση μας να γίνει ομαλά, να είναι κλιματικά ουδέτερη και κοινωνικά δίκαιη.
Υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει ελπίδα, χρειάζεται όμως άλλο μείγμα πολιτικών. Η λύση είναι η Σοσιαλδημοκρατία.
Δημήτρης Αγγελόπουλος
Γραμματέας Ν.Ε. Κορινθίας ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής
Αφήστε ένα σχόλιο