Header Ads

Κραυγή αγωνίας για την Συρία

Φ.1791

Περισσότερα από 12 εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη βοήθειας
   


FacebookTwitter Google + 
Περισσότερα από 12,3 εκατομμύρια παιδιά από τη Συρία έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη του πολέμου το 2011. «Εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να ζουν στον φόβο, την αβεβαιότητα και την ένδεια στη Συρία και τις γειτονικές χώρες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή διευθύντρια της Unicef για τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ, «περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια παιδιά στη Συρία έχουν ανάγκη βοήθεια», και «σχεδόν 5,8 εκατομμύρια στις γειτονικές χώρες».

«Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από την έναρξη της κρίσης πριν περισσότερα από 11 χρόνια», διευκρίνισε η Χοντρ. «Πολλές οικογένειες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα», πρόσθεσε η αξιωματούχος της Unicef. «Οι τιμές των βασικών προϊόντων, ανάμεσά τους και τα τρόφιμα, αυξάνονται ραγδαία, εν μέρει λόγω της κρίσης στην Ουκρανία», εξήγησε η ίδια. Η Unicef κατήγγειλε εξάλλου τη μείωση της διεθνούς βοήθειας, επισημαίνοντας ότι έλαβε «λιγότερους από τους μισούς πόρους που έχει ανάγκη για φέτος».

Η υπηρεσία σημείωσε ότι «έχει άμεση ανάγκη 20 εκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 19 εκ. ευρώ) για τις διασυνοριακές της επιχειρήσεις, το μόνο μέσο επιβίωσης για σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά στη βορειοδυτική Συρία», μια περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει σε αυτή την περιοχή περνά κυρίως μέσω της Τουρκίας, βάσει μιας ειδικής άδειας που έχει λάβει ο ΟΗΕ η οποία του επιτρέπει να παρακάμπτει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η κρίση στη Συρία έχει κάθε άλλο παρά τερματιστεί», υπενθύμισε η Unicef επισημαίνοντας ότι 13.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από το 2011, εκ των οποίων 213 «στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών» του 2022.

Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία το 2011, ο οποίος προκάλεσε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο






Δεν υπάρχουν σχόλια