ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ για τα 200 χρόνια της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του 1821 /Φ.1794
Γράφει: Η Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση*
Aπρόσκοπτα και με απόλυτα φυσική ροή, χωρίς παρατάσεις και καταχρήσεις χρόνου εξελίχθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου του Δήμου Κορινθίων και της Εταιρείας Κορινθίων συγγραφέων για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821!
Η έναρξη όπως είχε προγραμματιστεί κηρύχτηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, από τον οικοδεσπότη του Συνεδρίου Δήμαρχο Κορινθίων κ.Βασίλη Νανόπουλο.
Μετά από έναν τηλεγραφικό χαιρετισμό του βουλευτή του ΣΥΡΡΙΖΑ κ. Γ.Ψυχογιού και τον ένθερμο χαιρετισμό της αντιπεριφερειάρχη Ν. Κορινθίας κ. Αθηνάς Κόρκα έλαβαν θέση στο πάνελ οι ομιλητές της πρώτης συνεδρίας.
1η Συνεδρία/Θέμα: «Η Επανάσταση του 1821 ως διεθνές και ως τοπικό γεγονός: Ιστορία, πολιτικοί θεσμοί, λογοτεχνία».
Toν συντονισμό είχε ο εγκληματολόγος καθηγητής-συγγραφέας-ποιητής Γιάννης Πανούσης . Ξεκίνησε ο Στέλιος Περράκης, ο Ναυπλιώτης διεθνολόγος-ομότιμος καθηγητής Διεθνών & ευρωπαϊκών θεσμών του Παντείου Πανεπιστημίου, με αναφορά στο «Διεθνές Δίκαιο και την Επανάσταση του 1821. Αρχές, Ζητήματα, Εφαρμογές, με έμφαση στην προώθηση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στα Επαναστατικά Συντάγματα». Ακολούθησε η Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου με την «Ελληνική Επανάσταση ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής: εξωτερικές στρατηγικές και εσωτερικές συγκρούσεις». Απουσία αισθητή σημείωσε ο ακαδημαϊκός Γιάννης Μεταξάς που έκτακτα και κατ' ανάγκη έπρεπε να παρευρεθεί σε τελετή βράβευσής του στο Παρίσι. 'Ετσι το θέμα του με τίτλο «Το τοπικό μυθιστόρημα ως παρακείμενη προσέγγιση στην ιστοριογραφία» θα το απολαύσουμε μάλλον μόνο στα πρακτικά του Συνεδρίου που θα εκδοθούν εν καιρώ από την Π.Ε.Κορινθίας με την επιπρόσθετη ευγενική χορηγία της Λένας Παμπούκη. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο διαδικτυακά ο Κωνσταντίνος Παΐδας, αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ που ανέπτυξε το θέμα: «Η πολιορκία του Ακροκορίνθου ως αφηγηματικό υπόβαθρο στο σύγχρονο ιστορικό μυθιστόρημα: Η περίπτωση των Αφανών του Γ. Καλού».
To Σάββατο 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η 2η Συνεδρία με Συντονιστή τον Αριστείδη Δουλαβέρα και θέμα: "Στρατός και μάχες" .
Πρώτη εισηγήτρια η καθηγήτρια και ιστορική ερευνήτρια Όλγα Καραγεώργου-Κουρτζή με εύστοχη και πλήρως κατατοπιστική αναφορά στα «μισθοφορικά σώματα των προεστών στην Πελοπόννησο: η περίπτωση της Κορινθίας». Δεύτερος Εισηγητής ο καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων Μιχαήλ Κορδώσης με θέμα «Από την εκστρατεία του Δράμαλη: Τοπογραφικά ζητήματα κατά τις συγκρούσεις στην ανατολικότερη δίοδο από Κόρινθο για Άργος», ένα πολύ ενδιαφέρον, ζωντανό οδοιπορικό στους πραγματικούς τόπους της θυσίας. Τρίτος εισηγητής ο πολ. μηχ/κός, μέλος της Διοίκησης της Ετ. Κορινθίων συγγραφέων Γεώργιος Κωστούρος με θέμα «Τοπικές πληροφορίες για τις ημέρες της εφόδου του Δράμαλη, με αφετηρία μια άγνωστη επιστολή του Ηγουμένου της Μονής Βράχου Νεμέας, Δανιήλ, προς τον Νικηφόρο Παμπούκη». Ένα ακόμα ενδιαφέρον θέμα που μας αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της συμβολής και της ηρωικής δράσης προσώπων και οικογενειών της περιοχής μας, που για κάποιο λόγο αγνοούσαμε έως τώρα. Αξιοσημείωτη η αναφορά στο Οικογενειακό Αρχείο της Λένας Παμπούκη που περιέχει «ιερά κειμήλια» της περιόδου της Επανάστασης του 1821. Τέταρτη εισηγήτρια η πρόεδρος των φιλολόγων Ν.Κορινθίας Αντιγόνη Γ. Βογιατζή. Θέμα της «Η μάχη στο Βασιλικό Κορινθίας (12 Αυγούστου 1822) και ο ηρωικός θάνατος του Αναγνώστη Πετμεζά».
Μετά από ένα μικρό διάλειμμα ακολούθησε η 3η Συνεδρία με Συντονίστρια την κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου. Θέμα αυτής της συνεδρίας : «Η Κόρινθος και η κορινθιακή ενδοχώρα στην Επανάσταση».
Πρώτος μίλησε ο Σωτήρης Κοκκωνάκης με θέμα «Η Κόρινθος πρώτη έδρα του συγκροτούμενου μέσα στην Επανάσταση ελληνικού κράτους». Στη συνέχεια ο Γιάννης Λώλος μίλησε για το «Βασιλικό Κορινθίας στην αυγή του 19ου αι.». Μετά από αυτόν ο καθηγητής-ερευνητής Κωνσταντίνος Κελλάρης μίλησε για το «Κλημέντι και τα γειτονικά χωριά στην Επανάσταση του 1821», όπου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα και γνωστά ονόματα οικογενειών που έλκουν τις ρίζες τους από τότε και που πήραν μέρος στις διάφορες μάχες εκείνης της εποχής. Εικαστική και άκρως ενδιαφέρουσα υπήρξε η ανάγνωση της αναφοράς του Γεωργίου Γιακουμή «Μια ζωγραφική στο καθολικό της Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Φενεού, που σιγώσα, διασαλπίζει νέες επαναστατικές ιδέες (1762-1768) και ένα μοναστήρι που ετοιμάζεται για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα (1820-1821)». Ήταν, όντως, μία ελκυστική εισήγηση με παράλληλη προβολή υλικού αγιογραφιών-τοιχογραφιών της Μονής με μηνύματα και προμηνύματα της Επανάστασης!
Το απόγευμα ακολούθησαν η 4η και η 5η Συνεδρία Συντονιστής της 4ης ο κ. Θανάσης Χρήστου. Θέμα: «Πρόσωπα, συγκρούσεις, μαρτυρίες».
Ομιλητές:
1) O Γεώργιος Κασκαρέλης με θέμα οι «Φιλικοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί της Κορινθίας στην Επανάσταση του 1821».
2) Ο Γιώργος Γεωργής με θέμα «Κιαμήλμπεης, ο Οθωμανός άρχοντας της Κορίνθου». 3) ο κ. Αλέξανδρος Κωστάρας με θέμα «Αθανάσιος Παπαπιτσούνης, ο Παπαφλέσσας της Κορινθίας».
4) Ο Γεώργιος Νικολάου με θέμα «Οι δύο φάσεις του Εμφυλίου πολέμου στην Κορινθία μέσα από τα Απομνημονεύματα των αγωνιστών του ‘21: Αφήγηση και ερμηνεία κρίσιμων γεγονότων από διαμεσολαβημένα κείμενα».
5) Ο Θανάσης Χρήστου με θέμα «Ο ρόλος της Κορίνθου και της ευρύτερης κορινθιακής ενδοχώρας στην Επανάσταση του 1821 μέσα από τη ματιά των απομνημονευματογράφων Παλαιών Πατρών Γερμανού και Στέφανου Ιω. Στεφανόπουλου».
Μετά από ένα μικρό Διάλειμμα ακολούθησε η 5η Συνεδρία. Συντονιστής αυτή τη φορά: ο Γιάννης Λώλος. Θέμα της: "Τόπος και κοινωνία στην Κορινθία της Επανάστασης".
Ομιλητές:
1) Ο Νικόλαος Αναστασόπουλος «Η δράση των Φιλελλήνων στην Κορινθία κατά τη διάρκεια της Επανάστασης: μία αποτίμηση της προσφοράς τους».
2)Ο Σεγιέντ Σχαριάτ-Παναχί «Νέες προσεγγίσεις στον ρόλο της Κορίνθου στην Ελληνική Επανάσταση σύμφωνα με τις Οθωμανικές πηγές».
3) Ο Νικόλαος Πουλόπουλος «Η προσφυγική κρίση στην Κορινθία κατά την Επανάσταση του 1821» και
4) Ο αρχιτέκτονας Δημήτριος Μπάρτζης του Ιωάννη με το θέμα «Η Επανάσταση του 1821 ως καταλύτης στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του δομημένου χώρου στην πόλη της Κορίνθου» κίνησε εξαιρετικά το ενδιαφέρον των συνέδρων αν κρίνουμε από την πληθώρα των ερωτήσεων που του απευθύνθηκαν, μεταξύ των οποίων και εκείνες της γνωστής και καταξιωμένης αρχιτεκτόνισσας-συγγραφέα Ξένιας Χρυσάφη-Ζωγράφου. Με τις απαντήσεις του ομιλητή ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εργασιών της 2ης ημέρας του Συνεδρίου.
Την τρίτη μέρα, Κυριακή 29.5.22 πραγματοποιήθηκε η 6η συνεδρία με θέμα: «το Δημοτικό τραγούδι στην Κορινθία της Επανάστασης» και συντονιστή στο προεδρείο τον καθηγητή Γεώργιο Νικολάου.
Η συνεδρία αυτή ξεκίνησε με μια έκτακτη ανακοίνωση. Θέμα της: «H Ευεργεσία στην Εθνεγερσία των Ελλήνων» και εισηγητής ο δικηγόρος και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων ευεργετών Ανάστος Δημητρόπουλος. Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν οι τέσσερεις προγραμματισμένες κι ενδιαφέρουσες μελέτες που αφορούσαν όλες στο Δημοτικό τραγούδι. Πρώτος εισηγητής ο Απόστολος Παπαφωτίου, πολ.μηχανικός, οικονομολόγος-θεολόγος, πρώην αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Πελοποννήσου –συγγραφέας. Το Θέμα του: «Στοιχεία διαχρονικότητας της Ελληνικότητας μέσα από τα Δημοτικά τραγούδια για τη μάχη στα Δερβενάκια Κορινθίας». Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο τ. αναπληρωτής Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου-συγγραφέας Αριστείδης Δουλαβέρας με θέμα: «Δημοτικά τραγούδια για την καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια: Συγκριτική εξέταση». Τη σκυτάλη μετά απ’ αυτόν πήρε ο Γιάννης Σιώκος Δημοσιογράφος-Επικοινωνιολόγος, πτυχ.Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου και της Σχολής Δημοσιογραφίας. Το θέμα ήταν: «Το δημοτικό τραγούδι στην περιοχή των Τρικάλων Κορινθίας. Η περίπτωση του Γιαννάκη Νοταρά». Τελευταίος ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Δημοσιογράφος-ερευνητής-συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας που με μια χειμαρρώδη ρητορική αναφέρθηκε στο θέμα του «Ο Κιαμήλ Μπέης και το μοιρολόγι της Τούρκισσας» μη διστάζοντας να προβάλλει και μελανά σημεία αυτής της ιστορίας, να εκφράσει μια ειλικρινή, δημόσια συγνώμη ως απόγονος των Μεσολογγιτών κλεφταρματωλών και να προτρέψει όλους τους υπόλοιπους συνέδρους να κάνουν το ίδιο.
Με αυτή την τελευταία ανακοίνωση έληξαν αίσια και εντός των προδιαγεγραμμένων ορίων οι εργασίες του Συνεδρίου, τη λήξη των οποίων κήρυξε ο πρωτεργάτης της όλης διοργάνωσης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Κορινθίων συγγραφέων Γιάννης Μπάρτζης. Πριν από το αποχαιρετιστήριο γεύμα στον Ακροκόρινθο έγινε μια σύντομη ξενάγηση πάλι από τον Γιάννη Μπάρτζη σχετικά με το ιστορικό των πολιορκιών και της οριστικής απελευθέρωσης του Κάστρου (1821-1823).
Θα ήταν παράλειψη κλείνοντας το παρόν ρεπορτάζ:
1) Να μην αναφερθούμε στην Εικαστική επιμέλεια του χώρου διεξαγωγής του συνεδρίου που είχε διακοσμηθεί με φωτογραφίες κορινθιακών τοπόσημων και μνημείων, που συνδέονται με ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821 και την οποία είχε η Εύη Κουβακλή-Νάνου, πολιτικός μηχανικός, εκπαιδευτικός Μ.Ε., μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου.
2) Να μην εκφράσουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας στην Οργανωτική Επιτροπή όπου συμμετείχαν οι:
1. Βασίλειος Νανόπουλος, Δήμαρχος Δήμου Κορινθίων
2. Γιάννης Δ. Μπάρτζης, δρ.φ., Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Σ.
3. Νεκτάριος Σπηλιόπουλος, MSc, MBA, Γεν. Γραμμ. Δήμου Κορινθίων
4. Σωτήρης Κοκκωνάκης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Σ.
5. Σπύρος Ζαχαριάς, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Δήμου Κορινθίων
6. Γιώργος Κωστούρος, Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. της Ε.Κ.Σ.
7. Γεώργιος Ν. Κασκαρέλης, Ταμίας του Δ.Σ. της Ε.Κ.Σ.
8. Παναγιώτης Μαυραγάνης, Οργαν. Γραμματέας του Δ.Σ της Ε.Κ.Σ.
9. Γιάννης Σώκος, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Σ.
10. Δήμητρα Τσεπεντζή, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Σ.
11. Εύη Κουβακλή-Νάνου, μέλος της Ε.Κ.Σ. και
3) Να μην ευχαριστήσουμε επίσης την Επιστημονική Επιτροπή αποτελούμενη από τους: 1. Κωνσταντίνα Μπότσιου, Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, 2. Αριστείδη Δουλαβέρα, τ. Αν. Καθηγητή Λαογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, 3. Γιάννη Λώλο, Αν. Καθηγητή Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 4. Γεώργιο Νικολάου, Αν. Καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 5. S. M. T. Shariat-Panahi (Σεγιέντ Μοχαμάντ Ταγκί Σχαριάτ Παναχί), Επίκουρο Καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
*Η Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση είναι αρχιτέκτονας-ποιήτρια
Η έναρξη όπως είχε προγραμματιστεί κηρύχτηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, από τον οικοδεσπότη του Συνεδρίου Δήμαρχο Κορινθίων κ.Βασίλη Νανόπουλο.
Μετά από έναν τηλεγραφικό χαιρετισμό του βουλευτή του ΣΥΡΡΙΖΑ κ. Γ.Ψυχογιού και τον ένθερμο χαιρετισμό της αντιπεριφερειάρχη Ν. Κορινθίας κ. Αθηνάς Κόρκα έλαβαν θέση στο πάνελ οι ομιλητές της πρώτης συνεδρίας.
1η Συνεδρία/Θέμα: «Η Επανάσταση του 1821 ως διεθνές και ως τοπικό γεγονός: Ιστορία, πολιτικοί θεσμοί, λογοτεχνία».
Toν συντονισμό είχε ο εγκληματολόγος καθηγητής-συγγραφέας-ποιητής Γιάννης Πανούσης . Ξεκίνησε ο Στέλιος Περράκης, ο Ναυπλιώτης διεθνολόγος-ομότιμος καθηγητής Διεθνών & ευρωπαϊκών θεσμών του Παντείου Πανεπιστημίου, με αναφορά στο «Διεθνές Δίκαιο και την Επανάσταση του 1821. Αρχές, Ζητήματα, Εφαρμογές, με έμφαση στην προώθηση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στα Επαναστατικά Συντάγματα». Ακολούθησε η Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου με την «Ελληνική Επανάσταση ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής: εξωτερικές στρατηγικές και εσωτερικές συγκρούσεις». Απουσία αισθητή σημείωσε ο ακαδημαϊκός Γιάννης Μεταξάς που έκτακτα και κατ' ανάγκη έπρεπε να παρευρεθεί σε τελετή βράβευσής του στο Παρίσι. 'Ετσι το θέμα του με τίτλο «Το τοπικό μυθιστόρημα ως παρακείμενη προσέγγιση στην ιστοριογραφία» θα το απολαύσουμε μάλλον μόνο στα πρακτικά του Συνεδρίου που θα εκδοθούν εν καιρώ από την Π.Ε.Κορινθίας με την επιπρόσθετη ευγενική χορηγία της Λένας Παμπούκη. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο διαδικτυακά ο Κωνσταντίνος Παΐδας, αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ που ανέπτυξε το θέμα: «Η πολιορκία του Ακροκορίνθου ως αφηγηματικό υπόβαθρο στο σύγχρονο ιστορικό μυθιστόρημα: Η περίπτωση των Αφανών του Γ. Καλού».
To Σάββατο 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η 2η Συνεδρία με Συντονιστή τον Αριστείδη Δουλαβέρα και θέμα: "Στρατός και μάχες" .
Πρώτη εισηγήτρια η καθηγήτρια και ιστορική ερευνήτρια Όλγα Καραγεώργου-Κουρτζή με εύστοχη και πλήρως κατατοπιστική αναφορά στα «μισθοφορικά σώματα των προεστών στην Πελοπόννησο: η περίπτωση της Κορινθίας». Δεύτερος Εισηγητής ο καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων Μιχαήλ Κορδώσης με θέμα «Από την εκστρατεία του Δράμαλη: Τοπογραφικά ζητήματα κατά τις συγκρούσεις στην ανατολικότερη δίοδο από Κόρινθο για Άργος», ένα πολύ ενδιαφέρον, ζωντανό οδοιπορικό στους πραγματικούς τόπους της θυσίας. Τρίτος εισηγητής ο πολ. μηχ/κός, μέλος της Διοίκησης της Ετ. Κορινθίων συγγραφέων Γεώργιος Κωστούρος με θέμα «Τοπικές πληροφορίες για τις ημέρες της εφόδου του Δράμαλη, με αφετηρία μια άγνωστη επιστολή του Ηγουμένου της Μονής Βράχου Νεμέας, Δανιήλ, προς τον Νικηφόρο Παμπούκη». Ένα ακόμα ενδιαφέρον θέμα που μας αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της συμβολής και της ηρωικής δράσης προσώπων και οικογενειών της περιοχής μας, που για κάποιο λόγο αγνοούσαμε έως τώρα. Αξιοσημείωτη η αναφορά στο Οικογενειακό Αρχείο της Λένας Παμπούκη που περιέχει «ιερά κειμήλια» της περιόδου της Επανάστασης του 1821. Τέταρτη εισηγήτρια η πρόεδρος των φιλολόγων Ν.Κορινθίας Αντιγόνη Γ. Βογιατζή. Θέμα της «Η μάχη στο Βασιλικό Κορινθίας (12 Αυγούστου 1822) και ο ηρωικός θάνατος του Αναγνώστη Πετμεζά».
Μετά από ένα μικρό διάλειμμα ακολούθησε η 3η Συνεδρία με Συντονίστρια την κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου. Θέμα αυτής της συνεδρίας : «Η Κόρινθος και η κορινθιακή ενδοχώρα στην Επανάσταση».
Πρώτος μίλησε ο Σωτήρης Κοκκωνάκης με θέμα «Η Κόρινθος πρώτη έδρα του συγκροτούμενου μέσα στην Επανάσταση ελληνικού κράτους». Στη συνέχεια ο Γιάννης Λώλος μίλησε για το «Βασιλικό Κορινθίας στην αυγή του 19ου αι.». Μετά από αυτόν ο καθηγητής-ερευνητής Κωνσταντίνος Κελλάρης μίλησε για το «Κλημέντι και τα γειτονικά χωριά στην Επανάσταση του 1821», όπου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα και γνωστά ονόματα οικογενειών που έλκουν τις ρίζες τους από τότε και που πήραν μέρος στις διάφορες μάχες εκείνης της εποχής. Εικαστική και άκρως ενδιαφέρουσα υπήρξε η ανάγνωση της αναφοράς του Γεωργίου Γιακουμή «Μια ζωγραφική στο καθολικό της Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Φενεού, που σιγώσα, διασαλπίζει νέες επαναστατικές ιδέες (1762-1768) και ένα μοναστήρι που ετοιμάζεται για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα (1820-1821)». Ήταν, όντως, μία ελκυστική εισήγηση με παράλληλη προβολή υλικού αγιογραφιών-τοιχογραφιών της Μονής με μηνύματα και προμηνύματα της Επανάστασης!
Το απόγευμα ακολούθησαν η 4η και η 5η Συνεδρία Συντονιστής της 4ης ο κ. Θανάσης Χρήστου. Θέμα: «Πρόσωπα, συγκρούσεις, μαρτυρίες».
Ομιλητές:
1) O Γεώργιος Κασκαρέλης με θέμα οι «Φιλικοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί της Κορινθίας στην Επανάσταση του 1821».
2) Ο Γιώργος Γεωργής με θέμα «Κιαμήλμπεης, ο Οθωμανός άρχοντας της Κορίνθου». 3) ο κ. Αλέξανδρος Κωστάρας με θέμα «Αθανάσιος Παπαπιτσούνης, ο Παπαφλέσσας της Κορινθίας».
4) Ο Γεώργιος Νικολάου με θέμα «Οι δύο φάσεις του Εμφυλίου πολέμου στην Κορινθία μέσα από τα Απομνημονεύματα των αγωνιστών του ‘21: Αφήγηση και ερμηνεία κρίσιμων γεγονότων από διαμεσολαβημένα κείμενα».
5) Ο Θανάσης Χρήστου με θέμα «Ο ρόλος της Κορίνθου και της ευρύτερης κορινθιακής ενδοχώρας στην Επανάσταση του 1821 μέσα από τη ματιά των απομνημονευματογράφων Παλαιών Πατρών Γερμανού και Στέφανου Ιω. Στεφανόπουλου».
Μετά από ένα μικρό Διάλειμμα ακολούθησε η 5η Συνεδρία. Συντονιστής αυτή τη φορά: ο Γιάννης Λώλος. Θέμα της: "Τόπος και κοινωνία στην Κορινθία της Επανάστασης".
Ομιλητές:
1) Ο Νικόλαος Αναστασόπουλος «Η δράση των Φιλελλήνων στην Κορινθία κατά τη διάρκεια της Επανάστασης: μία αποτίμηση της προσφοράς τους».
2)Ο Σεγιέντ Σχαριάτ-Παναχί «Νέες προσεγγίσεις στον ρόλο της Κορίνθου στην Ελληνική Επανάσταση σύμφωνα με τις Οθωμανικές πηγές».
3) Ο Νικόλαος Πουλόπουλος «Η προσφυγική κρίση στην Κορινθία κατά την Επανάσταση του 1821» και
4) Ο αρχιτέκτονας Δημήτριος Μπάρτζης του Ιωάννη με το θέμα «Η Επανάσταση του 1821 ως καταλύτης στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του δομημένου χώρου στην πόλη της Κορίνθου» κίνησε εξαιρετικά το ενδιαφέρον των συνέδρων αν κρίνουμε από την πληθώρα των ερωτήσεων που του απευθύνθηκαν, μεταξύ των οποίων και εκείνες της γνωστής και καταξιωμένης αρχιτεκτόνισσας-συγγραφέα Ξένιας Χρυσάφη-Ζωγράφου. Με τις απαντήσεις του ομιλητή ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εργασιών της 2ης ημέρας του Συνεδρίου.
Την τρίτη μέρα, Κυριακή 29.5.22 πραγματοποιήθηκε η 6η συνεδρία με θέμα: «το Δημοτικό τραγούδι στην Κορινθία της Επανάστασης» και συντονιστή στο προεδρείο τον καθηγητή Γεώργιο Νικολάου.
Η συνεδρία αυτή ξεκίνησε με μια έκτακτη ανακοίνωση. Θέμα της: «H Ευεργεσία στην Εθνεγερσία των Ελλήνων» και εισηγητής ο δικηγόρος και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων ευεργετών Ανάστος Δημητρόπουλος. Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν οι τέσσερεις προγραμματισμένες κι ενδιαφέρουσες μελέτες που αφορούσαν όλες στο Δημοτικό τραγούδι. Πρώτος εισηγητής ο Απόστολος Παπαφωτίου, πολ.μηχανικός, οικονομολόγος-θεολόγος, πρώην αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Πελοποννήσου –συγγραφέας. Το Θέμα του: «Στοιχεία διαχρονικότητας της Ελληνικότητας μέσα από τα Δημοτικά τραγούδια για τη μάχη στα Δερβενάκια Κορινθίας». Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο τ. αναπληρωτής Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου-συγγραφέας Αριστείδης Δουλαβέρας με θέμα: «Δημοτικά τραγούδια για την καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια: Συγκριτική εξέταση». Τη σκυτάλη μετά απ’ αυτόν πήρε ο Γιάννης Σιώκος Δημοσιογράφος-Επικοινωνιολόγος, πτυχ.Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου και της Σχολής Δημοσιογραφίας. Το θέμα ήταν: «Το δημοτικό τραγούδι στην περιοχή των Τρικάλων Κορινθίας. Η περίπτωση του Γιαννάκη Νοταρά». Τελευταίος ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Δημοσιογράφος-ερευνητής-συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας που με μια χειμαρρώδη ρητορική αναφέρθηκε στο θέμα του «Ο Κιαμήλ Μπέης και το μοιρολόγι της Τούρκισσας» μη διστάζοντας να προβάλλει και μελανά σημεία αυτής της ιστορίας, να εκφράσει μια ειλικρινή, δημόσια συγνώμη ως απόγονος των Μεσολογγιτών κλεφταρματωλών και να προτρέψει όλους τους υπόλοιπους συνέδρους να κάνουν το ίδιο.
Με αυτή την τελευταία ανακοίνωση έληξαν αίσια και εντός των προδιαγεγραμμένων ορίων οι εργασίες του Συνεδρίου, τη λήξη των οποίων κήρυξε ο πρωτεργάτης της όλης διοργάνωσης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Κορινθίων συγγραφέων Γιάννης Μπάρτζης. Πριν από το αποχαιρετιστήριο γεύμα στον Ακροκόρινθο έγινε μια σύντομη ξενάγηση πάλι από τον Γιάννη Μπάρτζη σχετικά με το ιστορικό των πολιορκιών και της οριστικής απελευθέρωσης του Κάστρου (1821-1823).
Θα ήταν παράλειψη κλείνοντας το παρόν ρεπορτάζ:
1) Να μην αναφερθούμε στην Εικαστική επιμέλεια του χώρου διεξαγωγής του συνεδρίου που είχε διακοσμηθεί με φωτογραφίες κορινθιακών τοπόσημων και μνημείων, που συνδέονται με ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821 και την οποία είχε η Εύη Κουβακλή-Νάνου, πολιτικός μηχανικός, εκπαιδευτικός Μ.Ε., μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου.
2) Να μην εκφράσουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας στην Οργανωτική Επιτροπή όπου συμμετείχαν οι:
1. Βασίλειος Νανόπουλος, Δήμαρχος Δήμου Κορινθίων
2. Γιάννης Δ. Μπάρτζης, δρ.φ., Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Σ.
3. Νεκτάριος Σπηλιόπουλος, MSc, MBA, Γεν. Γραμμ. Δήμου Κορινθίων
4. Σωτήρης Κοκκωνάκης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Σ.
5. Σπύρος Ζαχαριάς, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Δήμου Κορινθίων
6. Γιώργος Κωστούρος, Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. της Ε.Κ.Σ.
7. Γεώργιος Ν. Κασκαρέλης, Ταμίας του Δ.Σ. της Ε.Κ.Σ.
8. Παναγιώτης Μαυραγάνης, Οργαν. Γραμματέας του Δ.Σ της Ε.Κ.Σ.
9. Γιάννης Σώκος, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Σ.
10. Δήμητρα Τσεπεντζή, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Σ.
11. Εύη Κουβακλή-Νάνου, μέλος της Ε.Κ.Σ. και
3) Να μην ευχαριστήσουμε επίσης την Επιστημονική Επιτροπή αποτελούμενη από τους: 1. Κωνσταντίνα Μπότσιου, Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, 2. Αριστείδη Δουλαβέρα, τ. Αν. Καθηγητή Λαογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, 3. Γιάννη Λώλο, Αν. Καθηγητή Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 4. Γεώργιο Νικολάου, Αν. Καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 5. S. M. T. Shariat-Panahi (Σεγιέντ Μοχαμάντ Ταγκί Σχαριάτ Παναχί), Επίκουρο Καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
*Η Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση είναι αρχιτέκτονας-ποιήτρια
Αφήστε ένα σχόλιο