Header Ads

Νίκος Δένδιας για Κόσοβο: /Φ.1803

Η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί για την επίλυση των διαφορών 
Τι ανέφερε για την επίσκεψή του στο Βιετναμ
  


Newsroom 
«Η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει απολύτως την ελληνική διπλωματία» 

Στην ένταση στο Κόσοβο αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στο Βιετνάμ, τονίζοντας ότι απαιτείται σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου «Η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει απολύτως την ελληνική διπλωματία. Δε θυμάμαι πόσες φορές, τα τελευταία δύο χρόνια, έχω επισκεφθεί την Πρίστινα και το Βελιγράδι. Και επίσης, η Ελλάδα ως γνωστόν συμμετέχει στην KFOR, στην ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο. Αυτό λοιπόν το οποίο απαιτείται είναι περίσκεψη, είναι τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Είναι, επίσης, το περιβάλλον εκείνο το οποίο θα επιτρέψει στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να συζητήσουν και να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Η χώρα μας, ως έντιμος συνομιλητής στα Βαλκάνια, θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του στο Βιετνάμ, ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Βιενταμέζο ομόλογο του, Μπουί Θαν Σον, συζήτησαν για τις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ σε πολλούς τομείς, όπως η οικονομία, η ναυτιλία και ο τουρισμός. «Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Βιετνάμ, μετά από την επίσκεψη εδώ της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, να συναντηθώ καταρχάς με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, κ. Bui Thanh Son, και αργότερα θα γίνω δεκτός από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας. Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις, τις οικονομικές μας σχέσεις, αλλά επίσης και μια μεγάλη γκάμα άλλων θεμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) συνδέει την Ελλάδα και το Βιετνάμ.

«Το Βιετνάμ είναι χώρα που, όχι μόνο έχει συνυπογράψει την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά είναι και ενεργό μέλος στον Σύνδεσμο των Φίλων της UNCLOS», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήσαμε, εμείς και το Βιετνάμ, να έχουμε στενές διαβουλεύσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, να κατανοήσουμε τις θέσεις η μία χώρα της άλλης, και να εργαστούμε μαζί για την εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και την εφαρμογή του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι», πρόσθεσε.

Όπως είπε, συζήτησαν και για μια άλλη σειρά συνεργασιών στο μορφωτικό επίπεδο και στο επίπεδο του αθλητισμού.

«Και κάτι το οποίο συνδέει τις δύο χώρες και δεν είναι ευρύτερα γνωστό:

ο Πρόεδρος Ho Chi Minh, ο ιδρυτής του Βιετνάμ, πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο την περίοδο ‘16-’17 στις τάξεις του γαλλικού στρατού. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να υπάρξει προτομή του στην Έδεσσα, η οποία να αναδεικνύει αυτό το γεγονός. Και, επίσης, συζητήσαμε για τη μεταφορά της τέφρας του Έλληνα μαχητή Σαραντίδη, ο οποίος πολέμησε με τον Βιετναμικό στρατό κατά τον πόλεμο της Βιετναμικής Ανεξαρτησίας, και τον οποίο οι Βιετναμέζοι θυμούνται με αγάπη. Θεωρώ ότι το Βιετνάμ, μια χώρα 100 εκ. κατοίκων, με ανερχόμενη οικονομία σχεδόν 400 δις, είναι ένας ενδιαφέρων συνομιλητής της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Και ότι οι σχέσεις μας μαζί του θα είναι απολύτως χρήσιμο να διευρυνθούν και να εμβαθυνθούν», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.




Δεν υπάρχουν σχόλια