Header Ads

Πρωτοσέλιδο άρθρο του «Κορίνθιου» /Φ.1810

ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Ο «Κορίνθιος»


Η διαφαινόμενη κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά…


Στα άκρα βαδίζουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία 24ωρα, μετά τη νέα συμφωνία που έκανε η Άγκυρα με την Τρίπολη της Λιβύης, η οποία θέτει – επί της ουσίας – σε εφαρμογή το τουρκολυβικό μνημόνιο. Η Ελλάδα έχει αντιδράσει με μπαράζ δηλώσεων και διπλωματικών επαφών, την ώρα που η Τουρκία επιμένει ότι δεν θα… ζητήσει την άδεια από κανέναν και «επιτίθεται» σε Αθήνα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Newsbomb.gr πάντα στην επικαιρότητα της ενημέρωσης, φιλοξένησε ανθρώπους με γνώσεις επί του αντικειμένου, για να σχολιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Η Αμαλία Κάτζου υποδέχθηκε στο στούντιο τους Σάββα Καλεντερίδη, στρατηγικό αναλυτή, Λάμπρο Τζούμη, αντιστράτηγο ε.α. και Στέλιο Φενέκο, υποναύαρχο ε.α., για να εξηγήσουν τις προβλέψεις στις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν, αλλά και το πώς πρέπει να αντιδράσει η Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Καλεντερίδη, το τουρκολυβικό μνημόνιο αποτελεί ένα «εξάμβλωμα», το οποίο παραβιάζει κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου. Όπως είπε, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να το ακυρώσει, καθώς θα το βρίσκει διαρκώς μπροστά της. Μάλιστα, τόνισε πως δεν απαιτείται μόνο η επίκληση στο Διεθνές Δίκαιο. Aναφέρθηκε σε μια πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα λέγοντας πως «η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει τους δικούς της όρους. Να μην δεχτεί καμία από τις αιτιάσεις της Τουρκίας και να καθίσει στο τραπέζι μόνο για τη συζήτηση των θαλάσσιων ζωνών της υφαλοκρηπίδας».

Ο κ. Τζούμης από την πλευρά του ανέφερε πως προφανώς είναι θετική η διεθνοποίηση του προβλήματος, πλην όμως δεν αποτελεί τη λύση. «Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νομιμοποιητικό αφήγημα, για να μπορέσει κάποια στιγμή να κλιμακώσει και να πάει σε ένα νησί».

Σύμφωνα με τον κ. Φενέκο, πρέπει να διευκρινιστεί ο τύπος της συμφωνίας που θα υπογράψουν Τουρκία και Λιβύη. Επίσης εξήγησε πως σε πρώτη φάση δεν θα θιγούν τα ελληνικά συμφέροντα, όμως, θα γίνουν διερευνητικές κρούσεις, για να δει η Άγκυρα το κατά πόσο μπορεί να επεκταθεί και να προκαλέσει ζητήματα στην Αθήνα.

«Για το πώς θα δράσουμε υπάρχουν δύο επίπεδα. Έχει να κάνει με το αν είναι απλές διελεύσεις σκάφους, που δεν δικαιολογεί πολεμική ενέργεια, δηλαδή χρήση όπλων, αν όμως είναι θέμα ανηκέστου βλάβης, δηλαδή να κάνει γεώτρηση και να εγκαταστήσει μηχανήματα, είναι καραμπινάτη παραβίαση και δικαιολογούνται περαιτέρω ενέργειες που θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία».

Η πολιτική και διπλωματική μάχη, αν δεν πετύχει τώρα, υπάρχει πιθανότητα να χρειασθεί τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων σύντομα στο επίπεδο όπλων. Ας το έχουμε υπόψη… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»


Δεν υπάρχουν σχόλια