Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα (Φ.1828)

Ο ισχυρότερος σεισμικός «Αρμαγεδδών» από το 1939!
  


Πρόβλεψη-σοκ από Τσελέντη ότι οι νεκροί στην Τουρκία θα ξεπεράσουν τους 10.000


5Apostagma.gr Newsroom 6.2.2023 
Ο κ.Τσελέντης δεν ήταν αισιόδοξος σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένουΜετατοπίστηκε κατά τρία μέτρα η αραβική τεκτονική πλάκα και η Τουρκία μετακινήθηκε... νοτιοδυτικά-Συγκλονιστικές εικόνες από την Τουρκία-ΝΑΤΟ, ΕΕ και 45 χώρες στέλνουν βοήθεια-Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ότι σχεδόν 3.000 κτίρια καταστράφηκαν Με την Τουρκία και τη Συρία να μετρούν τις πληγές τους μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου και τους νεκρούς να προσεγγίζουν συνολικά τους 2.000, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητή σεισμολογίας, Άκη Τσελέντη. Μιλώντας στο MEGA για τα 7,8 Ρίχτερ, ο καθηγητής δήλωσε: «κατά τη διάρκεια του σεισμού στην Τουρκία είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που ονομάζουμε Αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων». Ο κ.Τσελέντης δεν ήταν αισιόδοξος σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου «Ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Η Τουρκία κινείται σαν σφήνα κατά μήκος μεταξύ δύο μεγάλων ρηγμάτων, της ανατολικής Ανατολίας και της βόρειας», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική ακολουθία στην περιοχή θα διαρκέσει μήνες, ενώ μπορεί να ακολουθήσει μετασεισμός της τάξης των 7 Ρίχτερ και εκτίμησε ότι οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τις 10 χιλιάδες στην Τουρκία. Ο κ.Τσελέντης τόνισε, δε, ότι οι κατασκευές στην Τουρκία είναι ψεύτικες, ακόμη κι αυτές με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό. Οι απολογισμοί αυτοί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος πως έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ. Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν, υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία.

Ο σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία έπιασε στον «ύπνο» τους πολίτες με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι έγινε αισθητός στην Κύπρο, την Αίγυπτο το Λίβανο, ακόμη και στο Ισραήλ.. Ο ισχυρός σεισμός ταρακούνησε με επίκεντρο τη νότια Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τους νεκρούς στη χώρα και στη γειτονική Συρία να προσεγγίζοντας τους 2000 έως τώρα. Υπάρχουν αναφορές για άλλο σεισμό, μεγέθους 7,5 βαθμών στα νοτιοανατολικά της χώρας, λιγότερο από 12 ώρες από τον πρώτο.

Τι λέει Ιταλός γεωφυσικός - Τούρκος συνάδελφός του υποστηρίζει ότι ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ «είχε την ισχύ 130 πυρηνικών βομβών». Ο πρώτος σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τον Λίβανο, σημειώθηκε στην επαρχία Καχραμανμάρας, βόρεια της Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Οι περισσότερες ζημιές είναι στη νότια Τουρκία και στη βόρεια Συρία.

Ο πρώτος σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που κτίρια εκατοντάδες μίλια μακριά ταλαντεύτηκαν στο Ισραήλ. Ο δεύτερος σεισμός, μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την επαρχία Καχραμανμάρας νωρίτερα το μεσημέρι. Καθώς η σκόνη κατακάθεται και το φως της ημέρας αναδύεται, τα πλάνα από τα επακόλουθα του σεισμού είναι συγκλονιστικά.

Εξακολουθεί να μονοπωλεί τα μέσα ενημέρωσης ολόκληρου του κόσμου η είδηση για το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους, σκορπίζοντας παράλληλα και εκατοντάδες θανάτους στη Συρία. Συνολικά, εκτιμάται ότι τα θύματα είναι τουλάχιστον 1.700.

Με τον τραγικό απολογισμό να αυξάνεται ώρα με την ώρα, οι ειδικοί προσπαθούν να εξηγήσουν πώς προκλήθηκε το φαινόμενο και πόσο θα επηρεάσει τις γύρω περιοχές.

Αφιερώνοντας το πρωτοσέλιδό της στον σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα την Τουρκία και τη Συρία, η εφημερίδα Corriere della Sera συνομίλησε με τον πρόεδρο του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας), Κάρλο Ντολιόνι, ο οποίος υπογράμμισε ότι η τεκτονική πλάκα της Ανατολίας μετακινήθηκε κατά τρία ολόκληρα μέτρα.

«Αυτό που συνέβη, είναι πως αυτό που ονομάζουμε αραβική πλάκα, μετακινήθηκε κατά περίπου τρία μέτρα σε βορειοανατολική-νοτιοδυτική κατεύθυνση σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας» είπε ο Κάρλο Ντολιόνι, προσθέτοντας ότι «το ρήγμα ενεργοποιήθηκε για τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα, με μετατόπιση ακόμη και μεγαλύτερη από τρία μέτρα».

Όπως ανέφερε, «όλα συνέβησαν μέσα σε λίγες δεκάδες δευτερόλεπτα, εκπέμποντας αυτό τον σεισμό μεγέθους 7,8-7,9 βαθμών Ρίχτερ». Αναφερόμενος στον κίνδυνο για τσουνάμι στις ιταλικές ακτές που τελικά ήρθη πριν από λίγες ώρες, ο Ντολιόνι τόνισε ότι «δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να επαναληφθεί από κατολισθητικά φαινόμενα στην Ανατολική Θάλασσα». Σύμφωνα με τον γεωφυσικό, αυτά τα συμβάντα «μπορούν να ακολουθηθούν από εξίσου σημαντικά, αν όχι πιο σημαντικά γεγονότα» όπως και «συνέβη στην ίδια την Τουρκία κατά τον σεισμό που μαστίγωσε τη χώρα το 1999» Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη τις δηλώσεις Τούρκου γεωφυσικού, η σεισμική δόνηση που είχε επίκεντρο το Καχραμανμαράς, είχε ισχύ περίπου όσο 130 πυρηνικές βόμβες. «Ο αριθμός των κτιρίων που έχουν καταστραφεί στη χώρα» προσθέτει, «δείχνει ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φθάσει τις έξι χιλιάδες». Υπογράμμισε επίσης ότι, οι αντίξοες συνθήκες, κάτω από τις οποίες γίνεται η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων, αυξάνει σημαντικό τον κίνδυνο να χαθούν χιλιάδες άνθρωποι. «Οι άνθρωποι πιάστηκαν στον ύπνο όταν έγινε ο σεισμός.

Αλλά και το κρύο θα αυξήσει τις ανθρώπινες απώλειες. Μπορεί να υπάρξουν άνθρωποι που θα πεθάνουν από το κρύο» υπογράμμισε ο Τούρκος γεωφυσικός.

Ο Οκάν Τουισούζ (Okan Tuysuz), καθηγητής γεωλογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στο Bloomberg ότι ο σεισμός ήταν ο «ισχυρότερος σεισμός στην Τουρκία από το 1939». Είπε ότι μια από τις πιο ενεργές σεισμικές ζώνες στον κόσμο διασχίζει τη χώρα.




Επιτέλους.Καλά νέα από τη Σαλαμίνα!
Προχωρά η κατασκευή των φρεγατών FDI

  


5 A p o s t a g m a . g r Newsroom 7.2.2023 38 Αναβαθμίστηκαν οι ναυπηγικές υποδομές στη Σαλαμίνα για την κατασκευή των φρεγατών- Σημαντική πρόοδος για το πρόγραμμα φρεγατών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Με μια ανάρτηση στο Twitter η Naval Group έδειξε την πρόοδο της κατασκευής των πολυαναμενόμενων φρεγατών FDI για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, και συγκεκριμένα του μέρους των φρεγατών που κατασκευάζονται στα αναβαθμισμένα πλέον ναυπηγεία της Σαλαμίνας.

«Μια μικρή ματιά από το νησί της Σαλαμίνας όπου ξεκίνησαν οι εργασίες για το μέρος των FDI που κατασκευάζουν τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, με την κοπή των πρώτων πινακίδων! Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από μια φάση αναβάθμισης ναυπηγικής υποδομής και μηχανικής παραγωγής», σύμφωνα με την ανάρτηση της Naval Group.

«Από την ανάθεση της σύμβασης από την Naval Group τον Οκτώβριο του 2022, έχουμε ορίσει και πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αναβαθμίσεις του ναυπηγείου, όπως εγκατάσταση νέου εναέριου γερανού ή αναβάθμιση της μηχανής κοπής πλάσματος μας. Πραγματοποιούμε επίσης την πιστοποίηση των συγκολλητών μας», είπε σύμφωνα με τη Naval Group, ο Γιώργος Κόρος, Διευθύνων Σύμβουλος των Ναυπηγείων Σαλαμίνας.

«Την περασμένη εβδομάδα περάσαμε με επιτυχία την πρώτη ανασκόπηση μηχανικής παραγωγής μπλοκ με την ομάδα της Naval Group και ξεκινήσαμε αμέσως την κοπή των πρώτων πλακών που παραλήφθηκαν από το Λοριάν», πρόσθεσε. «Η ομάδα μας συνεργάζεται στενά με έναν μηχανικό του Naval Group που εδρεύει μόνιμα στις εγκαταστάσεις μας, ο οποίος μας παρέχει τεχνική βοήθεια για την παραγωγή μπλοκ των FDI. Είμαστε εντός προγράμματος και η συνεργασία μας με το Naval Group είναι πολύ θετική», κατέληξε ο κ. Κόρος.




Δένδιας προς Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει την Τουρκία
  


Επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του για τον φονικό σεισμό στη γειτονική χώρα είχε ο υπουργός Εξωτερικών Επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να του μεταφέρει τα συλλυπητήριά του και την ετοιμότητα της χώρας να στηρίξει την Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που την έπληξε.

«Σε συνέχεια του καταστροφικού σεισμού στη νότια Τουρκία, επικοινώνησα με τον Τούρκο ομόλογό μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και μετέφερα τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter. «Εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει άμεσα συνδρομή στις έρευνες διάσωσης και στην αντιμετώπιση των ζημιών», προσθέτει ο κ. Δένδιας και καλά έπραξε δίνοντας μαθήματα ανθρωπιάς… 
5 A p o s t a g m a . g r Newsroom 6.2.20230


Δεν υπάρχουν σχόλια