ΑΝΕΜΟΙ ΚΑΙ ΒΡΟΧΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ (Φ. 1836)
Του Δασκάλου Κώστα Τσάτσαρη
Μερικοί επιστήμονες από το Όσλο, ασχολήθηκαν με το φαινόμενο των ισχυρών ανέμων και βροχών, πως επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό και κατέληξαν σε διάφορα συμπεράσματα.
Το Ινστιτούτο Καρκινικής Έρευνας του Όσλο, διεξήγαγε σε Νορβηγούς καρκινοπαθείς κατοίκους, μεταξύ 1964-2000 εμπεριστατωμένη έρευνα, η οποία έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ήταν 50% χαμηλότερος, όταν η διάγνωση γινόταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε σύγκριση με τους χειμερινούς μήνες.
Πριν πούμε τις αρνητικές επιδράσεις του καιρού στην Υγεία μας, σας λέμε τα καλά νέα, ότι η ηλιοφάνεια προστατεύει από τον καρκίνο.
Η βιταμίνη D την οποία παράγει ο οργανισμός όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Η βροχή τώρα, μας προκαλεί αύξηση σωματικού βάρους, γι’ αυτό όσοι θέλουν να κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος να προτιμούν καλοκαιρινούς μήνες.
Όπως έδειξε Έρευνα του Πανεπιστημίου Αμπερτίν, η κακοκαιρία κάνει πιο δύσκολη την απώλεια κιλών, διότι με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία το σώμα παράγει περισσότερη βιταμίνη D. Η βιταμίνη αυτή επιδρά με τη σειρά της στη λειτουργία της ορμόνης λεπτίνης, η οποία ειδοποιεί τον εγκέφαλο όταν γεμίζει το στομάχι.
ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ, όταν πνέουν ισχυροί, επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ο οποίος εμφανίζει συμπτώματα στρες. Το σώμα αντιδρά στους ανέμους, σαν να δέχεται επίθεση και παράγει τα λεγόμενα αντανακλαστικά «μάχης ή φυγής» , όπως ταχυκαρδία και συναισθηματική φόρτιση.
Όπως δε εξήγησε ο Δρ. Ντόσον «για την εμφάνιση ημικρανιών εξ αιτίας των ανέμων, οι ισχυροί άνεμοι επιδρούν στον υποθάλαμο, τμήμα του εγκεφάλου, το οποίο ελέγχει τις λειτουργίες του οργανισμού και μπορεί να οδηγήσουν σε συστολή ή πρήξιμο των αγγείων του εγκεφάλου, που προκαλούν τον πόνο, που σχετίζεται με τις ημικρανίες».
Βλέποντας λοιπόν τις καιρικές μεταβολές παρατηρούμε ότι επηρεάζουν σοβαρά τον ανθρώπινο οργανισμό με τα ανάλογα αποτελέσματα. Επομένως είτε ΑΝΕΜΟΙ, ιδίως ισχυροί, είτε βροχές με δυνατό κρύο, έχουν δυσμενή αποτελέσματα με τις επιδράσεις που ασκούν στο ανθρώπινο σώμα.
Άρα, ας προσέχουμε τις καιρικές μεταβολές και να προσέχουμε να αξιοποιούμε ό,τι μας ευνοεί και μας συμφέρει.
Τις ευνοϊκές συνθήκες για αδυνάτισμα, όταν αυτό επιθυμούμε ή να προφυλαχτούμε από το πάχος και την ενόχλησή του. Μπορούμε; Βεβαίως και μπορούμε, αρκεί να το θέλουμε πολύ.
Κώστας Τσάτσαρης
Δάσκαλος από την Κόρινθο
Αφήστε ένα σχόλιο