Πολιτική δραστηριότητα Κων/νου Κόλλια (Φ.1838)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: «ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ»
Μέτρα για την ανακούφιση των δανειοληπτών από την αύξηση των επιτοκίων και προκειμένου να ανακοπεί ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων, ανακοίνωσαν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες με την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος ενίσχυσης φυσικών προσώπων, με ενήμερα στεγαστικά δάνεια, που θα ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων (funds), με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ομπρέλα προστασίας σε τουλάχιστον 400.000 δανειολήπτες.
Σε σχετική δήλωση για το θέμα προχώρησε ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του νομού Κορινθίας, αναφέροντας τα εξής:
«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνοντας, για ακόμα μια φορά, τοκοινωνικό της πρόσωπο, υιοθέτησε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στη δραστική προστασία των δανειοληπτών ενήμερων στεγαστικών δανείων από ενδεχόμενες μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.
Το πρόγραμμα αυτό τίθεται σε ισχύ από τις αρχές Μαΐου και, μέσω αυτού, επιδιώκεται η ενίσχυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού συνεπών νοικοκυριών που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια.
Ειδικότερα, θέτει το επιτόκιο βάσης σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαρτίου, περιλαμβάνει και τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια άλλων νομισμάτων, έχει δωδεκάμηνη διάρκεια και λειτουργεί επ’ ωφελεία των δανειοληπτών σε περίπτωση μείωσης των επιτοκίων.
Σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες προχώρησαν, επίσης, και οι μη συστημικές τράπεζες, καθώς και οι εταιρείες διαχείρησης δανείων και απαιτήσεων.
Εκτιμώ ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σπουδαία κίνηση και ένα βαθιά ωφέλιμο κοινωνικό πρόγραμμα, το οποίο, αποτελεί ασπίδα προστασίας για τουλάχιστον 400.000 δανειολήπτες, ενώ, σημειωτέον, επιβαρύνει αποκλειστικά το τραπεζικό σύστημα, και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι αφουγκράζεται τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και παρεμβαίνει συντονισμένα και αποφασιστικά, σε συνεργασία και με το τραπεζικό σύστημα και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, εντός και εκτός Ελλάδας, προκειμένου να στηριχθούν ουσιαστικά τα νοικοκυριάκαι οι επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των έκτακτων δυσκολιών της τρέχουσας περιόδου, εξαιτίας της άσκησης πιο συσταλτικής νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ομοίως, και το χρηματοπιστωτικό σύστημα οφείλει, χωρίς να δημιουργούνται τυχόν προβλήματα στην ευστάθειά του, να εξαντλεί τις δυνατότητες στήριξης, ενίσχυσης και επιβράβευσης των δανειοληπτών, συνεκτιμώντας τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην καθημερινότητά τους, τα περιθώρια που έχουν καθώς και τους εποπτικούς κανόνες.».
Αφήστε ένα σχόλιο