Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ (Φ. 1839)

Υπογραφές σημαντικών έργων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρουσία του πρωθυπουργού

 

 

 

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας υπέγραψε το πρωί σήμερα, Παρασκευή 21 Απριλίου, στον κόμβο Αρχαίας Νεμέας στα Δερβενάκια, την εργολαβική σύμβαση με τον ανάδοχο του σημαντικού οδικού έργο της σύνδεσης της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Α7.

“Ως Περιφέρεια το μελετήσαμε και το δημοπρατήσαμε και αποτελεί τιμή ότι προσέρχεται ο πρωθυπουργός να παρευρεθεί στην υπογραφή της σύμβασης γι’ αυτό το έργο” σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, εκφράζοντας ταυτόχρονα ευχαριστίες στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό για τις ταχείες διαδικασίες -“ο δρόμος αυτός αποτελούσε αναγκαιότητα και πλέον γίνεται πράξη” τόνισε ο περιφερειάρχης, αναφερόμενος και στην στενή συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών αφ’ ενός και Ανάπτυξης και Επενδύσεων αφ’ ετέρου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το συγκεκριμένο έργο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα δύο χρόνια, εγγυάται την ασφαλή πρόσβαση προς την Αργολίδα, “κάτι εξαιρετικά σημαντικό για το Αργος, για το Ναύπλιο, για τις Μυκήνες, για όλη την ανάπτυξη της περιοχής. Μια τελευταία εκκρεμότητα εδώ όσον αφορά τα βασικά οδικά δίκτυα της περιοχής, η οποία και αυτή επιλύεται. Oπότε να επαναλάβω για μία ακόμη μία φορά την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε συνολικά με την Περιφέρεια”, επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης.

Η χρηματοδότηση του εν λόγω έργου -η εργολαβική σύμβαση του οποίου ανέρχεται σε 37.258.916,01 ευρώ- θα γίνει από το Τοµεακό Πρόγραµµα “Μεταφορές” του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο οδικό έργο, στο σύνολό του, προβλέπεται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών.

To εν λόγω έργο αφορά στην κατασκευή του τελευταίου συνδετήριου τμήματος, μήκους 7 χιλιομέτρων, της νέας επαρχιακής οδού ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, η οποία θα συνδέσει το οδικό δίκτυο της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κορίνθου – Τριπόλεως).

Ο πιο πάνω δρόμος, συνολικού μήκους 25 χιλιομέτρων -που συνδέεται με την υπό κατασκευή εθνική οδό Ναυπλίου – Λυγουριού μήκους 15 χιλιομέτρων-, αναμένει την υλοποίηση του μοναδικού και τελευταίου τμήματος, αυτού των Δερβενακίων, προκειμένου να ολοκληρωθεί και παράλληλα να αξιοποιηθεί η ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων, όχι μόνο της Αργολίδας, αλλά και όλου του ανατολικού άξονα της Πελοποννήσου.

Με την παράδοση σε χρήση τoυ πιο πάνω οδικού άξονα βελτιώνεται η ασφάλεια και η κυκλοφοριακή ικανότητα των οδικών δικτύων των Π.Ε. Αργολίδας και Κορινθίας.

Στην υπογραφή παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννης Μαλτέζος, οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Γιάννης Μαντζούνης, Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Τάσος Γκιολής, Αθλητισμού και Ενέργειας Γιώργος Οικονόμου, Περιβάλλοντος Τάσος Γανώσης, οι εντεταλμένοι σε θέματα εθελοντισμού – αλληλεγγύης και πολιτισμού περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Σχοινοχωρίτης και Αθηνά Κόρκα αντίστοιχα, ο περιφερειακός σύμβουλος Αργολίδας Βασίλης Σιδέρης, οι δήμαρχοι Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Αργους – Μυκηνών Δημήτρης Κρίγγος και Χρήστος Πετσέλης, Νεμέας Θανάσης Καρκώνης, ο πρόεδρος του ΑΟΤΑ “Πελοπόννησος Α.Ε.” Σωτήρης Μουρίκης κ.α.

 ΜΥΚΗΝΕΣ, ΝΑΥΠΛΙΟ, ΑΣΤΡΟΣ

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, μετέβη στις Μυκήνες και στη συνέχεια στο Ναύπλιο, όπου στο λιμάνι της αργολικής πρωτεύουσας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πρόσφατα υπογραφείσα ΣΔΙΤ της μαρίνας -“την πρώτη ΣΔΙΤ στην Ελλάδα για μαρίνα, η οποία θα αποτελέσει τον πιλότο για όσες ακολουθήσουν” σημείωσε ειδικότερα ο περιφερειάρχης, ευχαριστώντας εκ νέου τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και επισημαίνοντας το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των συναρμόδιων υπουργείων και του Δήμου Ναυπλιέων, ενώ τόνισε ότι προκειμένου να “ξεκολλήσει” η συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξε αποκλειστική ενασχόληση συνεργάτη της Περιφέρειας για τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, μετά την ενημέρωσή του και από τον δήμαρχο Ναυπλιέων Δ. Κωστούρο, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “η μαρίνα αυτή -μια επένδυση σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον- θα προσθέσει πολύ σημαντική αναπτυξιακή δυναμική στο Ναύπλιο, μια πόλη με τόσο μεγάλη ιστορική σημασία για την πατρίδα μας, για έναν φυσικό

τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο. Και ουσιαστικά δεν θα εξυπηρετήσει μόνο το Ναύπλιο αλλά όλη την ευρύτερη περιοχή”.

Ακολούθως, ο Π. Νίκας συνόδευσε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο Αστρος, όπου παρέστησαν στην εκδήλωση για την 200ή επέτειο από την Β΄ εν Αστρει εθνοσυνέλευση των επαναστατημένων Ελλήνων, τον Απρίλιο του 1823.

Παρόντες επίσης στην εν λόγω εκδήλωση στο Αστρος ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Κώστας Βλάσσης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός, οι δήμαρχοι Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης, Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπος Λυσίκατος, Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κ.α.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΔΙΤ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΝΔ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 Αργά το απόγευμα σήμερα, τέλος, ο περιφερειάρχης παρέστη στην εκδήλωση η οποία -παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά- έλαβε χώρα στον διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” για την υπογραφή της ΣΔΙΤ για τον οδικό άξονα νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, ο οποίος θα συνδέει την μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τον Ριζόμυλο, την Πύλο και τη Μεθώνη.

Στην σημασία του έργου αναφέρθηκαν, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός, καθώς και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης.

Ο οδικός άξονας νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, ο οποίος θα συνδέει την Καλαμάτα με τον Ριζόμυλο, την Πύλο και τη Μεθώνη, είναι συνολικού μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων και εκτιμώμενου κόστους περί τα 312 εκατ. ευρώ, με την διάρκεια της ΣΔΙΤ να είναι 30 χρόνια.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο οδικό έργο στην νότια Πελοπόννησο και το δεύτερο μεγαλύτερο για την ευρύτερη περιοχή (με πρώτο το Πάτρα – Πύργος) το οποίο περιλαμβάνει, βελτίωση και αναβάθμιση περίπου 20 χιλιομέτρων υφιστάμενων οδών, κατασκευή νέας αρτηρίας σε ένα μήκος περίπου 30 χιλιομέτρων, προσαρμογή και βελτίωση 7 χιλιομέτρων κάθετου οδικού δικτύου, κατασκευή νέου παράπλευρου οδικού δικτύου 40 χιλιομέτρων, κατασκευή 12 γεφυρών, κατασκευή 15 χιλιομέτρων τοπικών οδών πρόσβασης, καθώς επίσης και πολλά συνοδευτικά τεχνικά έργα όπως ισόπεδους κόμβους, υδραυλικά έργα, τοίχους αντιστήριξης κ.α.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές

Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθης Αναστασόπουλος, Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου και Υγείας και Πρόνοιας Αγγελος Χρονάς και ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Τάσος Γκιολής, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα ΕΠΑ (πρώην ΠΔΕ) και συντονισμού των αναπτυξιακών εταιρειών Τάσος Σαρδέλης, ο επικεφαλής του ομίλου ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

 

Έργα στον Ισθμό της Κορίνθου και στη Μεγαλόπολη συζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στο Πράσινο Ταμείο

 


 Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην περιοχή της διώρυγας του Ισθμού της Κορίνθου, καθώς και δράσεις στην περιοχή της Μεγαλόπολης -στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου για τις λιγνιτικές περιοχές- αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε στην Αθήνα, σήμερα Πέμπτη 20 Απριλίου, με την διοίκηση του Πράσινου Ταμείου.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου Στάθη Σταθόπουλο, συζήτησε σχετικά με την προοπτική της δημιουργίας πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου, παράλληλου με την διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου, από την πλευρά της Πελοποννήσου.

Ο εν λόγω πεζόδρομος θα ξεκινά από την γέφυρα του Ισθμού και θα φθάνει μέχρι τον Δίολκο, καλύπτοντας μια διαδρομή περί τα 4 χιλιόμετρα, περνώντας μεταξύ άλλων από τις διάφορες οχυρώσεις που είχαν κατασκευάσει τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής την περίοδο 1941 – 1944.

Οπως ανέφερε ο Π. Νίκας, ο Στ. Σταθόπουλος δήλωσε κατ’ αρχήν θετικός στην προοπτική αυτή προσθέτοντας ότι θα περιληφθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Μάιο.

“Η παρέμβαση αυτή, αποτελεί σημαντική συμβολή στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Ισθμού” τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο οποίος συζήτησε επίσης με τον πρόεδρο του εν λόγω φορέα σχετικά με τις μελέτες για την απομάκρυνση των αμιαντοσκεπών από τη Μεγαλόπολη, δράση που προβλέπεται στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου για τις λιγνιτικές περιοχές.

Οπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση μελετών ωρίμανσης, όσον αφορά το έργο της απομάκρυνσης αμιαντοσκεπών, σε οικισμούς του δήμου Μεγαλόπολης -οι οποίοι κατασκευάστηκαν από τη ΜΟΜΑ για τους σεισμόπληκτους του 1965.

 

Διαμαρτυρία εργαζομένων σε επιχείρηση της Κορινθίας


Ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσε το σωματείο εργαζομένων σε επιχείρηση της Κορινθίας, με αφορμή -όπως αναφέρεται- “την γνωστοποίηση του αποκλεισμού της εταιρείας από το μεγάλο έργο της αντικατάστασης των ηλεκτρομηχανικών από τους ‘έξυπνους’ μετρητές”.

Σημειώνεται ειδικότερα, στην εν λόγω ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, ότι “ο ΔΕΔΔΗΕ μας απέκλεισε από αυτό το έργο και η προσφυγή μας απορρίφθηκε από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, αφήνοντας εντός του διαγωνισμού 4 εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν καμμιά σχέση με την Ελλάδα”.

 

 Επισημάνσεις και προτάσεις για θεσμικά ζητήματα των Περιφερειών κατέθεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας σε εκδήλωση του υπουργείου Εσωτερικών

 

 

Ζητήματα σχετικά με το θεσμικό καθεστώς της περιφερειακής αυτοδιοίκησης έθεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος παρέστη το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη 20 Απριλίου, σε εκδήλωση σχετικά με την δημόσια διοίκηση που διοργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο αμφιθέατρο Μιλτιάδης Εβερτ.

Ο περιφερειάρχης παρακολούθησε τον απολογισμό έργου του πιο πάνω υπουργείου από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Εσωτερικών Σταύρο Καλαφάτη, προς τους οποίους επέδωσε γραπτή πρόταση με επισημάνσεις και προτάσεις σχετικά με θεσμικά ζητήματα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια