Πρωτοσέλιδο άρθρο του «Κορίνθιου» (Φ.1839)
Για δεύτερη φορά προστασία αποδήμων!...
Η πολύπαθη Αφρικανική χώρα του Σουδάν δοκιμάζεται ακόμη μία φορά από Εμφύλιο σπαραγμό. Τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει πάψει να αλλάζει χέρια η κεντρική διοίκηση. Αιτία των πολέμων αποτελούν πάγια οι διαφορές μεταξύ της κύριας διοίκησης και Στρατιωτικών δυνάμεων ανταρτών, που ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα νότιων περιοχών της χώρας. Η κατάσταση ξαφνικά πήρε τραγική μορφή. Αυτό έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Απελευθερωτικός Στρατός επιτέθηκε μαζικά και με βαρύ οπλισμό κατά της πρωτεύουσας του Χαρτούμ. Η επίθεση δεν λογάριαζε καν, αν οι στόχοι ήταν στρατιωτικοί ή και άμαχου πληθυσμού, ενώ οι ωμότητες και τα εγκλήματα έδωσαν και πήραν ανθρώπινες υπάρξεις.
Το Σουδάν είναι χώρα της ΒΑ Αφρικής, με έκταση 1.861.484 τ. χλμ. και πληθυσμό 46.874.000 κατοίκους, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2022. Αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της αφρικανικής ηπείρου, τη δεύτερη μεγαλύτερη αραβική και η δέκατη έκτη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως. Μαστίζεται από αιματηρές συγκρούσεις εμφύλιου χαρακτήρα με μάταιες προσπάθειες εκδημοκρατισμού. Αυτή την ώρα που συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα στον στρατό υπό τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και την παραστρατιωτική οργάνωση RSF του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή απλώς Χεμέτι, πολλές χώρες οργανώνουν ειδικές επιχειρήσεις για να απεγκλωβίσουν τους πολίτες τους από την «κόλαση» του Σουδάν.
Μεταξύ των χωρών αυτών η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδιάφορη μπροστά στο δράμα που βιώνουν οι Έλληνες αυτής της διασποράς. Στο Χαρτούμ ακούγονται διαρκώς πυροβολισμοί και ήχοι από ρουκέτες που πέφτουν ανάμεσα στις πολυκατοικίες, ενώ οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, με τις προμήθειες να τελειώνουν. Στο Χαρτούμ, οι μάχες έχουν αφήσει πολλούς ανθρώπους αποκλεισμένους στα σπίτια τους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό και οι γιατροί και τα νοσοκομεία δηλώνουν ότι παλεύουν για να ανταπεξέλθουν.
Η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη ακόμα μία φορά μέσα σε δύο χρόνια βρέθηκε στην ανάγκη να ενεργοποιήσει την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, μετά τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, με την ελληνική διπλωματία και τις Ένοπλες Δυνάμεις να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για την ασφαλή εκκένωση συμπατριωτών μας και πολιτών φίλιων χωρών από την εμπόλεμη ζώνη. Αυτή τη στιγμή έχουν εκκενωθεί περίπου 72 πολίτες, 50 Έλληνες υπήκοοι και οι υπόλοιποι υπήκοοι φίλιων χωρών, χάρη στην αποστολή δύο μεταγωγικών Αεροσκαφών με ομάδα Καταδρομέων Ειδικού Πολέμου με τη συνοδεία του Υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά. Βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και ευμετάβλητες συνθήκες που επικρατούν στο Σουδάν οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, εξελίσσονται, ενώ η Κυβέρνηση επιτελεί την απαραίτητη αποστολή της επιτυχώς…
Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»
Αφήστε ένα σχόλιο