Header Ads

Oι πολιτικές εξελίξεις στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την ΠτΔ (Φ. 1843)

 

 


 Στο Προεδρικό Μέγαρο θα φιλοξενηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην ύστατη προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνη­σης συνεργασίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα στο άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ’.

Όπως έχουν τονίσει, ωστόσο, όλοι οι πολιτι­κοί αρχηγοί τέτοια περιθώρια δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα να θεωρείται δεδομένο ότι μετά το πέρας της σύσκεψης θα γίνει γνω­στό ότι θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικρατέστερο επικεφαλής τον Ιωάννη Σαρμά, πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τις προηγούμενες δύο ημέρες οι διερευνη­τικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρ­νησης δεν απέδωσαν καρπούς. Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως επικεφαλής του πρώτου κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου, πήρε για λίγες ώρες τη διερευνητι­κή εντολή και την επέστρεψε τηλεφωνικά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέ­χεια τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Νί­κος Ανδρουλάκης συναντήθηκαν με την κ. Σακελλαροπούλου, ωστόσο δεν παρέλαβαν τη διερευνητική εντολή με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή σύσκεψη.

Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη εκλογική διαδι­κασία θα επισπευσθεί και θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου και όχι στις 2 Ιουλίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Τα στοιχήματα της κάλπης στον δεύτερο γύρο

Ξεχωριστή σημασία θα έχει και η «μάχη» στο χώρο της Κεντροαριστεράς μετά τη ση­μαντική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και την κα­θίζηση στα ποσοστά που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ Μπορεί το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου να μην αφήνει πολλά περιθώρια για ανατροπές όσο αφορά την πρωτιά στον δεύτερο γύρο των εκλογών - κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου - ωστόσο μπο­ρεί να κρύβει αρκετές εκπλήξεις με τα κόμ­ματα που βρέθηκαν στο όριο της κοινοβου­λευτικής εκπροσώπησης.

Ξεχωριστή σημασία θα έχει και η «μάχη» στο χώρο της Κεντροαριστεράς μετά τη ση­μαντική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και την κα­θίζηση στα ποσοστά που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η στόχευση άλλωστε, των δύο αυτών κομ­μάτων, ενόψει της νέας αναμέτρησης, ξεκινά από διαφορετικές αφετηρίες.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η περαιτέρω ενίσχυση στα ποσοστά του, με ορισμένα στελέχη να μην κρύβουν τη μεγάλη τους προσδοκία να βρεθεί το κόμμα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεκινή­σει η προσπάθεια για επανεκκίνηση ενόψει του δεύτερου γύρου και σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι επαναφορά δυσαρεστημένων ψηφοφόρων και η σημαντική αύξηση στο ποσοστό που θα λάβει ώστε να μην υπάρ­ξει καμία αμφισβήτηση για το ποιος ηγείται στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το σύνθημα δόθηκε χθες, από τον Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσί- πρας μάλιστα ανέλαβε ακέραια την ευθύνη για το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για οδυ­νηρό σοκ.

Ο γρίφος των «μικρών» κομμάτων

Το ενδιαφέρον στις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν, εστιάζεται στα ποσοστά και τη δι­αφορά που θα έχουν τα δύο πρώτα κόμματα αλλά και ο αριθμός των εδρών που θα έχει το κόμμα που θα σχηματίσει κυβέρνησης μιας και προβλέπεται μπόνους 40 εδρών εξαιτίας της ενισχυμένης αναλογικής με την οποία θα διεξαχθούν.

Τα βλέμματα όμως, θα στραφούν και στα ποσοστά των κομμάτων που «φλέρταραν» στις κάλπες της 21ης Μαΐου με την είσοδό τους στη Βουλή.

Το κόμμα «Νίκη» έφτασε κοντά στην πηγή αλλά δεν είπε νερό, λαμβάνοντας 2,92% και 172.007 ψήφους.

Ακολούθησε το κόμμα «Πλεύση Ελευθερί­ας» συγκεντρώνοντας 2,89% και 170.050 ψήφους ενώ το ΜέΡΑ25 ήταν λίγο πιο μα­κριά από το όριο του 3%, με 2,62%.

Μάλιστα όταν βγήκαν τα πρώτα exit poll, υπήρχε ένα θρίλερ καθώς και τα τρία αυτά κόμματα που τελικά έμειναν εκτός Βουλής, βρισκόντουσαν στο όριο εισόδου.

Το ερώτημα είναι πως θα κινηθούν οι ψηφο­φόροι στον δεύτερο γύρο . Αν δηλαδή, ειδι­κά για τα δύο πρώτα, συνεχιστεί η δυναμική που εμφάνισαν στον πρώτο γύρο και κατα­φέρουν να εισέλθουν στη Βουλή ή αν θα χά­σουν δυνάμεις προς μεγαλύτερα κόμματα.

Το ΜέΡΑ25 έτσι και αλλιώς αποδοκιμάστη­κε σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αφού είδε να συρρικνώνονται τα ποσοστά του χάνοντας πάνω από 40.000 ψηφοφό­ρους.

Πού θα πάει το 16% των... λοιπών κομμά­των

Εκτός όμως από τα τρία κόμματα που βρέ­θηκαν κοντά στο να περάσουν το κατώφλι της εισόδου της Βουλής, υπάρχουν και αρ­κετά, ακόμη μικρότερα, με πολύ μικρότερα ποσοστά.

Δεν θα πρέπει ξεχνάμε ότι το συνολικό πο­σοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής, έφτασε σε ποσοστό 16% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν μόλις στο 8,07%.

Άγνωστο είναι αν οι πολιτικοί σχηματισμοί με ποσοστά κάτω του 1% - που είναι αρκε­τοί - θα κρατήσουν τους ψηφοφόρους που τους εμπιστεύτηκαν ή κάποιοι από αυτούς θα αλλάξουν «στρατόπεδο».

Με λίστα ο δεύτερος γύρος των εκλογών Μία λεπτομέρεια στον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών, αφορά στο θέμα της σταυροδοσίας υποψηφίων, η οποία δεν θα υπάρχει καθώς η εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με λίστα.

Ως εκ τούτου, οι ψηφοφόροι δεν θα χρεια­στεί να.. σταυρώσουν κανέναν, και η μόνη τους υποχρέωση θα είναι να βάλουν στον φάκελο το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας τους και να το ρίξουν στην κάλπη.

Στα ψηφοδέλτια, η σειρά των ονομάτων με τους υποψήφιους βουλευτές καθορίζεται από τις ηγεσίες των κομμάτων.

Είθισται να ακολουθείται η σειρά βάσει των αποτελεσμάτων της προηγούμενης εκλο­γικής αναμέτρησης (σ.σ στην προκειμένη περίπτωση αφορά τις κάλπες της 21ης Μα- ΐου) ωστόσο είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε αρχηγού κόμματος να προχωρήσει σε αλλαγές προκειμένου να εισέλθουν στη Βουλή υποψήφιοι δεν είχαν εκλεγεί στον προηγούμενο γύρο.

Πηγή: Σύνταξη ΙΝ 24 Μαΐου 2023


 

Δεν υπάρχουν σχόλια