Header Ads

Διαπιστώσεις και Παροτρύνσεις για τις βουλευτικές εκλογές (Φ. 1845)

 


Του Περικλή Καπνιστή  *

    Αγαπητοί φίλοι πηγαίνοντας προς την επόμενη - κρίσιμη ομολογουμένως -  εκλογική διαδικασία, θα ήθελα να κάνω μια παρέμβαση, όχι πολιτικού χαρακτήρα αλλά κυρίως σαν διαπίστωση και επιβράβευση κάποιων μεγάλων αληθειών, που δεν πρέπει να αγνοούν οι εμπλεκόμενοι σ΄αυτήν.

    Για να γίνω σαφέστερος, θα ήθελα να κάνουμε αρχικά κάποιες αδιαμφισβήτητες παραδοχές:  

1ον . Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι πολιτικοί τάϊζαν τον λαό με σανό, υποβιβάζοντας τη νοημοσύνη του στην κατηγορία κάποιων συμπαθέστατων τετράποδων.

2ον . «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» όπως λέει ο λαός.                                                                                                         3ον.   Όταν χρησιμοποιείς οποιοδήποτε μέσον (ΜΜΕ, ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο κλπ.) προβάλλοντας μια εικονική πραγματικότητα, διαφορετική απ’ αυτήν που βιώνει στην καθημερινότητά του ο πολίτης, στην ουσία τον υποτιμάς ή τον κοροϊδεύεις κατάμουτρα.

4ον. Η τοξικότητα που επιλέγουν κάποιοι ως μέσον σπίλωσης ¨αντιπάλων¨, ειδικά όταν αυτή περιλαμβάνει ύβρεις, απειλές, διαστρέβλωση της αλήθειας και γλώσσα καταγωγίων, απορρίπτεται πανηγυρικά από υγιώς σκεπτόμενα άτομα, που ευτυχώς είναι η πλειοψηφία.

5ον . Η αλήθεια,  ειδικά ειπωμένη με ταπεινότητα και συγνώμη για λάθη, παραλείψεις κ.ά. τραυματικές συμπεριφορές, καταπραΰνει τον πόνο, λειτουργεί ως βάλσαμο και δίνει ευκαιρίες συγκυριακής συγχώρεσης και αναμονής έμπρακτων αποδείξεων.

    Η παταγώδης αποτυχία κάποιων πολιτικών επιλογών στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, επιβεβαιώνει πλήρως τις παραπάνω παραδοχές και επιβραβεύει τη συμπεριφορά εκείνων που τις έλαβαν σοβαρά υπόψη. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παραθέσω ένα απόσπασμα από επιστολή του Άντον Τσέχωφ προς τον αδελφό του Νικολάϊ, όπου γράφει:  « Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι, είναι ντόμπροι και φοβούνται το ψέμα σαν τη φωτιά. Δεν λένε ψέματα ακόμα και για τιποτένια πράγματα. Το ψέμα προσβάλει εκείνους που το ακούνε και ταπεινώνει στα μάτια τους εκείνους που το λένε».

     Λέτε αυτό να εξηγεί εν πολλοίς το αποτέλεσμα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης; Η απάντηση είναι στην κρίση του καθενός. Ο γράφων θα ήθελε απλά να προσθέσει μια παρότρυνση προς όλους τους πολιτικούς μας,  εν όψει της 2ης καθοριστικής για το αύριο της χώρας εκλογικής διαδικασίας:   « Μην κρίνετε την κάθε σας μέρα από τη συγκομιδή που καρπώνεστε αλλά από τους σπόρους που φυτεύετε». ( Ρόμπερτ Λουίς Στήβενσον- Σκωτσέζος συγγραφέας).

 

   *Ο κ. Περικλής Καπνιστής, είναι Εκπαιδευτικός, πρώην Πρόεδρος Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Κορινθίας από την Κόρινθο.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια