Header Ads

«Απειλές της Κλιματικής Αλλαγής στα Μνημεία Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς στη Μεσόγειο» (Φ. 1847)

Διεθνής Ενημερωτική Ημερίδα από τον Δήμο Τρίπολης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου!

 


 Γράφει-Επιμελείται: Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου*

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Απειλές της Κλιματικής Αλλαγής στα Μνημεία Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς στη Μεσόγειο», το Σάββατο 17/6/2023, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Δήμο Τρίπολης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάστηκαν νέα ερευνητικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το δίπτυχο "Μνημεία και Κλιματική Αλλαγή", μεταξύ των εξαίρετων δε εισηγητών ήταν ο Χρήστος Ζερεφός, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, ο Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, o Peter Brimblecombe, μέλος του Κολεγίου Θαλασσίων Επιστημών και του Εθνικού Πανεπιστημίου Sun Yat Sen της Ταιβάν, ο Pierluca Gaglioppa, Δασολόγος Μηχανικός και Διευθυντής του Φυσικού Καταφυγίου Selva del Lamone της Ιταλίας, ο Ευάγγελος Κυριακίδης, Λέκτορας Αιγιακής Προϊστορίας του Πανεπιστημίου του Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος MA in Heritage Management (KENT-AUEB) και η Ευγενία Γιαννούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Κωνσταντίνος Μαρινάκος

Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Πρόεδρος Δ.Σ.  του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου

 

Η ΦτΚ επικοινώνησε με τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Πρόεδρο Δ.Σ.  του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνο Μαρινάκο, γνωστό για τη δράση του και τη συμβολή του στην τουριστική ανάπτυξη όχι μόνον της περιοχής της γενέτειράς του στην Αρκαδία, αλλά ολόκληρης της Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένης και της Κορινθίας. Ο κ.Μαρινάκος προσκλήθηκε από τους διοργανωτές να συμμετάσχει στην ημερίδα, ερωτηθείς δε, μας μίλησε για τη σπουδαιότητα αυτής σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό και με την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας, καθώς και για τη δική του τοποθέτηση στη διεθνή ημερίδα.

Συγκεκριμένα δήλωσε στη ΦτΚ: «…Στη σύντομη τοποθέτησή μου είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στην στενή σύνδεση του τουρισμού με τις κλιματικές αλλαγές: το κλίμα που επικρατεί σε έναν προορισμό αποτελεί σημαντικό παράγοντα έλξης τουριστών. Καθώς όμως το τουριστικό προϊόν εξαρτάται πάρα πολύ από τις κλιματικές συνθήκες, είναι προφανές ότι είναι πολύ ευάλωτο παράλληλα στην κλιματική αλλαγή.

Οι άμεσες επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία από την αλλαγή του κλίματος μπορεί να είναι θετικές, όπως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου λόγω αυξημένων θερμοκρασιών, αλλά κυρίως είναι αρνητικές, όπως η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης του νερού και η υπερεκμετάλλευση των υδατικών αποθεμάτων για τις ανάγκες των τουριστικών συγκροτημάτων.

Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη ορατή και αισθητή και στην Ελλάδα!

Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της θερμοκρασίας στη χώρα μας, οι οποίες σταδιακά ενισχύονται, ενώ τα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας το καλοκαίρι είναι ολοένα και συχνότερα. Η σταδιακή μείωση των υδάτινων αποθεμάτων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και η υπερεκμετάλλευσή τους από τις μεγάλες τουριστικές μονάδες θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα τα επόμενα χρόνια σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Ήδη σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων διαπιστώνεται σημαντικό έλλειμμα αποθεμάτων νερού.

Συνεπώς η ανησυχία τόσο της επιχειρηματικής, όσο και της ακαδημαϊκής κοινότητας του τουρισμού για την κλιματική αλλαγή είναι προφανής, καθώς οι επιδράσεις της γίνονται ολοένα και πιο αισθητές.

Η αβεβαιότητα που δημιουργείται γύρω από τη μορφή των μελλοντικών κλιματολογικών συνθηκών καθιστά περίπλοκες τις οικονομικές προβλέψεις της σύνδεσης φυσικών επιπτώσεων με οικονομικές διαδικασίες, όπως ο τουρισμός. Και βέβαια η περιοχή της Μεσογείου αποτελεί μια από τις πιο ευαίσθητες στην κλιματική αλλαγή περιοχές και ταυτόχρονα έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.».

Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της σε όλους τους τομείς ανάπτυξης αποτελεί το επίκαιρο θέμα των διεθνών συζητήσεων και ως τέτοιο είναι καιρός να αρχίσουμε και εμείς στην περιοχή μας να το προσεγγίζουμε σοβαρά και με προσοχή!

Είναι γεγονός ότι οι Δήμοι της Κορινθίας σιγά σιγά ευαισθητοποιούνται στο θέμα….

Είναι καιρός και οι πολίτες και οι επιχειρηματίες να αρχίσουμε να ενημερωνόμαστε και να πράττουμε αυτό που εξαρτάται από μας για εμάς και το μέλλον μας!

*Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου-Κελλάρη

Δικηγόρος

Διαμεσολαβήτρια

Σύμβουλος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων-DPO

MSc Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων

Απ. Παύλου 40-Κόρινθος

Τηλ. 2741084568 & 6944964225

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια