Header Ads

Συνεχίζουμε μπροστά ή επιστρέφουμε πίσω; (Φ. 1847)

 

 

 

Γράφει ο Χρίστος Δήμας *

Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές, αποσκοπώντας σε μία νέα, δυναμική πορεία εθνικής ανάπτυξης, με κεντρικούς πυλώνες την τόνωση της οικονομίας και την κοινωνική ευημερία. Και πράγματι, παρά τις αλλεπάλληλες αντίξοες συνθήκες και εξωγενείς κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, καταφέραμε να ενισχύσουμε σταθερά το βιοτικό επίπεδο της χώρας μας, με στοχευμένα μέτρα.

Αποπληρώσαμε δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν τον δανεισμό στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με την οικονομία μας να απελευθερώνεται από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Το γεγονός αυτό είναι άμεσα συνυφασμένο με την τόνωση της θέσης της χώρας μας στις διεθνές αγορές, αλλά και με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εταίρων μας.

Έτσι, με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, επιτεύχθηκε ο στόχος που είχαμε θέσει εξαρχής ως Κυβέρνηση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα αποφέρει νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και οφέλη για την οικονομία, με ευκαιρίες ευημερίας για όλους τους πολίτες. Προχωρήσαμε σε τριπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, της τάξεως του 20% – από τα 650€ που βρισκόταν το 2019, στα 780€ – με προοπτική να φτάσει τα 950€ εντός της επόμενης τετραετίας.

Παράλληλα, η οικονομία ενισχύθηκε με την δημιουργία περίπου 300.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που οδήγησε στη μείωση της ανεργίας – από το 17,5% που την άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 – στο 10,8%. Καθιερώθηκαν, επίσης, περισσότερες από 55 μειώσεις φόρων, καθώς και μέτρα για την στήριξη των συνταξιούχων, όπως μόνιμες αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και μείωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, που αντιστοιχεί σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος πολλών συνταξιούχων. Συμπληρωματικά υπήρξε και μία σειρά από έκτακτες ενισχύσεις ως άμυνα απέναντι στην ακρίβεια που προέκυψε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και στην κρίση της πανδημίας.

Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την χώρα μας, γεγονός που πρόκειται να αποφέρει σημαντικό αντίκτυπο στην τόνωση της εθνικής οικονομίας, με περαιτέρω ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας για Έλληνες πολίτες. Τον περασμένο χρόνο, μάλιστα, η χώρα μας αναπτύχθηκε σχεδόν δύο φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση πανευρωπαϊκά, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα υπερτερεί και φέτος.

Τα εν λόγω στοιχεία αποτελούν απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει πλέον σελίδα και κινείται με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Και αυτό συμβαίνει διότι ισχυροποιήσαμε σημαντικά την Ελλάδα σε οικονομικό, αναπτυξιακό και αμυντικό επίπεδο. Η χώρα μας, όμως, έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη από πολιτική σταθερότητα και δυναμική προοπτική, προκειμένου να συνεχιστεί αποφασιστικά και χωρίς αντιπερισπασμούς η ανοδική πορεία που έχουμε κτίσει τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και στόχος μας για τις επερχόμενες εκλογές της Κυριακής είναι η αυτοδυναμία, ώστε να εξακολουθήσουμε να βαδίζουμε σταθερά σε τροχιά εθνικής προόδου και ανάπτυξης.

* Ο κ. Χρίστος Δήμας είναι τέως Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας και υποψήφιος Βουλευτής Κορινθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια